Araştırma Makalesi

ÇALIŞMA SERMAYESİ YATIRIM VE FİNANSMAN POLİTİKALARININ FİRMA KARLILIĞINA ETKİSİ: BIST 30 FİRMALARI ÜZERİNE PANEL VERİ ANALİZİ

Cilt: 2 Sayı: 2 15 Nisan 2019
PDF İndir
TR

ÇALIŞMA SERMAYESİ YATIRIM VE FİNANSMAN POLİTİKALARININ FİRMA KARLILIĞINA ETKİSİ: BIST 30 FİRMALARI ÜZERİNE PANEL VERİ ANALİZİ

Öz

Bu çalışmada, firmaların çalışma sermayesi finansman ve yatırım politikaları ile karlılıkları arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Bu doğrultuda BIST 30 endeksinde payları devamlı olarak işlem gören ve reel sektörde faaliyet gösteren on dört firmanın 2010:Q1-2018:Q3 verileri analiz edilmiştir. Çalışma sermayesi yatırım politikası, dönen varlıklar/toplam aktif oranı ile belirlenirken; finansman politikası kısa vadeli yabancı kaynaklar/toplam aktif oranı ile belirlenmiştir. Firma karlılığı ise aktif karlılık oranı, özsermaye karlılığı ve net kar marjı ile ölçülmüştür. Çalışmada, çalışma sermayesi finansman ve yatırım politikaları ile karlılıkları arasındaki ilişki panel veri analizi ile incelenmiştir. Analiz sonucunda, çalışma sermayesi yatırım politikası ile aktif karlılık oranı ve net kar marjı arasında anlamlı ve pozitif ilişki tespit edilirken; çalışma sermayesi finansman politikası ile aktif karlılık oranı, özsermaye karlılığı ve net kar marjı arasında anlamlı ve negatif ilişki tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ademola, O. J. (2014). Working Capital Management and Profitability of Selected Quoted Food and Beverages Manufacturing Firms in Nigeria, European Journal of Accounting Auditing and Finance Research, 2(3), s.10-21.
  2. Arshad, Z. ve Gondal, M. Y. (2013). Impact of Working Capital Management on Profitability A Case The Pakistan Cement Industry', Interdisciplinary Journal of Contemporary Research in Business, 5(2), s.384-390.
  3. Atmaca, M. (2016). Finansal Oranlar Aracılığıyla Çalışma Sermayesi Bileşenlerinin Karlılığa Etkisi: Borsa İstanbul'da İşlem Gören Kimya, Plastik ve Kauçuk Şirketlerinde Bir Araştırma, Yönetim Bilimleri Dergisi, 14(28), s.633-649.
  4. Aytürk, Y. ve Yanık, S. (2015). Çalışma Sermayesi Yönetimi Türkiye'deki KOBİ'lerde Karlılığı Nasıl Etkiler?, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 68, s.157-168.
  5. Baltagi, B. H. (2005). Econometric Analysis of Panel Data. 3rd edition. West Sussex: Wiley.
  6. Baltagi, B. ve Li, Q. (1991). A Joint Test for Serial Correlation and Random Individual Effects, Statistics and Probability Letters, 11, s.277-280.
  7. Bhargava, A., Franzini, L. ve Narendranathan, W. (1982). Serial Correlation and the Fixed Effects Model, The Review of Economic Studies, 49(4), s.533–549.
  8. Born, B. ve Breitung, J. (2016). Testing for Serial Correlation in Fixed-Effects Panel Data Models, Econometric Reviews, 35(7), s.1290-1316.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İşletme

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Nisan 2019

Gönderilme Tarihi

25 Mart 2019

Kabul Tarihi

1 Nisan 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Nur Topaloğlu, T. (2019). ÇALIŞMA SERMAYESİ YATIRIM VE FİNANSMAN POLİTİKALARININ FİRMA KARLILIĞINA ETKİSİ: BIST 30 FİRMALARI ÜZERİNE PANEL VERİ ANALİZİ. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, 2(2), 88-106. https://izlik.org/JA45PT77CB
AMA
1.Nur Topaloğlu T. ÇALIŞMA SERMAYESİ YATIRIM VE FİNANSMAN POLİTİKALARININ FİRMA KARLILIĞINA ETKİSİ: BIST 30 FİRMALARI ÜZERİNE PANEL VERİ ANALİZİ. IJEPHSS. 2019;2(2):88-106. https://izlik.org/JA45PT77CB
Chicago
Nur Topaloğlu, Tuğba. 2019. “ÇALIŞMA SERMAYESİ YATIRIM VE FİNANSMAN POLİTİKALARININ FİRMA KARLILIĞINA ETKİSİ: BIST 30 FİRMALARI ÜZERİNE PANEL VERİ ANALİZİ”. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 2 (2): 88-106. https://izlik.org/JA45PT77CB.
EndNote
Nur Topaloğlu T (01 Nisan 2019) ÇALIŞMA SERMAYESİ YATIRIM VE FİNANSMAN POLİTİKALARININ FİRMA KARLILIĞINA ETKİSİ: BIST 30 FİRMALARI ÜZERİNE PANEL VERİ ANALİZİ. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 2 2 88–106.
IEEE
[1]T. Nur Topaloğlu, “ÇALIŞMA SERMAYESİ YATIRIM VE FİNANSMAN POLİTİKALARININ FİRMA KARLILIĞINA ETKİSİ: BIST 30 FİRMALARI ÜZERİNE PANEL VERİ ANALİZİ”, IJEPHSS, c. 2, sy 2, ss. 88–106, Nis. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA45PT77CB
ISNAD
Nur Topaloğlu, Tuğba. “ÇALIŞMA SERMAYESİ YATIRIM VE FİNANSMAN POLİTİKALARININ FİRMA KARLILIĞINA ETKİSİ: BIST 30 FİRMALARI ÜZERİNE PANEL VERİ ANALİZİ”. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 2/2 (01 Nisan 2019): 88-106. https://izlik.org/JA45PT77CB.
JAMA
1.Nur Topaloğlu T. ÇALIŞMA SERMAYESİ YATIRIM VE FİNANSMAN POLİTİKALARININ FİRMA KARLILIĞINA ETKİSİ: BIST 30 FİRMALARI ÜZERİNE PANEL VERİ ANALİZİ. IJEPHSS. 2019;2:88–106.
MLA
Nur Topaloğlu, Tuğba. “ÇALIŞMA SERMAYESİ YATIRIM VE FİNANSMAN POLİTİKALARININ FİRMA KARLILIĞINA ETKİSİ: BIST 30 FİRMALARI ÜZERİNE PANEL VERİ ANALİZİ”. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, c. 2, sy 2, Nisan 2019, ss. 88-106, https://izlik.org/JA45PT77CB.
Vancouver
1.Tuğba Nur Topaloğlu. ÇALIŞMA SERMAYESİ YATIRIM VE FİNANSMAN POLİTİKALARININ FİRMA KARLILIĞINA ETKİSİ: BIST 30 FİRMALARI ÜZERİNE PANEL VERİ ANALİZİ. IJEPHSS [Internet]. 01 Nisan 2019;2(2):88-106. Erişim adresi: https://izlik.org/JA45PT77CB

International Journal of Economics, Politics, Humanities & Social Sciences – IJEPHSS Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.