Araştırma Makalesi

KAMU ÇALIŞANLARINDA ÖRGÜTSEL SİNİZMİN ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIĞA ETKİSİ: KARAMAN İLİ ÖRNEĞİ

Cilt: 2 Sayı: 4 15 Ekim 2019
PDF İndir
TR

KAMU ÇALIŞANLARINDA ÖRGÜTSEL SİNİZMİN ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIĞA ETKİSİ: KARAMAN İLİ ÖRNEĞİ

Öz

Kamu kurumları ve bu kurumda çalışan kamu görevlilerinin amacı kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevleri yerine getirmektir. Kamu hizmetlerinin etkili ve verimli bir şekilde sunulabilmesi şüphesiz çalışanların kurum içindeki uyumu, moral ve motivasyonu, kuruma ve yöneticilerine duyulan güven, dürüstlük ve samimiyetle doğru orantılıdır.

Kamu çalışanlarının kurumuna, yöneticilerine ve diğer çalışanlara karşı gerek kişisel gerekse örgütsel sebeplerle olumsuz duygular beslemesi, örgüt ve çalışanları için gönüllü yardımseverlik, nezaket gibi davranışları olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmazdır.

Bu çalışmanın amacı literatürde örgüte karşı olumsuz duygu ve düşünceleri kapsayan örgütsel sinizm ile örgüte ve çalışanlara gönüllü yardımseverliği içeren örgütsel vatandaşlık davranışı arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Araştırma sonucunda örgütsel sinizmin alt boyutu olan duyuşsal sinizm ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasında bir ilişkiye rastlanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akduman, Yetim, S. Ve Ölmez Ceylan, Ö. (2011). Örgütsel Sinizm Ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışları Arasındaki İlişkiyi Belirlemeye İlişkin Bir Araştırma. E-Journal Of New World Sciences Academy, 6(1), 682-695.
  2. Andersson, Lynne M. And Thomas S. Bateman, “Cynicism İn The Workplace: Some Causes And Effects”, Journal Of Organizational Behavior, Vol. 18 (1997), Ss. 449-469.
  3. Brandes, P, Dharwadkar, R. And Dean, J. W., (1999), Does Organizational Cynicism Matter? Employee And Supervisor Perspectives On Work Outcomes. Eastern Academy Of Management Proceedings, 150-153. Outstanding Empirical Paper Award.
  4. Çetin, M., Ölçüm, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı. Ankara: Nobel Yayınları, 2004.
  5. Dean, James W., Pamela Brandes And Ravi Dharwadkar, “Note Organizational Cynicism”, Academy Of Management Review, Vol. 23, No. 2 (1998). Ss.341-352
  6. Eaton, Judy A., “A Social Motivation Approach To Organizational Cynicism”, (Unpublished Doctoral Dissertation, York University, Toronto, (2000).
  7. Erdoğan, P. Ve Bedük, A. (2013). Örgütsel Sinizm Ġle Örgütsel Vatandaģlık Davranıģı Arasındaki İlişki: Sağlık Sektöründe Bir Araştırma. Sosyoteknik Sosyal Ve Teknik Araştırmalar Dergisi, 6, 17-36.
  8. Evans, W. R., Goodman, J. M. Ve Davis, W. D. (2011). The Impact Of Perceived Corporate Citizenship On Organizational Cynicism, Organizational Citizenship Behaviors And Employee Deviance. Human Performance, 24(1), 79-97.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kamu Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Ekim 2019

Gönderilme Tarihi

10 Ekim 2019

Kabul Tarihi

14 Ekim 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Işık, M., & Candan, H. (2019). KAMU ÇALIŞANLARINDA ÖRGÜTSEL SİNİZMİN ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIĞA ETKİSİ: KARAMAN İLİ ÖRNEĞİ. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, 2(4), 265-281. https://izlik.org/JA67MB22JP
AMA
1.Işık M, Candan H. KAMU ÇALIŞANLARINDA ÖRGÜTSEL SİNİZMİN ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIĞA ETKİSİ: KARAMAN İLİ ÖRNEĞİ. IJEPHSS. 2019;2(4):265-281. https://izlik.org/JA67MB22JP
Chicago
Işık, Murşit, ve Hakan Candan. 2019. “KAMU ÇALIŞANLARINDA ÖRGÜTSEL SİNİZMİN ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIĞA ETKİSİ: KARAMAN İLİ ÖRNEĞİ”. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 2 (4): 265-81. https://izlik.org/JA67MB22JP.
EndNote
Işık M, Candan H (01 Ekim 2019) KAMU ÇALIŞANLARINDA ÖRGÜTSEL SİNİZMİN ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIĞA ETKİSİ: KARAMAN İLİ ÖRNEĞİ. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 2 4 265–281.
IEEE
[1]M. Işık ve H. Candan, “KAMU ÇALIŞANLARINDA ÖRGÜTSEL SİNİZMİN ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIĞA ETKİSİ: KARAMAN İLİ ÖRNEĞİ”, IJEPHSS, c. 2, sy 4, ss. 265–281, Eki. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67MB22JP
ISNAD
Işık, Murşit - Candan, Hakan. “KAMU ÇALIŞANLARINDA ÖRGÜTSEL SİNİZMİN ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIĞA ETKİSİ: KARAMAN İLİ ÖRNEĞİ”. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 2/4 (01 Ekim 2019): 265-281. https://izlik.org/JA67MB22JP.
JAMA
1.Işık M, Candan H. KAMU ÇALIŞANLARINDA ÖRGÜTSEL SİNİZMİN ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIĞA ETKİSİ: KARAMAN İLİ ÖRNEĞİ. IJEPHSS. 2019;2:265–281.
MLA
Işık, Murşit, ve Hakan Candan. “KAMU ÇALIŞANLARINDA ÖRGÜTSEL SİNİZMİN ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIĞA ETKİSİ: KARAMAN İLİ ÖRNEĞİ”. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, c. 2, sy 4, Ekim 2019, ss. 265-81, https://izlik.org/JA67MB22JP.
Vancouver
1.Murşit Işık, Hakan Candan. KAMU ÇALIŞANLARINDA ÖRGÜTSEL SİNİZMİN ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIĞA ETKİSİ: KARAMAN İLİ ÖRNEĞİ. IJEPHSS [Internet]. 01 Ekim 2019;2(4):265-81. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67MB22JP

International Journal of Economics, Politics, Humanities & Social Sciences – IJEPHSS Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.