Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye'de Üretim Yapan Otomotiv İşletmelerinin Misyon ve Vizyon Beyanlarının İçerik Analizi

Yıl 2024, Cilt: 7 Sayı: 3, 175 - 192, 15.07.2024
https://doi.org/10.59445/ijephss.1465397

Öz

Örgütler, varoluş nedeni, amacı ve geleceğe yönelik hedefleri doğrultusunda stratejilerini oluşturabilmek için misyon ve vizyon tanımlamalarını yaparlar. Bu tanımlamalar örgütler için yol gösterici bir rehber niteliğindedir. Bu araştırmanın amacı, Türkiye’de taşıt üretimi yapan otomotiv işletmelerini tespit ederek misyon ve vizyon beyanlarında yer alan öncelikli kavramların belirlenmesidir. Bu alanda yapılan bir çalışmaya rastlanılmadığından araştırmanın literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Yapılan araştırmada, Türkiye’de taşıt üretimi yapan 24 otomotiv işletmesi olduğu tespit edilmiştir. Araştırma verileri, 15-30 Ocak 2024 tarihleri arasında otomotiv işletmelerinin web siteleri ve internet ortamında erişilebilen dokümanlardan elde edilmiştir. Bu işletmelerden 4’ünün misyon ve vizyon beyanlarına erişilememiştir. Örneklemde 17 misyon ve 20 vizyon beyanı yer almıştır. Toplanan veriler içerik analizi tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Yöntem olarak nitel araştırma deseni olan olgu bilimi kullanılmıştır. Misyon ve vizyon beyanlarında öne çıkan kavramlar belirlenerek benzerlik ve farklılıklar ortaya konulmuştur. Bulgulara göre misyon ve vizyon beyanları sektörel bazlıdır. Misyon beyanlarında en sık kullanılan kavramların "ürünler", "teknoloji", "kalite" ve "üretim" olduğu, vizyon beyanlarında ise "şirket", “müşteri”, “sürdürülebilir” ve “çözüm” olduğu belirlenmiştir. Ayrıca bazı örgütlerin misyon ve vizyon beyanlarını web siteleri dışında yayınladıkları ve bu durumun paydaşların beyanlara erişiminde sorun oluşturabileceği göz önünde bulundurularak tüm örgütlerin bu beyanlarını web sitelerinden yayınlamaları önerilmektedir.

Etik Beyan

Bu çalışmanın hazırlanma sürecinde bilimsel ve etik ilkelere uyulduğu ve yararlanılan tüm çalışmaların kaynakçada belirtildiği beyan olunur.

Destekleyen Kurum

Çalışma, kamusal, özel, ticari nitelikte ya da kâr amacı gütmeyen herhangi bir kurumdan destek alınmadan hazırlanmıştır.

Kaynakça

  • Ateş, A. (2016).

Content Analysis of Mission and Vision Statements of Automotive Enterprises Producing in Türkiye

Yıl 2024, Cilt: 7 Sayı: 3, 175 - 192, 15.07.2024
https://doi.org/10.59445/ijephss.1465397

Öz

Organizations define their mission and vision in order to create their strategies in line with their reason for existence, purpose, future goals. These definitions serve as a guiding guide for organizations. The purpose of this research is to identify the automotive enterprises that produce vehicles in Türkiye and to determine the priority concepts included in their mission and vision statements. Since there is no study in this field, it is thought that the research will contribute to the literature. In the research, it was determined that there are 24 automotive enterprises producing vehicles in Türkiye. Research data was obtained from documents accessible on the websites and internet of automotive enterprises between 15-30 January 2024. The mission and vision statements of 4 of these businesses could not be accessed. The sample included 17 mission and 20 vision statements. The collected data was analyzed using the content analysis technique. Phenomenology, a qualitative research design, was used as the method. The prominent concepts in the mission and vision statements were determined and similarities and differences were revealed. According to the findings, mission and vision statements are sector-based. It was determined that the most frequently used concepts in mission statements were "products", "technology", "quality" and "production", while in vision statements they were "company", "customer", "sustainable" and "solution". In addition, some organizations publish their mission and vision statements outside their websites, and since this may cause problems for stakeholders in accessing the statements, it is recommended that all organizations publish these statements on their websites.

Etik Beyan

It is declared that scientific and ethical principles have been followed while carrying out and writing this study and that all the sources used have been properly cited.

Destekleyen Kurum

This research received no specific grant from any funding agency in the public, commercial, or not-for-profit sectors.

Kaynakça

  • Ateş, A. (2016).
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Strateji
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Filiz Poyraz 0009-0001-0320-264X

Yayımlanma Tarihi 15 Temmuz 2024
Gönderilme Tarihi 5 Nisan 2024
Kabul Tarihi 5 Haziran 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Poyraz, F. (2024). Türkiye’de Üretim Yapan Otomotiv İşletmelerinin Misyon ve Vizyon Beyanlarının İçerik Analizi. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan Ve Toplum Bilimleri Dergisi, 7(3), 175-192. https://doi.org/10.59445/ijephss.1465397

International Journal of Economics, Politics, Humanities & Social Sciences – IJEPHSS Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.