Yazım Kuralları

Yayın İlkeleri

Aday makalelerinizi IJES-şablonu üzerinde düzenleme yaparak gönderebilirsiniz. Şablona göre hazırlanmayan aday makaleler editöre atanmadan reddedilir. Sadece İngilizce makaleler kabul edilir.

1) IJES’e (Uluslararası Eğitim Spektrumu Dergisi), makale ve incelemeler değerlendirme amacıyla gönderilir.

2) Dergiye gönderilen makaleler daha önceden başka bir yerde basılmış olmamalı ve hiçbir dergide değerlendirme sürecinde olmamalıdır.

3) Eğer makaleler daha öncesinde kısmen veya tamamen herhangi bir konferans, sempozyum, veya kurultaya gönderildiyse, bu makaleler editör onayı aldıktan sonra konferans bilgileri belirtilerek yayımlanabilir. Bunla ilgili tüm sorumluluk yazarlara aittir.

4) IJES’e (Uluslararası Eğitim Spektrumu Dergisi) gönderilen çalışmalar ilk olarak editörler tarafından incelenir. Düzeltilmesi gereken herhangi bir bölüm olursa makale ilgili düzeltmeleri yapması gereken sorumlu yazara tekrardan gönderilir. Bu nedenle yazar sisteme ekleyeceği word formatındaki makaleye üst bilgilerini (Ad-soyad, çalışılan kurum, e-posta, ORCID numarası) girmelidir. Ön kontrolden geçen çalışmaların üst bilgileri editör tarafından hakeme gönderilmeden silinir.

5) Yayın ilkelerine uymayan makaleler incelenmek için hakemlere gönderilmez ve sonuç olarak basılmazlar.

6) Editör onayını alan makaleler değerlendirilmek üzere en az iki hakeme gönderilir. Eğer gerekli görülürse çalışma incelenmek için ikiden fazla hakeme de gönderilebilir. Çalışmanın yayımlanması hakkındaki son kararı hakemlerin çoğunluğu verir. Hakemler tarafından verilen her öneri editör tarafından dikkate alınır. Derginin makale üzerinde düzeltme yapma, basma, ve reddetme hakları vardır. Yazarların isim, kurum, ve e-postaları çalışmalara eklenecektir. Kör-hakemlik sürecinde tüm yazar bilgileri editörler tarafından gizlenecektir.

7) Yazarlar olumsuz hakem görüşlerine kanıt sunarak itiraz edebilirler. Bu itiraz incelenir ve eğer gerekiyorsa farklı hakemlerin görüşlerinden yararlanılabilir.

8) Yazarlara derginin basılan sayısı bildirilecektir.

9) Tüm süreç internet üzerinden gerçekleştirilecektir.

10) Çalışma amaç, içerik ve yöntemle ilgili literatürdeki yaklaşımları içeren bir giriş ile başlamalıdır. Çalışmada bulguların irdelendiği bir tartışma bölümü de yer almalıdır. (Özet, Giriş, Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuç)

11) Makalenin başında kısaca çalışmayı betimleyen 200-250 kelime arası İngilizce ve Türkçe özetler yer almalıdır. Özetten sonra bir satır boşluk bırakılarak 3-5 anahtar kelime eklenmelidir. İngilizce ve Türkçe özetler Times New Roman formatında, 10 punto ve tek satır aralığında yazılmalıdır.

12) Çalışmalarda tamamen APA 7 formatı geçerlidir.

13) Çalışma notlar, tablolar, figürler, grafikler, resimler ve kaynakça dâhil 25 sayfa sınırını aşmamalıdır. Tablo, figür, grafik ve resimler numaralandırılmalı ve metin içinde kullanıldıkları zaman bu numaralar belirtilmelidir. 

14) Makaleler düzenleme, düzeltme ve yayıma hazırlama sürecini hızlandırmak için Windows Word programında yazılmalıdır.

15) Derginin dili İngilizcedir.

16) Yazar tüm dilbilgisi ve yazım yanlışlarından sorumludur.

17) Makalelerin telif hakları dergiye aittir ve referans gösterilmeden basılamaz, çoğaltılamaz ve kullanılamazlar.

18) Makalelerde APA’nın son versiyonu kullanılmalıdır. İlaveten, kaynakların doğruluğu yazarların sorumluluğundadır.

19) IJES’e gönderilen makaleler hakem sürecini tamamlasa bile editör kurulu tarafından reddedilebilir.

20) IJES’e gönderilen makaleler kaynak gösterme sistemi, dipnotlar ve kaynakça hazırlama bağlamında APA 7’ye uymalıdır.

21)  Yukarıda belirtilen yazım ve yayım ilkelerinin kısaltılmış versiyonu aşağıda belirtilmiştir.

Kağıt boyutu

A4

Üst kenar boşluğu

2.5

Alt kenar boşluğu

2.5

Sol kenar boşluğu

2.5

Sağ kenar boşluğu

2.5

Yazı tipi

Times New Roman

Yazı tipi biçimi

Normal

Yazı karakteri boyutu

12

Satır aralığı

1.15

Maksimum sayfa sayısı (tümden)

25

Özet kelime sayısı

200-250

Anahtar kelime sayısı

5

ISSN: 2667-5870