TR
EN
Türkiye’de Matematik Eğitimi Alanında Yayımlanan Sayı Hissi ile İlgili Makalelerin İçerik Analizi
Öz
Sayı hissi son yıllarda matematik eğitimcileri ve araştırmacılar tarafından üzerinde çalışılan konulardan biridir ve önemi vurgulanmaktadır. Ülkemizde gün geçtikçe sayı hissi ile ilgili yapılan çalışmaların sayısı artmaktadır. Bu çalışmaların içerik analizinin öğretmenlere, matematik eğitimcilerine ve araştırmacılara yol gösterici olacağı ve gelecek çalışmalara rehber olacağı düşünülmektedir. Bu sebeple çalışmanın amacı, Türkiye’de matematik eğitimi alanında 2011-2020 yılları arasında makale olarak yayımlanan sayı hissi araştırmalarının mevcut durumunun betimsel içerik analizi ile ortaya konulmasıdır. Bu amaç doğrultusunda belirtilen ölçütleri karşılayan 50 adet çalışma incelenmiştir. Verilerin analizinde “Makale İnceleme Formu” kullanılmış olup içerik analizi ile analiz edilerek frekans ve yüzdeleriyle beraber tablolar şeklinde sunulmuş ve bu bilgiler ışığında yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda Türkiye’de yapılan sayı hissi çalışmalarının çoğunun betimsel tarama yönteminin kullanıldığı nicel araştırmalar olduğu görülmüştür. Çalışmaların hedef kitlesinin en fazla ilköğretim 5-8 öğrencilerine yönelik olduğu ve çoğunlukla 100’ün üzerinde örneklemlerle çalışıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarak ölçek kullanıldığı tespit edilmiştir. Veri analiz türü olarak da en fazla nicel veri analiz yöntemlerinin kullanıldığı belirlenmiştir. Çalışmalar konuların eğilimine göre incelendiğinde ise sayı hissi kavramını daha derinden anlamaya ve sayı hissinin ölçülmesine yönelik çalışmalara odaklanıldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Acar, S. (2019). Sayı hissi ile cebirsel düşünme becerisi arasındaki ilişkinin farklı değişkenler açısından incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya.
- Acar, S., & Peker, B. (2019). The investigation of the relationship between number sense and algebraic thinking skill. International Conference on Mathematics and Mathematics Education (ICMME 2019), Selçuk Üniversitesi, Konya, 11-13 Temmuz, 321-322.
- Ak, Y. (2019). 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin sayı hissi ile matematik kaygısı arasındaki ilişki üzerine bir çalışma. Yüksek Lisans Tezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya.
- Alkaş Ulusoy, Ç. (2020). Sayı Duyusu Temelli Öğretimin Altıncı Sınıf Öğrencilerinin Özyeterliklerine ve Performanslarına Etkisi. Eğitim ve Bilim, 45(202), 417-439.
- Anghileri, J. (2006). Teaching number sense (2 bsk.). London: Continuum International Publishing Group.
- Baroody; A. J., Eiland, M., & Thompson, B. (2009). Fostering at-risk preschoolers' number sense. Early Education and Development, 20(1), 80-128.
- Barrera-Mora, F., & Reyes-Rodriguez, A. (2019). Fostering Middle School Students’ Number Sense Through Contextualized Tasks. International Electronic Journal of Elementary Education, 12(1), 75-86.
- Berch, D.B. (2005). Making sense of number sense: Implications for children with mathematical disabilities. Journal of learning disabilities, 38(4), 333-339.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Alan Eğitimleri
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
28 Mart 2022
Gönderilme Tarihi
29 Ekim 2021
Kabul Tarihi
24 Mart 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 1
APA
Acar, S., & Peker, B. (2022). Türkiye’de Matematik Eğitimi Alanında Yayımlanan Sayı Hissi ile İlgili Makalelerin İçerik Analizi. International Journal of Educational Studies in Mathematics, 9(1), 14-32. https://doi.org/10.17278/ijesim.1016379
AMA
1.Acar S, Peker B. Türkiye’de Matematik Eğitimi Alanında Yayımlanan Sayı Hissi ile İlgili Makalelerin İçerik Analizi. International Journal of Educational Studies in Mathematics. 2022;9(1):14-32. doi:10.17278/ijesim.1016379
Chicago
Acar, Sema, ve Bilge Peker. 2022. “Türkiye’de Matematik Eğitimi Alanında Yayımlanan Sayı Hissi ile İlgili Makalelerin İçerik Analizi”. International Journal of Educational Studies in Mathematics 9 (1): 14-32. https://doi.org/10.17278/ijesim.1016379.
EndNote
Acar S, Peker B (01 Mart 2022) Türkiye’de Matematik Eğitimi Alanında Yayımlanan Sayı Hissi ile İlgili Makalelerin İçerik Analizi. International Journal of Educational Studies in Mathematics 9 1 14–32.
IEEE
[1]S. Acar ve B. Peker, “Türkiye’de Matematik Eğitimi Alanında Yayımlanan Sayı Hissi ile İlgili Makalelerin İçerik Analizi”, International Journal of Educational Studies in Mathematics, c. 9, sy 1, ss. 14–32, Mar. 2022, doi: 10.17278/ijesim.1016379.
ISNAD
Acar, Sema - Peker, Bilge. “Türkiye’de Matematik Eğitimi Alanında Yayımlanan Sayı Hissi ile İlgili Makalelerin İçerik Analizi”. International Journal of Educational Studies in Mathematics 9/1 (01 Mart 2022): 14-32. https://doi.org/10.17278/ijesim.1016379.
JAMA
1.Acar S, Peker B. Türkiye’de Matematik Eğitimi Alanında Yayımlanan Sayı Hissi ile İlgili Makalelerin İçerik Analizi. International Journal of Educational Studies in Mathematics. 2022;9:14–32.
MLA
Acar, Sema, ve Bilge Peker. “Türkiye’de Matematik Eğitimi Alanında Yayımlanan Sayı Hissi ile İlgili Makalelerin İçerik Analizi”. International Journal of Educational Studies in Mathematics, c. 9, sy 1, Mart 2022, ss. 14-32, doi:10.17278/ijesim.1016379.
Vancouver
1.Sema Acar, Bilge Peker. Türkiye’de Matematik Eğitimi Alanında Yayımlanan Sayı Hissi ile İlgili Makalelerin İçerik Analizi. International Journal of Educational Studies in Mathematics. 01 Mart 2022;9(1):14-32. doi:10.17278/ijesim.1016379
Cited By
Türkiye’de Sayı Hissi Üzerine Hazırlanmış Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi
International Journal of Educational Studies in Mathematics
https://doi.org/10.17278/ijesim.1452464The Relationship Between Working Memory Performance and Number Sense Skills in Primary School
Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.46778/goputeb.1606014