Öz
Arı sütü, işçi arıların (Apis mellifera) hipofaringeal ve mandibular bezleri tarafından salgılanan, arı beslenmesi ve arı çeşidi açısından oldukça önemli bir arı ürünüdür. Başlangıçta aynı genetik yapıya sahip olmakla birlikte ana ve işçi arı arasındaki farklılıklar, ana arıların arı sütü ile beslenmesiyle ortaya çıkan fizyolojik ve morfolojik değişimlerden kaynaklanmaktadır. Karbonhidrat, protein, lipit, serbest amino asit, mineral, vitamin, fenolikler oluşan, biyoaktif bileşen bakımından zengin bir arı ürünü olması, arı sütünü arılar kadar insan sağlığı için de değerli kılmıştır. Arı sütü, antioksidan ve antimikrobiyal etki, yaşlanma karşıtı etki, antienflamatuar aktivite gibi fonksiyonel özelliklere sahiptir. Biyoaktif etkiler göstermesi nedeniyle arı sütü, nutrasötik ve fonksiyonel bir gıda olarak kabul edilmektedir ve bu nedenle üretimi ve tüketimi de giderek artmaktadır. Larva transferi veya aşılama, Jenter, Nicot veya Yasaeng üretimi arı sütü üretim yöntemlerindendir. Bu