Olgu Sunumu

Pozitif Psikoterapi Yaklaşımı İle Bir Olgunun Terapi Süreci

Cilt: 8 Sayı: 17 30 Nisan 2022
PDF İndir
EN TR

Pozitif Psikoterapi Yaklaşımı İle Bir Olgunun Terapi Süreci

Öz

Pozitif psikoterapi teknikleri Prof. Nossrat Peseschkian ve arkadaşları tarafından 1960’ lı yılların sonlarına doğru Almanya’da geliştirilmiş bir terapi tekniğidir (Peseschkian, 1970). Pozitif Psikoterapi tekniği kullanım alanı dünyada geniş bir yer kaplamakta ve Pozitif Psikoterapi Derneğine (WAPP) bağlı Pozitif Psikoterapi Merkezleri de bulunmaktadır. Pozitif Psikoterapi’de (PPT) seans süresinde hikayelerin, özdeyişlerin, atasözlerinin, çeşitli metaforların terapist ve hasta ile seans sırasında kullanılan yöntemlerden biri olması PPT’ yi diğer terapi tekniklerinden farklı kılmaktadır (Peseschkian, 1998). Pozitif terimi, genelde bireyler ve ilk kez duyanlar tarafından yalnızca olumlu şeklinde algılanmaktadır. Ancak PPT’de bu kavramın günlük anlamı dışında, kendine özgün kullanımında (positum) olduğu gibi, bu kullanımda da gerçek ve var olanı ifade etmek gibi bir anlamı daha bulunmaktadır. Bir başka ifade ediş biçimiyle PPT, her gerçekliğin ve yaşam olayının içerisinde olumlu ile olumsuz yanlar barındırdığına dikkat çekmektedir (Peseschkian, 1977). Psikoterapide pozitif açıdan bir inceleme yapıldığı zaman, gerçek ve mevcut olan şeylerin sadece çatışmalar, hastalıklar olmadığı, bu çatışma ile semptomlara eşlik eden ve her insanda doğuştan var olan yeteneklerin de olduğu esasında çalışmalar yürütülmektedir. Pozitif Psikoterapi süreci genel olarak beş bölümden oluşmaktadır. Bu çalışmada, panik atak semptomu olan bir üniversite öğrencisine pozitif psikoterapi tekniklerinden yararlanılarak sunulan psikolojik desteğin etkililiğini olgu sunumu çerçevesinde değerlendirmek amaçlanmaktadır. Çalışmanın sonucunda, hastanın terapiye başvurma sebebi olan panik bozukluk semptomları düzeyinde düşüş olduğu, var olan korkuları ile sağlıklı başa çıkabilme becerileri kazandığı, ayrıca okul başarısında, aile ve arkadaş ilişkilerinde olumlu yönde ilerlemeler kaydettiği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aypay, A., ve Ahmet, K. A. R. A. (2018) Pozitif Psikoterapi Denge Modeli Bağlamında
  2. Dengeli Yaşam Ölçeği ve Dengeli Yaşam Temel Becerileri Ölçeğinin Geliştirilmesi. Sakarya University Journal of Education, 8(3), 63-79.
  3. Cope, T. (2014). Positive Psychotherapy: ‘Let the truth be told’. International Journal of Psychotherapy, Vol 18, (2), 62-71.
  4. Eryılmaz, A. (2011). Yetişkin öznel iyi oluşu ile pozitif psikoterapi bağlamında birincil ve ikincil yetenekler arasındaki ilişkilerin incelenmesi. Klinik Psikiyatri, 14, 17-28.
  5. Eryılmaz A (2011b) Pozitif psikoterapi ve gelişimsel rehberlik bağlamında ergenler için bütçe yönetme konusunda sınıf rehberliği programı. International Journal of Educational Science, 1:1-17.
  6. Eryılmaz A (2012) Pozitif psikoterapi bağlamında geliştirilen ergenler için amaçları genişletme grup rehberliği programının etkililiğinin incelenmesi. Eğitim ve Bilim, 37(164):3-19.
  7. Eryılmaz A (2013) Pozitif psikolojinin psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanında gelişimsel ve önleyici hizmetler bağlamında kullanılması. The Journal of Happiness Well-Being, 1(1):1-22.
  8. Henrichs, C. (2012). Psychodynamic Positive Psychotherapy emphasizes the impact of culture in the time of globalization. Psychology, 3, 1148-1152.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Olgu Sunumu

Yazarlar

Ebru Çorbacı *
0000-0003-4026-3916
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Yayımlanma Tarihi

30 Nisan 2022

Gönderilme Tarihi

13 Aralık 2021

Kabul Tarihi

30 Mart 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 8 Sayı: 17

Kaynak Göster

APA
Çorbacı, E. (2022). Pozitif Psikoterapi Yaklaşımı İle Bir Olgunun Terapi Süreci. Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi, 8(17), 153-169. https://izlik.org/JA96LW48JX
AMA
1.Çorbacı E. Pozitif Psikoterapi Yaklaşımı İle Bir Olgunun Terapi Süreci. IJHE. 2022;8(17):153-169. https://izlik.org/JA96LW48JX
Chicago
Çorbacı, Ebru. 2022. “Pozitif Psikoterapi Yaklaşımı İle Bir Olgunun Terapi Süreci”. Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi 8 (17): 153-69. https://izlik.org/JA96LW48JX.
EndNote
Çorbacı E (01 Nisan 2022) Pozitif Psikoterapi Yaklaşımı İle Bir Olgunun Terapi Süreci. Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi 8 17 153–169.
IEEE
[1]E. Çorbacı, “Pozitif Psikoterapi Yaklaşımı İle Bir Olgunun Terapi Süreci”, IJHE, c. 8, sy 17, ss. 153–169, Nis. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96LW48JX
ISNAD
Çorbacı, Ebru. “Pozitif Psikoterapi Yaklaşımı İle Bir Olgunun Terapi Süreci”. Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi 8/17 (01 Nisan 2022): 153-169. https://izlik.org/JA96LW48JX.
JAMA
1.Çorbacı E. Pozitif Psikoterapi Yaklaşımı İle Bir Olgunun Terapi Süreci. IJHE. 2022;8:153–169.
MLA
Çorbacı, Ebru. “Pozitif Psikoterapi Yaklaşımı İle Bir Olgunun Terapi Süreci”. Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi, c. 8, sy 17, Nisan 2022, ss. 153-69, https://izlik.org/JA96LW48JX.
Vancouver
1.Ebru Çorbacı. Pozitif Psikoterapi Yaklaşımı İle Bir Olgunun Terapi Süreci. IJHE [Internet]. 01 Nisan 2022;8(17):153-69. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96LW48JX

Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi 

Bu eser Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC-ND 4.0) ile lisanslanmıştır.