Konferans Bildirisi

Şükûfe Nihal'in Yakut Kayalar ve Çöl Güneşi Romanlarında "Sindrella Kompleksi"

Cilt: 5 Sayı: 11 12 Ağustos 2019
PDF İndir

Şükûfe Nihal'in Yakut Kayalar ve Çöl Güneşi Romanlarında "Sindrella Kompleksi"

Öz

Bağımsızlık, kadınların sosyal yaşamdaki konumunu belirleyen önemli bir unsurdur. Çocukluklarından itibaren ailelerin sınırsız şefkatine ve korumacı tavrına alıştıkları için kadınlar kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenememiştir. Bu yüzden başlangıçta baba ve ağabeyin himayesindeyken sonrasında sevgili ve kocanın devam ettirdiği bu güvenli ortama sığınmaktadırlar. Bu ortam, belirli bir konfor sağlaması sebebiyle bazı kadınlar tarafından tercih edilse de onların bağımsız davranmalarını, kendi kararlarını almalarını ve mücadele etmelerini engellemektedir. Kadınlar, kendilerine olan sevgi ve saygıyı yitirmekte, mutlak bir otorite ve sığınak olarak seçtikleri bir erkeğin onları sevmesini ve korumasını bekler hale gelmektedir. Bu bağımlılık sebebiyle kendine yabancılaşan kadın, yalnız kaldığında hayatını idame ettiremez, kararlarını alamaz, duygularını kontrol edemez ve mücadele edemez hale gelerek ciddi bir bocalamaya girmektedir. İşte bağımsızlık korkusu olan bu kadınların davranış biçimlerini Collette Dowling “Sindrella Kompleksi” olarak tanımlar.

Bu bildiride, Collette Dowling’in “Sindrella Kompleksi” eseri esas alınarak, Şükufe Nihal’in Yakut Kayalar ve Çöl Güneşi adlı romanları üzerinde çalışılacaktır. Başlangıçta Servet-i Fünun’un, sonrasında Milli Edebiyat’ın ilkelerine uyarak sanatını sürdüren Şükufe Nihal, ilk romanını 1928’de yazdıktan sonra Yakut Kayalar (1931) ve Çöl Güneşi (1933)’ni yazmıştır. Dolayısıyla çalışma esnasında söz konusu eserler kronolojik sırayla ele alınacaktır. 

“Şükufe Nihal’in Yakut Kayalar ve Çöl Güneşi Romanlarında ‘Sindrella Kompleksi’” başlıklı bu bildiri, romanlardaki kadın kahramanlara yönelik bir araştırma olacaktır. Şükufe Nihal’in romanlarında ideal kadın fikrini hayata geçirdiği kadın kimlikler de dahil olmak üzere; kadın kahramanların sosyal yaşamları, ruh halleri, korkuları, tercihleri ve bunlara sebep olan etkenler üzerinde durulup söz konusu kuram ışığında incelenecektir. Devrin edebi eserlere yansıması sebebiyle romanlardan edinilen bulgular dönem kadınının toplumsal konumuyla bağdaştırılıp sonuca varılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AKAGÜNDÜZ, Ü. (2016), II. Meşrutiyet döneminde kadın hareketi ve Şukufe Nihal’in “Bugünün genç kadınına” adlı yazısı, Fe Dergi 8, 1, 111-117.
  2. ARGUNŞAH, H. (2011), Bir Cumhuriyet Kadını Şükûfe Nihal, İstanbul: Timaş
  3. BEAUVOİR, S. (1993), Kadın “İkinci Cins” 2 Evlilik Çağı, İstanbul: Payel
  4. ÇAKIR, S. (1994), Osmanlı Kadın Hareketi, İstanbul: Metis.
  5. ÇETİNDAŞ, D. (2010), Hüzünlü Bir Aşkın Biyografik Okuması: Şükûfe Nihal ve Yakut Kayalar, Türklük Bilimi Araştırmaları Dergisi, 28.
  6. ÇALIŞKAN, V.; Özey, E. (2016), Darülfünun’dan Mezun İlk Kadın Coğrafyacı: Şükûfe Nihal (1897-1973), Türk Coğrafya Dergisi, 67, 61-66
  7. DOWLİNG, C. (1994), Sindrella Kompleksi, Ankara: Öteki.
  8. ILGAZ, H. (1973), Ankara’da Şükûfe Nihal İlkokulu, Kadın, 1052.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Konferans Bildirisi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

12 Ağustos 2019

Gönderilme Tarihi

8 Haziran 2019

Kabul Tarihi

6 Ağustos 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 5 Sayı: 11

Kaynak Göster

APA
Göde, H. N. (2019). Şükûfe Nihal’in Yakut Kayalar ve Çöl Güneşi Romanlarında "Sindrella Kompleksi". Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi, 5(11), 737-762. https://izlik.org/JA37CA69XC
AMA
1.Göde HN. Şükûfe Nihal’in Yakut Kayalar ve Çöl Güneşi Romanlarında "Sindrella Kompleksi". IJHE. 2019;5(11):737-762. https://izlik.org/JA37CA69XC
Chicago
Göde, Hatice Nur. 2019. “Şükûfe Nihal’in Yakut Kayalar ve Çöl Güneşi Romanlarında ‘Sindrella Kompleksi’”. Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi 5 (11): 737-62. https://izlik.org/JA37CA69XC.
EndNote
Göde HN (01 Ağustos 2019) Şükûfe Nihal’in Yakut Kayalar ve Çöl Güneşi Romanlarında "Sindrella Kompleksi". Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi 5 11 737–762.
IEEE
[1]H. N. Göde, “Şükûfe Nihal’in Yakut Kayalar ve Çöl Güneşi Romanlarında ‘Sindrella Kompleksi’”, IJHE, c. 5, sy 11, ss. 737–762, Ağu. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA37CA69XC
ISNAD
Göde, Hatice Nur. “Şükûfe Nihal’in Yakut Kayalar ve Çöl Güneşi Romanlarında ‘Sindrella Kompleksi’”. Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi 5/11 (01 Ağustos 2019): 737-762. https://izlik.org/JA37CA69XC.
JAMA
1.Göde HN. Şükûfe Nihal’in Yakut Kayalar ve Çöl Güneşi Romanlarında "Sindrella Kompleksi". IJHE. 2019;5:737–762.
MLA
Göde, Hatice Nur. “Şükûfe Nihal’in Yakut Kayalar ve Çöl Güneşi Romanlarında ‘Sindrella Kompleksi’”. Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi, c. 5, sy 11, Ağustos 2019, ss. 737-62, https://izlik.org/JA37CA69XC.
Vancouver
1.Hatice Nur Göde. Şükûfe Nihal’in Yakut Kayalar ve Çöl Güneşi Romanlarında "Sindrella Kompleksi". IJHE [Internet]. 01 Ağustos 2019;5(11):737-62. Erişim adresi: https://izlik.org/JA37CA69XC

Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi 

Bu eser Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC-ND 4.0) ile lisanslanmıştır.