Dünya Bankası, kuruluşundan bugüne kalkınma için doğrudan ve dolaylı olarak kredi sağlayan finansal katalizördür. 1950’li yıllardan günümüze ülkelerin alt yapı yatırımlarını ve turistik üst yapı yatırımlarını teşvik etmektedir. 2016’da turizmi resmi bir sektör olarak kabul eden Banka, küresel sürdürülebilir turizm üzerine yoğunlaşmıştır. Yoksulluğun azaltılmasında küresel turizmin önemi vurgulayan Banka, turizm sektöründe hızlı düşüş ve istihdam kaybına zemin hazırlayan Kovid-19 krizine karşı çoğunu kadınların oluşturduğu kırılgan grupları proje kredileriyle desteklemektedir. Ancak aşırı enerji tüketimi, karbon salınımı, kimyasal kullanımı çevresel kirlenmeye, yangınlara, sellere neden olurken dünyanın pek çok yerinde turizm destinasyonlarının sürdürülebilirliği tehlikededir. 21.yüzyılın başında enformasyon teknolojilerinde artan ilerlemeler, turizmin gelişimini farklı şekilde etkilemektedir. Airbnb, Booking.com, Ryanair, Tripadvisor gibi yeni kitle turizminin oyuncuları, havaalanları ve yolcu gemisi terminallerinde güvenlik ekranı görüntüsü ve visa programları gibi işlemleri kolaylaştırırlarken, aynı zamanda konaklama, ödeme, karşılaştırma, araştırma gibi pek çok işlemleri yürütmektedirler. Nitekim turizm alanında yaşanan bu hızlı dijitalleşme, kullanıcıları dijital platform üzerinde hem alıcı hem satıcı konumuna getirmektedir. Böylece kişilerin evlerini, arsalarını ve arabalarını rahatlıkla kiralamalarına ve turistik ürün satın almalarına aracılık eden dijital platformlar turizm üst yapısını tehdit edebilir nitelikte büyümektedir. Bu makale, kalkınma, Dünya Bankası, sürdürülebilir turizm ve bireylerin aracısız olarak turistik ürünlerinin satışlarını yaptıkları dijital turizm platformları arasındaki ilişkiyi incelemektedir.
Dünya Bankası, Sürdürülebilir Turizm, Kalkınma, Dijital Platformlar
Kocaeli Üniversitesi
The World Bank is the financial catalyst that has provided direct and indirect loans for development after beginning its operation. Since the 1950s, it has been encouraging countries' infrastructure investments and touristic superstructure investments. Bank supports vulnerable groups, mostly women, against the crisis caused by the rapid decline in the tourism sector and the loss of employment by accelerator effect of the Covid-19. Tourism destinations around the world face to excessive energy consumption, carbon emission, chemical use which cause environmental pollution, fires and floods, are in danger. Progress in information technologies begin to affect entering the 21st century, the development of tourism differently. Players of new mass tourism such as Airbnb, Booking.com, Ryanair, Tripadvisor facilitate transactions such as secure connections of screenshots and visa programs at airports and cruise ship terminals, while also handling many transactions of accommodation, payment, comparison, research and navigation. Thus digital tourism platforms that enable people to easily rent their homes, lands and cars and buy touristic products are growing in a way that could threaten the tourism superstructure. This article examines the relationship between development, the World Bank, sustainable tourism and digital tourism platforms where individuals sell their touristic products without intermediaries.
World Bank, Sustainable Tourism, Development, Digital Tourism Platform,
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2022 |
Gönderilme Tarihi | 30 Ocak 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 8 Sayı: 17 |
Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi
Bu eser Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC-ND 4.0) ile lisanslanmıştır.