Bu çalışmanın amacı Türkçe eğitimi disiplininin sosyal bilimler disiplinleriyle ilişkisini ortaya koymaktır. İnsanlık var olduğundan beri mevcut bilgiler her geçen gün genişlemiş ve gelişmiştir. Bilgiye ulaşmada bir düzen ve sınıflandırmanın varlığına ihtiyaç duyulmuştur. Bilim dalları ise bu ihtiyaçtan doğmuşlardır. Haliyle zaman içerisinde bilgiler kendi gruplarına, yani ait oldukları disiplinlere yerleşerek kendi bilim dallarını genişletmiş ve kendi sınıflarını bulmuşlardır. Türkçe eğitimi de bir disiplin olarak kendi içinde alt alanlarıyla birlikte genişlemiştir. Türkçenin diğer disiplinlerle kurduğu ilişkiler, gelişimlerin devamı adına önemlidir. Bu bağlamda çalışmada ilkin disiplinler arasılık kavramının doğuşu ve bu kavramın kapsamı ile ilgili bilgi verilmiş, ardından Türkçe eğitiminin alt alanları olan dinleme eğitimi, konuşma eğitimi, okuma eğitimi, yazma eğitimi, dil bilgisi öğretimi, ilk okuma yazma öğretimi, yabancı dil olarak Türkçe eğitimi, çocuk edebiyatı alanlarına ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Ardından Türkçe eğitiminin felsefe, tarih, sosyoloji, eğitim bilimlerinin alt alanları olan eğitim programları ve öğretim, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, eğitim yönetimi ve planlama, ölçme ve değerlendirme, psikoloji ve dil bilimin alt alanları olan beyin dil bilim, toplum dil bilim, ruh dil bilim, uygulamalı dil bilim, metin dil bilim alanlarıyla kurduğu ilişkiler ortaya konmuştur. Türkçe eğitimi alanında disiplinler arasılığı konu edinen çalışmalar taranmış ve ilgili literatür sunulmuştur. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi kullanılmıştır. İçerik analizi yöntemiyle konuyla ilgili içerikler taranmış ve bu çalışma ortaya konulmuştur. Çalışmada sonuç olarak Türkçe eğitiminin birçok bilimle disiplinler arası ilişkiler kurduğu, çalışmaya konu edinilen disiplinlerle Türkçe eğitiminin karşılıklı alışverişlerde bulunduğu tespit edilmiştir.
disiplin disiplinler arasılık türkçe eğitimi sosyal bilimler
Çalışmada yararlanılan tüm kaynaklar kaynakçada eksiksiz olarak gösterilmiştir. Etik ilkelere aykırı bir tutum sergilenmemiştir.
The aim of this study is to reveal the relationship of the discipline of Turkish education with the disciplines of social sciences. Since humanity has existed, existing knowledge has expanded and developed day by day. There is a need for an order and classification in accessing information. Branches of science were born from this need. Naturally, over time, knowledge has settled into its own groups, that is, the disciplines to which it belongs, expanded its branches of science and found its own classes. Turkish education has also expanded as a discipline with its subfields. The relationships that Turkish has with other disciplines are important for the continuation of developments. In this context, in the study, information was first given about the emergence of the concept of interdisciplinarity and the scope of this concept, and then the sub-fields of Turkish education, namely listening education, speaking education, reading education, writing education, grammar teaching, first reading and writing teaching, Turkish education as a foreign language, Explanations were made regarding the fields of children's literature. Then, philosophy, history, sociology of Turkish education, education programs and teaching, which are the sub-fields of educational sciences, guidance and psychological consultancy, educational management and planning, measurement and evaluation, psychology and linguistics, which are the sub-fields of brain linguistics, sociolinguistics, soul and language. Its relationships with the fields of science, applied linguistics, and text linguistics have been revealed. Studies on interdisciplinarity in the field of Turkish education were scanned and the relevant literature was presented. Content analysis, one of the qualitative research methods, was used in the study. Content analysis aims to save the researcher time and resources. Contents related to the subject were scanned using the content analysis method and this study was presented. As a result of the study, it was determined that Turkish education establishes interdisciplinary relations with many sciences, and Turkish education has mutual exchanges with the disciplines subject to the study
turkish education discipline interdisciplinarity liberal arts
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Dil Çalışmaları (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 28 Mayıs 2024 |
Kabul Tarihi | 8 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 10 Sayı: 23 |
Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi
Bu eser Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC-ND 4.0) ile lisanslanmıştır.