Derleme

Pompaj Hidroelektrik Depolama Sistemleri hakkında bir değerlendirme

Cilt: 6 Sayı: 2 30 Aralık 2022
PDF İndir
TR EN

Pompaj Hidroelektrik Depolama Sistemleri hakkında bir değerlendirme

Öz

Akıllı şebekelerde, dağıtım sistemlerine bağlı yenilenebilir enerji kaynaklarının sayısını artırmak ve enerjinin sürekliliğini sağlamak için depolama sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Enerji depolama, sistem elemanlarını destekleyerek, enerji zaman kaydırması, kesinti kontrolü, iletimde sürekliliğin sağlanması ve güç kalitesi iyileştirmeleri gibi birçok hizmeti verebilmektedir. Akıllı şebeke uygulamalarında şarj/deşarj, güvenlik, boyut ve maliyet gibi çeşitli sorunlardan dolayı enerji depolamada zorluklarla karşılaşılmaktadır. Bu nedenle depolama performansını artırabilecek enerji kapasitesi, kontrolü ve korunması için enerji depolama sistemleri geliştirilmelidir. Rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarında kesintiler ve dalgalar olduğu için depolama için piller kullanılmaktadır. Temiz enerji kullanımını yaygınlaştırmak ve enerji sürekliliğini sağlamak için büyük güçlü sistemlerde mekanik depolama yöntemleri üzerinde durulmuştur. Verimliliği artırmak, elektrik sistemlerinde esneklik sağlamak, maliyetleri düşürmek ve depolama süresini iyileştirmek, güç dalgalanmalarını azaltmak için depolama çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmada depolama yöntemlerinden biri olan pompajlı hidroelektrik depolama tesisleri incelenmiştir. Pompalı depolamalı hidroelektrik sisteminin avantaj ve dezavantajlarına değinilmiş ve hibrit pompalı hidro depolama anlatılmıştır. Ekonomik katkısına da kısaca değinilmiştir. PHES'in bu depolama yönteminin, verimliliği artırmak, maliyetleri düşürmek ve yerden tasarruf etmek için değişken hızlı türbinlere, yeraltı suyuna, deniz suyuna ve yenilenebilir enerjilere bağlanabilen hibrit sistemler olduğu da tespit edilmiştir. Bu sistemler arasında güneş ve rüzgarın hibrit olarak kullanıldığı sistemin enerji piyasasında yüksek karlılık sağlamada da avantajlı olduğu gözlemlenmiştir. Güneş ve rüzgar ile entegrasyonu sayesinde karbon salınımı azalır.

Anahtar Kelimeler

enerji depolama , pompaj hidro depolama , hibrit hydro depolama

Kaynakça

  1. Barbour, E., Wilson, I. G., Radcliffe, J., Ding, Y., & Li, Y. (2016). A review of pumped hydro energy storage development in significant international electricity markets. Renewable and sustainable energy reviews, 61, 421-432..
  2. Vilanova, M. R. N., Flores, A. T., & Balestieri, J. A. P. (2020). Pumped hydro storage plants: a review. Journal of the Brazilian Society of Mechanical Sciences and Engineering, 42(8), 1-14..
  3. Blakers, A., Stocks, M., Lu, B., & Cheng, C. (2021). A review of pumped hydro energy storage. Progress in Energy, 3(2), 022003..
  4. Kocaman, B. (2013). Akıllı şebekeler ve mikro şebekelerde enerji depolama teknolojileri. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2(1), 119-127..
  5. McIlwaine, N., Foley, A. M., Morrow, D. J., Al Kez, D., Zhang, C., Lu, X., & Best, R. J. (2021). A state-of-the-art techno-economic review of distributed and embedded energy storage for energy systems. Energy, 229, 120461.
  6. Punys, P., Baublys, R., Kasiulis, E., Vaisvila, A., Pelikan, B., & Steller, J. (2013). Assessment of renewable electricity generation by pumped storage power plants in EU Member States. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 26, 190-200.
  7. Ali, S., Stewart, R. A., & Sahin, O. (2021). Drivers and barriers to the deployment of pumped hydro energy storage applications: Systematic literature review. Cleaner Engineering and Technology, 5, 100281..
  8. Nehrir, M. H., Wang, C., Strunz, K., Aki, H., Ramakumar, R., Bing, J., ... & Salameh, Z. (2011). A review of hybrid renewable/alternative energy systems for electric power generation: Configurations, control, and applications. IEEE transactions on sustainable energy, 2(4), 392-403.
  9. Aktas, A., Erhan, K., Özdemir, S., & Özdemir, E. (2018). Dynamic energy management for photovoltaic power system including hybrid energy storage in smart grid applications. Energy, 162, 72-82.
  10. Faisal, M., Hannan, M. A., Ker, P. J., Hussain, A., Mansor, M. B., & Blaabjerg, F. (2018). Review of energy storage system technologies in microgrid applications: Issues and challenges. Ieee Access, 6, 35143-35164.

Kaynak Göster

APA
Oymak, A., & Tür, M. R. (2022). An Evaluation of Pumped Hydroelectric Storage Systems. International Journal of Innovative Engineering Applications, 6(2), 205-214. https://doi.org/10.46460/ijiea.1074300
AMA
1.Oymak A, Tür MR. An Evaluation of Pumped Hydroelectric Storage Systems. ijiea, IJIEA. 2022;6(2):205-214. doi:10.46460/ijiea.1074300
Chicago
Oymak, Ayşenur, ve Mehmet Rıda Tür. 2022. “An Evaluation of Pumped Hydroelectric Storage Systems”. International Journal of Innovative Engineering Applications 6 (2): 205-14. https://doi.org/10.46460/ijiea.1074300.
EndNote
Oymak A, Tür MR (01 Aralık 2022) An Evaluation of Pumped Hydroelectric Storage Systems. International Journal of Innovative Engineering Applications 6 2 205–214.
IEEE
[1]A. Oymak ve M. R. Tür, “An Evaluation of Pumped Hydroelectric Storage Systems”, ijiea, IJIEA, c. 6, sy 2, ss. 205–214, Ara. 2022, doi: 10.46460/ijiea.1074300.
ISNAD
Oymak, Ayşenur - Tür, Mehmet Rıda. “An Evaluation of Pumped Hydroelectric Storage Systems”. International Journal of Innovative Engineering Applications 6/2 (01 Aralık 2022): 205-214. https://doi.org/10.46460/ijiea.1074300.
JAMA
1.Oymak A, Tür MR. An Evaluation of Pumped Hydroelectric Storage Systems. ijiea, IJIEA. 2022;6:205–214.
MLA
Oymak, Ayşenur, ve Mehmet Rıda Tür. “An Evaluation of Pumped Hydroelectric Storage Systems”. International Journal of Innovative Engineering Applications, c. 6, sy 2, Aralık 2022, ss. 205-14, doi:10.46460/ijiea.1074300.
Vancouver
1.Ayşenur Oymak, Mehmet Rıda Tür. An Evaluation of Pumped Hydroelectric Storage Systems. ijiea, IJIEA. 01 Aralık 2022;6(2):205-14. doi:10.46460/ijiea.1074300