Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Uluslararası Yenilikçi Mühendislik Uygulamaları Dergisi (IJIEA), etik ilkelerle uygun titiz bir hakem değerlendirmesi yoluyla standartları korumayı taahhüt eder. İntihal, verilerin uydurulması ve tahrif edilmesi gibi profesyonel bilimsel etik kuralların ihlali, editörlerce tolerans göstermeksizin çok ciddiye alınmaktadır.
Uluslararası Yenilikçi Mühendislik Uygulamaları Dergisi (IJIEA) yayın sürecine katılatılanlar için, COPE Code of Conduct (Yayın Etiği Komitesi Davranış Kuralları) ve Code on Publication Ethics’e (Yayın Etiği Kuralları'na) uygun olarak etik ilkeler geliştirilmiştir. Çift kör hakem değerlendirmesi ve makale seçimi, yalnızca dergi kapsamına giren araştırma alanları ile sınırlıdır.
Bu nedenle, belirli etik ilkelerinin geliştirmesi ve kabul edilmesi yayın sürecine dâhil olan herkes (yazar, editör, hakem ve yayıncı) için çok önemlidir. Aşağıda Uluslararası Yenilikçi Mühendislik Uygulamaları Dergisi (IJIEA) Yayın Kurulu tarafından oluşturulan ve takip edilen etik ilkeler sıralanmaktadır.

Yazarların Etik Sorumlulukları

• Makale, aynı anda değerlendirilmek üzere birden fazla dergiye gönderilmemelidir.
• Gönderilen çalışma orijinal olmalı ve yeni çalışma önceki çalışmaların genişletilmesi ile ilgili olmadığı sürece, herhangi bir biçimde veya dilde (kısmen veya tamamen) başka bir yerde yayınlanmamalıdır. (Metin geri dönüşümü (kendi kendine intihal) ile ilgili endişelerden kaçınmak için lütfen materyalin yeniden kullanımı konusunda şeffaflık sağlayın.
• Tek bir çalışma, gönderi sayısını artırmak için birkaç bölüme ayrılmamalı ve zaman içinde çeşitli dergilere veya bir dergiye gönderilmemelidir.
• Eşzamanlı veya ikincil yayın, farklı bir okuyucu grubuna yönelik çeviriler veya makaleler için belirli koşulların karşılanması şartıyla bazen mazur görülebilir.
• Sonuçlar; uydurma, tahrifat veya uygun olmayan veri manipülasyonu (görüntü tabanlı manipülasyon dahil) olmadan açık ve dürüst bir şekilde sunulmalıdır. Yazarlar, verilerin edinilmesi, seçilmesi ve işlenmesi sürecinde disipline özgü kurallara uymalıdır.


Önemli not: Dergi makaleleri intihal taraması yapılmadan kabul etmemektedir.


• Yazarlar, çalışmalarındaki yazılım, anket, inceleme ve ölçekler için kullanma izinlerine sahip olduklarından emin olmalıdır.
• Araştırma makaleleri ve araştırma dışı makaleler (örneğin, Görüş, Derleme ve Yorum makaleleri), ileri sürülen iddiaları desteklemek için uygun ve ilgili literatürden alıntılama yapmalıdır. Kendilerini topluca alıntı yapmak için birkaç yazar arasında aşırı ve uygunsuz öz atıf veya koordineli çabalar kesinlikle önerilmez. Aşırı ve uygunsuz kendi kendine alıntı yapma veya birkaç yazar arasında toplu olarak birbirlerinden alıntılar yapmaya yönelik koordineli çalışmalar kesinlikle önerilmez.
• Yazarlar, bir varlık (bireysel bir kişi veya şirket olabilir) hakkında doğru olmayan ifadelerden veya bu kişi hakkında kişisel iddialar veya saldırı olarak görülebilecek açıklamalardan kaçınmalıdır.
• Halk sağlığı veya ulusal güvenlik için tehdit oluşturmaya yönelik kötüye kullanılabilecek araştırmalar şekilde yanlış uygulanabilecek araştırmalar, makalede açıkça belirtilmelidir. (örneğin, araştırmanın ikili kullanımı). Bunlara biyolojik ajanların veya toksinlerin zararlı sonuçlarının oluşturulması, aşıların bağışıklığının bozulması, kimyasalların kullanımında olağandışı tehlikeler, araştırma / teknolojinin silahlandırılması örnek olarak verilebilir.
• Yazarlara, gönderim esnasında yazar grubunun, sorumlu yazarın ve yazarların sırasının doğru olduğundan emin olmaları şiddetle tavsiye edilir. Revizyon aşamalarında yazarların eklenmesine ve / veya silinmesine bazı durumlar haricinde genellikle izin verilmez. Yazar değişikliklerinin nedenleri ayrıntılı olarak açıklanmalıdır. Bir makale kabul edildikten sonra yazarlar üzerinde değişiklik yapılamayacağını lütfen unutmayınız.
* Yukarıdakilerin tümü ana hatlar olup yazarların telif hakkı ve/veya manevi haklar gibi üçüncü taraf haklarına saygı göstermeleri gerekir.
Yazarlar sunulan sonuçların geçerliliğini doğrulamak için ilgili belgeleri veya verileri talep üzerine göndermeye hazır olmalıdır. Bunlar, ham veriler, örnekler, kayıtlar, vb. şeklinde olabilir. Gizli veya özel veriler gibi hassas bilgiler hariç tutulur.
Olumsuz bir davranış şüphesi veya sahtekârlık iddiası durumunda, Dergi ve/veya Yayıncı COPE yönergelerine göre bir inceleme yürütecektir. İnceleme sonrasında, geçerli endişeler varsa, ilgili yazar(lar)la verilen e-posta adresleri üzerinden temasa geçilerek sorunu ele alma fırsatı verilecektir. Duruma bağlı olarak, Derginin ve/veya Yayıncının aşağıdakileri, bunlarla sınırlı kalmamak kaydıyla, içeren bir dizi önlemleri uygulaması gerekebilir.
Makale henüz inceleme aşamasındaysa reddedilebilir ve yazara iade edilebilir.
Makale halihazıda çevrimiçi olarak yayınlanmışsa, ihlalin niteliğine ve ciddiyetine bağlı olarak:
• Makaleye bir düzeltme konulabilir
• Makaleye bir şerh ifadesi konulabilir
• Veya daha ciddi durumlarda makalenin geri çekilmesi gerekebilir.
Yayınlanan düzeltme metninde, şerh ifadesinde veya geri çekme notunda bu durumun nedeni verilecektir. Geri çekmenin, makalenin platformda tutulduğu, “geri çekilmiş” olarak fligranlandığı ve geri çekme nedeninin fligranlı makaleye bir notla iliştirildiği anlamına geldiğini lütfen unutmayınız.
Yazarın kurumu konu ile ilgili olarak bilgilendirilebilir.
Hakem değerlendirme sisteminde etik standartların ihlal edildiğinden şüphelenilmesi durumunda, konu ile ilgili bir bildirim, yazarın ve makalenin bibliyografik kaydının bir parçası olarak eklenebilir.

Temel hatalar

Yazarlar, yayınlanan makalelerinde önemli bir hata veya yanlışlık fark etmeleri durumunda hatalarını düzeltmekle yükümlüdürler. Yazar(lar)dan dergi ile iletişime geçmeleri ve hatanın makaleyi hangi anlamda etkilediğini açıklamaları istenir. Hatanın niteliğine bağlı olarak yazılı metnin nasıl düzeltileceğine dair bir karar alınır. Bu karar bir düzeltme veya geri çekme olabilir. Geri çekme notu, makalenin hangi bölümlerinin hatadan etkilendiği ile ilgili şeffaflık sağlamalıdır.

Hakem önerme veya hariç tutma

Yazarlar, makalelerini gönderirken uygun hakemler önerebilir ve/veya belirli kişilerin hariç tutulmasını talep edebilirler. Hakem önerirken, hakemlerin tamamen bağımsız olduklarını ve hiçbir şekilde çalışma ile bağlantılı olmadıklarını teyit etmelidirler. Farklı ülkelerden ve farklı kurumlardan bir hakem kurulunun önerilmesi şiddetle tavsiye edilir. Sorumlu Yazar hakem önerirken, önerilen her hakem için kurumsal bir e-posta adresi sunmalıdır eğer bu mümkün değilse bu kişilere ait kişisel bir ana sayfaya veya yayın kaydına bir bağlantı linki veya araştırmacı veya yazar kimliği ibraz edilmelidir. Hakem önerilerinizin hakem değerlendirmesi sürecini kolaylaştırmaya yardımcı olabileceğini, dergimizin önerilerinize değer vermekle birlikte önerilen hakemleri seçmeyebileceğini lütfen unutmayınız.

Editörlerin Etik Sorumlulukları

• Dergiye gönderilen makalelerden hangisinin yayınlanılacağına karar verilmesinden, tek başına ve bağımsız olarak IJIEA dergisinin editörü sorumludur. Karar verme aşamasında söz konusu çalışmanın geçerliliği, araştırmacılar ve okuyucular için önemi büyük rol oynamaktadır. (COPE Davranış Kuralları).
• Editör, kör hakem değerlendirme sürecinin adil, tarafsız ve zamanında olmasını sağlamalıdır. Tipik olarak araştırma makaleleri en az bağımsız iki dış hakem tarafından değerlendirilmeli ve editör gerektiğinde ek görüşler almalıdır.
• Editör, uygun, kapsayıcı ve farklı fikirler ihtiyacını göz önünde bulundurarak, ilgili alanda uygun uzmanlığa sahip hakemleri seçmelidir.
• Editör makaleleri; yazarların ırkına, cinsiyetine, cinsel yönelimine, dini inancına, etnik kökenine, vatandaşlığına veya siyasi görüşüne bakılmaksızın entelektüel içerikleri açısından değerlendirmelidir.
• Editör, tüm dergi yazışmaları için derginin standart elektronik gönderim sistemini kullanmalıdır.
• Editör, yayıncı ile birlikte, editör kararlarına karşı şeffaf bir itiraz mekanizması oluşturmalıdır.
• Editör, dergiye gönderilen tüm materyallerin ve hakemlerle yapılan tüm iletişimlerin gizliliğini, ilgili yazarlar ve hakemlerle aksi kararlaştırılmadıkça korumalıdır. Editör, yayıncıya danışarak gerekli görülen durumlarda kötüye kullanım şüphesi olan makaleleri araştırmak için diğer dergilerin editörleriyle bir takım bilgileri paylaşabilir. (COPE-Editör Şefi Paylaşımına İlişkin Kılavuz)
• Gönderilen bir makalede açıklanan yayınlanmamış materyaller, yazarın açık yazılı izni olmadan bir editörün kendi araştırmasında kullanılmamalıdır. Hakem değerlendirmesi yoluyla elde edilen ayrıcalıklı bilgi veya fikirler gizli tutulmalı ve kişisel fayda için kullanılmamalıdır.
• Olası herhangi bir editoryal çıkar çatışması, editörün atanmasından önce yayıncıya yazılı olarak bildirilmeli ve yeni çatışmalar ortaya çıktığında güncellenmelidir.
• Editör, bildirilen veya şüphelenilen kötüye kullanımı yayıncı ile birlikte inceleyip değerlendirerek yayınlanan makalelerin güvenilirliğini korumaya yönelik önlemler almalıdır.
• Bu tür önlemler genellikle makale veya rapor yazarıyla temasa geçmeyi ve ilgili şikâyet veya iddialara gereken önemi vermeyi içereceği gibi ilgili kurumlara ve araştırma organlarına yapılacak iletişimleri de içerebilir.
• Editör, intihal gibi suistimallerin tespiti için ayrıca yayıncı imkânlarını uygun şekilde kullanmalıdır.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları

• Makale değerlendirme sürecinin editörün sorumluluğunda olduğunu beyan eder.
• Editör kararlarının bağımsız olduğunu beyan eder.
• Çıkarsız iletişimin gücünü kullanır.
• Hedef kitlesini doğru yönlendirmekle yükümlüdür.
• Dergi sayfasında dergiye açık, elektronik ve ücretsiz erişim sağlar.
• Yayınlanan her makalenin mülkiyetini ve telif hakkını korur.
• Yayınlanan her makalenin arşivlenmesini üstlenir.
• Etik olmayan bir sorunla karşılaşırsa yazar(lar) ile iletişim kurar.

Hakem Değerlendirmesi Politikası

Uluslararası Yenilikçi Mühendislik Uygulamaları Dergisi (IJIEA), hem hakemin hem de yazarın anonim olduğu çift kör hakem değerlendirme süreci uygular. Gönderilen her makale için hakem seçimi editörlere bağlıdır ve hakemler, hakemin uzmanlığına, yeterliliğine ve IJIEA için makaleleri gözden geçirmedeki önceki deneyimlerine göre seçilir.
Gönderilen her makale, en azından ilk inceleme için editör tarafından değerlendirilir. Makale, minimum kalite kriterlerine ulaşırsa, IJIEA'nın amaçlarını, kapsamını ve politikalarını karşılarsa, değerlendirme için en az iki hakeme gönderilir.
Hakemler, makaleyi, yayın kurulu üyeleri tarafından belirlenen Gözden Geçirme Yönergelerine göre değerlendirir ve isimsiz yorumlarını yazara geri ileten alan editörüne gönderir. Anonimlik kesinlikle korunur.
Çift kör hakemlik süreci Dergipark platformu kullanılarak yönetilmektedir.

Açık Erişim Politikası

IJIEA, araştırmayı halka açık hale getirme ve daha büyük bir küresel bilgi alışverişini destekleme ilkesine dayanarak içeriğine tüm kullanıcılar için anında açık erişim sağlar.

Arşivleme Politikası

IJIEA'ya erişim, katılan kütüphaneler arasında dağıtılmış bir arşivleme sistemi oluşturmak için LOCKSS sistemini kullanan ve bu kütüphanelerin koruma ve restorasyon amacıyla derginin kalıcı arşivlerini oluşturmasına izin veren Dergipark platformu tarafından sağlanır.


Editör-Yazar İlişkisi

Editör, derginin amaç ve hedeflerini ifadenin özgünlüğü, geçerliliği ve açıklığına göre dikkate alarak makaleyi kabul veya reddeder. Editör, ciddi sorunları olmadığı sürece makaleyi derginin içeriğine uygun olarak değerlendirir. Yeni atanan editör, ciddi bir sorun olmadıkça bir önceki editörün makale için verdiği kararı değiştirmez. Her makale için “Blind Peer Review” ve “Değerlendirme Süreci” editör tarafından uygulanır. Editör, yazar(lar) tarafından makale hazırlanırken kullanılmak üzere Yazar Kılavuzunu yayınlar. Editör, gerektiğinde yazar(lar)a duyuru yapar ve geri bildirim sağlar.

Editör-Hakem İlişkisi

Editör, hakemin uzmanlık alanına göre değerlendirmesi için makale gönderir. Editör, hakemin değerlendirme sürecinde ihtiyaç duyduğu bilgi ve rehberliği sağlar. Editör, yazar(lar) ile hakem arasında bir çıkar çatışması olup olmadığını denetler. Editör, hakemin kişisel bilgilerini Kör Hakem süreciyle korur. Editör, hakemleri eseri tarafsız, bilimsel ve uygun bir dille değerlendirmeye teşvik eder. Editör, hakemleri performanslarına ve zamanında geri dönüş yapıp yapmamalarına göre değerlendirir. Editör, hakemlerin performansını artırmak üzere politika ve uygulamalar belirler. Editör, hakem havuzunu sürekli olarak günceller ve genişletir.

Editör-Yayın Kurulu İlişkisi

Editör, yayın kurulu üyelerini etik ilkeler ve yayın politikası hakkında bilgilendirir ve gelişmelerden haberdar eder. Editör, yayın kurulu üyelerinden makale değerlendirme sürecini etik ilkelere ve yayın politikasına uygun olarak ilerletmesini ister. Editör, yayın kurulu üyelerinden makaleyi tarafsız ve bağımsız olarak değerlendirmesini ister. Editör, uygun niteliklere sahip ve dergiye yeni bir katkıda bulunacak yayın kurulu üyesi ataması yapar. Editör, uzmanlık alanına göre yayın kurulu üyesine değerlendirmesi için makale gönderir. Editör, yayın kurulu ile düzenli olarak etkileşime girer. Editör, derginin gelişmesi için periyodik olarak yayın kurulu ile toplantılar düzenler.

Editör-Dergi Sahibi-Yayıncı İlişkisi

Editör, dergi sahibi ve yayıncı arasındaki ilişki, editoryal bağımsızlık ilkesine dayanmaktadır. Editör ile yayıncı arasındaki sözleşme gereği, editörün aldığı tüm kararlar, yayıncı ve dergi sahibinden bağımsızdır.

Kalite Güvencesi

Editör, dergide yayınlanan her makalenin derginin etik ilkeleri ve yayın politikasına uygun olarak uluslararası standartlara uygun olmasını sağlar.

Kişisel Verilerin Korunması

Editör, makalelerdeki konuların veya görsellerin kişisel verilerini korur ve makalede bilgileri kullanılan bireylerin açık rızası belgelenmedikçe çalışmayı reddeder.

Etik Kurul, İnsan ve Hayvan Hakları

Editör, makalelerde insan ve hayvan haklarının korunmasını sağlar ve makalede kullanılan konular için gerekli etik kurul onayı ve deneysel çalışma izni olmadığı takdirde makaleyi reddeder.

Suistimal ve Görevi Kötüye Kullanmaya Karşı Önlemler

Editör, suistimal ve görevi kötüye kullanma olasılığına karşı önlemler alır. Titiz ve objektif bir soruşturma yürütür ve bu tür şikâyetler olması durumunda bulguları paylaşır.

Akademik Yayın Bütünlüğü

Editör, makaledeki hataların, tutarsızlıkların veya yanlış yönlendirmelerin hızla düzeltilmesini sağlar.

Fikri Mülkiyet Haklarının Korunması

Editör, yayınlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet haklarını korur ve olası ihlallerde dergi ve yazar(lar)ın haklarını savunur. Editör, yayınlanan tüm makalelerdeki içeriğin diğer yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi için gerekli önlemleri alır ve sisteme yüklediği her makale için yazar(lar)dan benzerlik raporu talep eder.

Yapıcılık ve Tartışmaya Açıklık


Editör, dergide yayınlanan her makaleye karşı ikna edici eleştirileri dikkate alır ve eleştirilere karşı yapıcı bir tutum sergiler. Editör, eleştirilen makalenin yazarına/yazarlarına cevap hakkı tanır.

Yazar, Hakem ve Okuyucu Şikayetleri

Editör, yazar, hakem ve okuyucudan gelen şikâyet ve eleştirileri dikkate alır. Şikâyet ve eleştirileri inceleyerek aydınlatıcı ve açıklayıcı yanıtlar verir.

Politik ve Ticari Kaygılar

Editörün kararı, dergi sahibi, yayıncı ve diğer politik ve ticari unsurlardan bağımsızdır.

Yayın Politikası

Uluslararası Yenilikçi Mühendislik Uygulamaları Dergisi (IJIEA) sistemine yüklenen makaleler, yayın politikası gereğince tarafsız süreçlerden geçirildikten sonra yayımlanır. Tarafsız süreçlerde görev alan paydaşların yayın politikasına uyması, dergimizin en önemli ilkelerindendir. Uluslararası Yenilikçi Mühendislik Uygulamaları Dergisi (IJIEA), DergiPark sistemini kullanarak yayım yapar. Makale ile ilgili süreçler DergiPark sistemi üzerinden gerçekleştirilir.

Yayın Dili

Uluslararası Yenilikçi Mühendislik Uygulamaları Dergisi (IJIEA), Türkçe ve İngilizce yazılmış makaleleri yayımlar. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren sadece yazım dili İngilizce olan çalışmalar değerlendirmeye alınacaktır.

Yayın Sıklığı

Uluslararası Yenilikçi Mühendislik Uygulamaları Dergisi (IJIEA) yılda iki defa olmak üzere Haziran ve Aralık aylarında “online” olarak yayımlanır. Editör Kurulu’nun uygun görmesi durumunda Özel Sayı da yayımlanabilir.

Ücret Politikası
Uluslararası Yenilikçi Mühendislik Uygulamaları Dergisinde (IJIEA) kabul edilmiş tüm makaleler, makale gönderim, değerlendirme veya baskı ücreti alınmadan yayımlanır. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yayın giderlerinin karşılanması amacı ile her bir makale gönderimi için 50 Euro ücret talep edilecektir. Bu ücret makalenin kabul veya ret şartına bağlı olmaksızın makalenin dergi kapsamına uygunluğu kontrol edildikten sonra talep edilecektir.

Gizlilik Politikası

Uluslararası Yenilikçi Mühendislik Uygulamaları Dergisi (IJIEA) sitesine girilen kişisel bilgiler yalnızca bu derginin belirtilen amaçları için kullanılır, başka amaçlar için kullanılamaz ve paylaşılamaz.

Bu dergi, bilimsel kayıtların bütünlüğünü korumayı taahhüt eder ve dergi, potansiyel suistimal eylemleriyle nasıl başa çıkılacağı konusunda COPE yönergelerini takip edecektir.

Taahhütname

Uluslararası Yenilikçi Mühendislik Uygulamaları Dergisi (IJIEA) yazardan/yazarlardan, dergiye gönderilen her bir makale için dergi sitesinde sunulan “Taahhütname” belgesini doldurup imzalamak suretiyle sisteme yüklemesini ister. İmzalı taahhütname göndermeyen yazarın/yazarların makalesi değerlendirmeye alınmaz.

Benzerlik Raporu

01.11.2019 tarihinden itibaren Uluslararası Yenilikçi Mühendislik Uygulamaları Dergisi’nde (IJIEA) yayımlanmak üzere değerlendirilen tüm makalelerde benzerlik raporu zorunludur.
Uluslararası Yenilikçi Mühendislik Uygulamaları Dergisi (IJIEA) dergiye gönderilen her bir makalenin kaynaklar bölümü hariç tüm metnini “iThenticate®” programı ile kontrol edilmesini sağlamakla yükümlüdür.
Editör Kurulunca belirlenen benzerlik oranı araştırma makaleleri için en fazla %20, derleme makaleleri için en fazla %30, bu sınırlar içinde olsa dahi tek bir kaynaktaki benzerlik oranı en fazla %5’tir. Benzerlik oranı belirtilen değerlerin üzerinde olan makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır.



Yayın Politikası

Yayın Aralığı: IJIEA Dergisi Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki sayı olarak yayımlanmaktadır.

Yayın Dili: Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir. Fakat Türkçe olarak gönderilen yayınlarda Türkçe başlık ve özetin yanı sıra İngilizce başlık ve özet bölümünün bulunması zorunludur. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren sadece yazım dili İngilizce olan çalışmalar değerlendirmeye alınacaktır. 


Hakem Değerlendirme Süreci ve Makale Kabul Koşulları:


Dergiye gönderilecek makaleler daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış ve yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Bu durumun tespiti halinde makale değerlendirme süreci iptal edilir.

Dergiye gönderilen makalelerde araştırma ve yayın etiğine uyulmalı ve “Yayın Etiği”, “Araştırma Etiği” ve “Yasal/Özel izin belgesi alınması” ile ilgili kurallarda COPE'un (Committee on Publication Ethics) yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.

Telif hakkı devir formunun, etik kurul izni gerektiren çalışmalarda etik kurul izin belgesinin sisteme yüklenmesi, etik kurul izni gerektirmeyen çalışmalarda ise makale sonunda etik kurul iznine gerek olmadığına dair beyan bulunması gerekmektedir. Aksi taktirde makaleler değerlendirme sürecine alınmamaktadır. Ayrıca makale sonunda; araştırmacıların katkı oranı beyanı, çatışma beyanı ve varsa destek ve teşekkür beyanına yer verilmelidir.

Makalede araştırmacıların katkı oranı beyanı, varsa destek ve teşekkür beyanı ve çatışma beyanına yer verilmelidir. Araştırmacı katkı oranı ve çıkar çatışma beyan formunun imzalanıp makale dosyasıyla birlikte yüklenmesi gerekmektedir. Aksi taktirde makaleler değerlendirme sürecine alınmamaktadır.

Gönderilen makalelerin, benzerlik raporlarının iThentincate intihal programı üzerinden alınması gerekmektedir. Konuyla ilgili detaylı bilgiye Yazım Kuralları (https://dergipark.org.tr/tr/pub/ijiea/writing-rules) başlığı altından erişebilirsiniz.

Makale değerlendirme süreç süreleri aşağıda belirtilmiştir.
(Süreç Adımı - Süre)
  • Yeni makalenin işleme alınması için gereken süre: 15 gün
  • Sekreter adımındayken sekretere verilen süre: 15 gün
  • Editörün makaleyi üzerine alması için gereken süre: 15 gün
  • Editörün üzerine aldıktan sonra işleme devam etmesi için gereken süre: 20 gün
  • Makalenin karar için hazır olduktan sonra işleme devam edilmesi için verilen süre: 15 gün
  • Editörün karar vermesi için verilen süre: 15 gün
  • Yayın süreci için editöre verilen süre: 15 gün
  • Yazım-Dil, İstatistik, Mizanpaj Editörü ve Son Okuyucu için maksimum işlem süresi: 15 gün
  • Yazara işlem yapması için gönderilen davete cevap süresi: 10 gün
  • Yazara işlem yapması için verilen süre: 15 gün
  • Hakeme değerlendirme yapması için gönderilen davete cevap süresi: 10
  • Hakeme verilen değerlendirme süresi: 30 (+15 Ek süre)


Gönderilen makaleler dergimizin yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmalıdır.
Makalelerin değerlendirme süreci, hakemlerin kimlikleri hakkında yazar(lar)a, yazar(lar)ın kimlikleri hakkında da hakemlere bilgi verilmeyen kör hakemlik sistemine göre yapılmaktadır.
Yayın politikasına ve yazım kurallarına uygun olan makaleler, kör hakemlik sistemi kullanılarak değerlendirilmek üzere en az iki hakeme gönderilir.
Hakemlerden gelen raporlar çerçevesinde makalenin yayımlanıp yayımlanmayacağına karar verilir. Hakemler tarafından olumlu görüş almış olsa dahi makalelerin yayımlanması editörlüğün kararına bağlıdır.
Hakemler tarafından düzeltme istenmesi durumunda, yazar(lar) tarafından istenen düzeltmelerin yapılması gerekir. Talep edilmesi halinde, yapılan düzeltmeler hakemler tarafından yeniden incelenir.
IJIEA Dergisi, gönderilen makaleleri yayımlama, yayımlamama ve düzeltme yapma hakkına sahiptir.
IJIEA Dergisi’nde yayımlanan makaleler ile ilgili her türlü yasal sorumluluk yazar(lar)a aittir.
IJIEA Dergisi’nde yayımlanan makaleler için yazar(lar)a telif ücreti ödenmez.
IJIEA Dergisi, açık erişim politikası izlemektedir.
IJIEA Dergisi sadece DergiPark sistemi üzerinden makale kabul edilmektedir (https://dergipark.org.tr/tr/pub/ijiea).


Telif Hakkı: IJIEA, Creative Commons Attribution-Noncommercial 4.0 International License altında lisanslanmıştır. “Creative Commons Attribution-Noncommercial 4.0 International License” hüküm ve koşulları yayınlanan tüm yazılara uygulanır. Yazarlar, yayınlarını herhangi bir ortamda ve formatta kopyalamak ve yeniden dağıtmak konusunda özgürdür. Çalışmalar, uygun referans verildiği sürece ve ticari amaçlar dışında herhangi bir amaç için yeniden düzenlenebilir ve dönüştürebilir.


Yazarlar, IJEA’ya gönderilen çalışmaların daha önce hiçbir yerde yayınlanmadığını veya başka bir dergiye yayınlanmak üzere gönderilmediğini taahhüt eder. Yazarlar eserin telif hakkını saklı tutar ve ilk yayın hakkını dergiye verir. Dergide yayınlanan tüm makalelerin içerikleri ile ilgili her türlü bilimsel, yasal ve etik sorumluluk yazarlara aittir. Dergide yayınlanan makalelerden kaynak göstermek koşuluyla alıntı yapılabilir. Bu dergi sitesindeki isimler ve eposta adresleri sadece bu derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanılacaktır; farklı herhangi bir amaç için veya diğer kişilerin kullanımına açılmayacaktır.

Son Güncelleme Zamanı: 21.01.2025 16:03:57

This work is licensed under CC BY-NC 4.0