Araştırma Makalesi

GEÇMİŞLE BAĞINI KOPARMAYAN ÇAĞDAŞLAR: YİNKA SHONİBARE, RUSSELL CONNOR, CESAR SANTOS VE HERMAN BRAUN-VEGA

Cilt: 5 Sayı: 10 31 Temmuz 2020
  • Figen Girgin
PDF İndir
TR EN

GEÇMİŞLE BAĞINI KOPARMAYAN ÇAĞDAŞLAR: YİNKA SHONİBARE, RUSSELL CONNOR, CESAR SANTOS VE HERMAN BRAUN-VEGA

Öz

Çağdaş sanatta birçok sanatçı için ‘geçmiş’, yitip gitmiş, unutulmuş, üzeri tamamen kapanmış demek değildir. Tam tersine bu yönelimde olanların amacı; sorgulama, derinine inme, takdir, eleştiri, parodi, yeni bir anlama büründürme gibi birçok düşünce temelinden hareketle geçmişle bağını koparmayan, hatta izinin çoğu kez belirgin olduğu bir ‘şimdi’ yaratmaktır. Ancak burada kastedilen öğretisel bir bakış açısı ya da diğer bir deyişle gözü eğitme gayesi ile yineleme düşüncesi değildir. Bu türden yönelimde olan sanatçılar için bu eğilim, bir devralma durumudur. Belki de bir miras aktarımı. Bunları, bir anlamda sanatsal bellekten beslenen yapıtlar olarak değerlendirebiliriz. Geçmişle kurulan bu diyalog sadece sanatçının belleğinin izlerini gün yüzüne çıkarmaz. İzleyici de bu süreçte aktiftir. Betimsel tarama modelli olan bu araştırmada çağdaş sanatçılardan Yinka Shonibare, Russell Connor, Cesar Santos ve Herman Braun-Vega’nın bazı yapıtlarına yer verilmiştir. Bu yapıt örnekleri ile geçmişin şimdiye nasıl getirildiği, nelerin alınıp nelerin alınmadığı, bunu yaparken hangi düşünce temeline dayandırıldığı sorularına cevap aranılmaya çalışılmıştır. Geçmiş eserleri alıp, şimdinin dili ile güncelleyen ve araştırmada yer verilen sanatçıların söylemek istediklerinin farklı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Söylemek istediklerini aktarmak için de bilinen, yani izleyicinin zihninin bir yerlerinde yer etmiş yapıtları seçtikleri görülmüştür. Araştırmada yeni olan eserin, geçmişteki hangi eser ya da eserlerden neleri ve niçin devraldığı üzerine görsellerle birlikte yapılan detaylı inceleme, günümüz sanatında önemli bir yer teşkil eden gelenek ya da geçmişin daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. A Modern-Day Master. (2013). Forum MDC. 3 Mart 2018. Erişim adresi: http://www.santocesar.com/ selected%20press
  2. Aktulum, K. (2009). Herman Braun-Vega ya da Yeniden Resmetmek. Art-e Sanat Dergisi, Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Hakemli Dergisi. 2(4). 4 Şubat 2014. 3 Mart 2018. Erişim adresi: http://dergipark.gov.tr/sduarte/issue/20723/221430
  3. Aktulum, K. (2010). Kubilay Aktulum’un Herman Braun-Vega İle Parıs’deki Antony Sanat Evinde Yaptığı Röportaj. Art-e Sanat Dergisi, Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Hakemli Dergisi, 2(4), 1-11. 4 Mart 2018. Erişim adresi: http://dergipark.ulakbim.gov.tr/sduarte/ article/view/1018001715/1018001687
  4. Connor, S. (2015). Postmodernist Kültür: Çağdaş Olanın Kuramlarına Bir Giriş. (Çev: D. Şahiner). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  5. Danto, A. C. (2014). Sanatın Sonundan Sonra: Çağdaş Sanat ve Tarihin Sınır Çizgisi. (Çev: Z. Demirsü). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  6. Da Vinci, L. (2013). Leonardo’nun Defterleri. H. A. Suh (Ed.). (Çev: A. Serin). Ankara: Arkadaş Yayınevi.
  7. Farthing, S. (Ed.). (2012). Sanatın Tüm Öyküsü. (Çev: G. Aldoğan ve F. Candil Çulcu). İstanbul: Hayalperest Yayınevi.
  8. Fineberg, J. (2014). 1940’tan Günümüze Sanat: Varlık Stratejileri. (Çev: G. E. Yılmaz). İzmir: Karakalem Kitabevi Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Figen Girgin Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Temmuz 2020

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 2019

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 5 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA
Girgin, F. (2020). GEÇMİŞLE BAĞINI KOPARMAYAN ÇAĞDAŞLAR: YİNKA SHONİBARE, RUSSELL CONNOR, CESAR SANTOS VE HERMAN BRAUN-VEGA. Uluslararası Disiplinlerarası ve Kültürlerarası Sanat, 5(10), 67-84. https://izlik.org/JA76MP53KX
AMA
1.Girgin F. GEÇMİŞLE BAĞINI KOPARMAYAN ÇAĞDAŞLAR: YİNKA SHONİBARE, RUSSELL CONNOR, CESAR SANTOS VE HERMAN BRAUN-VEGA. IJIIA Journal. 2020;5(10):67-84. https://izlik.org/JA76MP53KX
Chicago
Girgin, Figen. 2020. “GEÇMİŞLE BAĞINI KOPARMAYAN ÇAĞDAŞLAR: YİNKA SHONİBARE, RUSSELL CONNOR, CESAR SANTOS VE HERMAN BRAUN-VEGA”. Uluslararası Disiplinlerarası ve Kültürlerarası Sanat 5 (10): 67-84. https://izlik.org/JA76MP53KX.
EndNote
Girgin F (01 Temmuz 2020) GEÇMİŞLE BAĞINI KOPARMAYAN ÇAĞDAŞLAR: YİNKA SHONİBARE, RUSSELL CONNOR, CESAR SANTOS VE HERMAN BRAUN-VEGA. Uluslararası Disiplinlerarası ve Kültürlerarası Sanat 5 10 67–84.
IEEE
[1]F. Girgin, “GEÇMİŞLE BAĞINI KOPARMAYAN ÇAĞDAŞLAR: YİNKA SHONİBARE, RUSSELL CONNOR, CESAR SANTOS VE HERMAN BRAUN-VEGA”, IJIIA Journal, c. 5, sy 10, ss. 67–84, Tem. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76MP53KX
ISNAD
Girgin, Figen. “GEÇMİŞLE BAĞINI KOPARMAYAN ÇAĞDAŞLAR: YİNKA SHONİBARE, RUSSELL CONNOR, CESAR SANTOS VE HERMAN BRAUN-VEGA”. Uluslararası Disiplinlerarası ve Kültürlerarası Sanat 5/10 (01 Temmuz 2020): 67-84. https://izlik.org/JA76MP53KX.
JAMA
1.Girgin F. GEÇMİŞLE BAĞINI KOPARMAYAN ÇAĞDAŞLAR: YİNKA SHONİBARE, RUSSELL CONNOR, CESAR SANTOS VE HERMAN BRAUN-VEGA. IJIIA Journal. 2020;5:67–84.
MLA
Girgin, Figen. “GEÇMİŞLE BAĞINI KOPARMAYAN ÇAĞDAŞLAR: YİNKA SHONİBARE, RUSSELL CONNOR, CESAR SANTOS VE HERMAN BRAUN-VEGA”. Uluslararası Disiplinlerarası ve Kültürlerarası Sanat, c. 5, sy 10, Temmuz 2020, ss. 67-84, https://izlik.org/JA76MP53KX.
Vancouver
1.Figen Girgin. GEÇMİŞLE BAĞINI KOPARMAYAN ÇAĞDAŞLAR: YİNKA SHONİBARE, RUSSELL CONNOR, CESAR SANTOS VE HERMAN BRAUN-VEGA. IJIIA Journal [Internet]. 01 Temmuz 2020;5(10):67-84. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76MP53KX