Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İÇ MİMARLIKTA RENGİN MEKAN ALGISI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Yıl 2018, Cilt: 3 Sayı: 5, 0 - 0, 31.12.2018

Öz

Renk, ışığın kuvvetine bağlı oluşan fiziksel bir olaydır. Buluğumuz ortamın; coğrafik konumuna, mevsimine ve hatta gün içindeki saatlerine göre değişiklik gösteren ışığın şiddeti, rengin oluşumunu da doğrudan etkileyerek renk ve tonları arasında farklılıklar oluşmasına neden olmaktadır. Renk dengesi kusursuz bir biçimde doğada kendiliğinden vardır. Bu denge; kendi içinde zaman zaman zıtlıklar barındırmasına rağmen, yan yana gelmesi imkansız gibi görünen iki farklı rengin bir araya gelmesi ile bizleri şaşırtarak kendi içindeki dengeyi kuruyor olması, bizim her defasında doğaya tekrar hayran kalmamızı sağlamaktadır. Doğal ışığın olmadığı zaman, kendisine benzer ışık kaynağı yaratmak kaygısı ile geliştirilen yapay ışık kaynakları, bizlere doğal ışığın olmadığı ortamlarda var olarak renkleri görebilmemizi ve doğru tonları ile algılamamızı sağlamaktadır. Renklerin algılanırken tonlarının değişken olmaması için doğadaki ışık rengine mümkün olduğu kadar yaklaşıyor olmak, var olan renk algımızı doğrudan etkilemektedir. Işığın aynı zamanda mekan algısı üzerinden doğrudan bir etkisi vardır. Nasıl ışığın varlığı rengi etkiliyorsa, mekanın doğru algılanması için ışık yine vazgeçilmez bir tasarım unsuru olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğada var olan ve mükemmel bir dengeye sahip "renk" kavramını, iç mekanlara alarak, yine kendi içinde dengeye sahip renkli hacimler elde edilebilmektedir. Bu çalışmada; renk-ışık kavramının iç mekanların algılanmasındaki etkileri, doğada kendiliğinden var olan renk örneklerinin analizlerinin yapılmasının ardından, iç mekanlarda nasıl uygulanabileceği konusunda örneklerle ilişkilendirilerek açıklanacaktır.

Kaynakça

  • Göker Paktaş, M. (2017). Aydınlatma Ders Notları, İstanbul: MÜGSF İç Mimarlık Bölümü. Kandinsky, W. (1969). Du Spiritüel Dans I’art, Editions Dencel, Paris. Lobell, J. (1979). Between Silence and Light: Spirit in the Architecture of Louis Kahn, London: Shambala Publications. Meiss, P., V. (1992). Elements of Architecture From Form to Place, London: Van Nostrand Reinhold. (ISBN 10: 0747600147 ISBN 13: 9780747600145) Ruesch, J.-K., W. (1970). Nonverbal Communications, Notes on Visual Perception of Human Relations, Berkeley: Univer Of CA. Press. Schulz, C., N. (1974). Systeme Longuquie de L’Architecture, Bruxelles: Charles Dessart et Pierre Mardaga. (ISBN13: 9782870090527)
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Müge Göker Paktaş

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 3 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Göker Paktaş, M. (2018). İÇ MİMARLIKTA RENGİN MEKAN ALGISI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. Uluslararası Disiplinlerarası Ve Kültürlerarası Sanat, 3(5).