Araştırma Makalesi

DEĞERLER EĞİTİMİ BAĞLAMINDA BİR OZAN: NEŞET ERTAŞ

Cilt: 5 Sayı: 1 30 Nisan 2017
PDF İndir
TR EN

DEĞERLER EĞİTİMİ BAĞLAMINDA BİR OZAN: NEŞET ERTAŞ

Öz

İnsanoğlunun iyi ile kötü davranışlar arasında ayrım yapmasına olanak sağlayan kabuller ve inançlar olarak tanımlanan değerler toplumsal birlik, beraberlik ve sürekliliğin sağlanması ve bunların sonraki kuşaklara aktarılmasında büyük öneme sahiptir. Değerler, insanların duygu ve düşüncelerini etkileyerek onların tercih ve davranışlarında önemli roller oynarlar. Geçmişten günümüze, ahlâk eğitimi, karakter eğitimi gibi adlarla anılan değerler eğitimi, özellikle son yıllarda eğitim programlarında da yer edinmeye başlamıştır. Türkiye’de de Milli Eğitim Bakanlığı örtük bir şekilde programlarda değerler eğitimine yer vermeye başlamış, bu konuyla ilgili çeşitli yönergeler düzenleyip okullarda uygulanmasını salık vermiştir. Bu çalışmada amaç Türk Halk Müziği’nin güçlü sesi, Neşet ERTAŞ’ın kendi yazdığı türkülerde değer kavramını incelemektir. Çalışmada Erol Parlak tarafından yazılan Garip Bülbül Neşet Ertaş 1-2 kitaplarında yer alan türküler değer eğitimi bakımından incelenmiş, ulaşılan bulgular yorumlanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Güven, A. Z. (2014). Değerler Eğitimi ve Türkçe Derslerinde Değerlerin Kullanımı, Konya, Palet Yay.
  2. Kağıtçıbaşı, Ç. ve Kuşdil, M.E. (2000). Türk öğretmenlerin değer yönelimleri ve Schwartz değer kuramı. Türk Psikoloji Dergisi. 15(45) 59-76.
  3. Parlak, E. (2012). Anadolu Türkmen Müzik Sanatında Bir Abdal Deha: Neşet Ertaş. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 61, 289-312.
  4. Parlak, E. (2013). Garip Bülbül Neşet Ertaş 1-2. İstanbul. Demos Yayınları.
  5. Rokeach, M. (1973). The nature of human values. New York: The Free Press.
  6. Schwartz, S.H. ve W. Bilsky. (1987). Towards a psychological structure of human values. Journal of Personality and Social Psychology. 53, 550-562.
  7. Schwartz, S. H. (1992). Universals in the content and structure of values: theorotical advances and empirical tests in 20 countries. Advances in Experimental Social Psychology. 25, 1-65.
  8. Schwartz, S. H. (1994). Are there universal aspects in the structure and contents of human values? Journal of Social Issues. 50(4) 19-45.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Türk Dili ve Edebiyatı (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

30 Nisan 2017

Gönderilme Tarihi

14 Şubat 2017

Kabul Tarihi

24 Nisan 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Güven, A. Z. (2017). DEĞERLER EĞİTİMİ BAĞLAMINDA BİR OZAN: NEŞET ERTAŞ. International Journal of Languages’ Education and Teaching, 5(1), 79-89. https://izlik.org/JA54AE87KX