Araştırma Makalesi

Vecdi Çıracıoğlu’nun İki Romanında Tarihsel Algı

Cilt: 7 Sayı: 4 30 Aralık 2019
PDF İndir
EN TR

Vecdi Çıracıoğlu’nun İki Romanında Tarihsel Algı

Öz

Tarih ve edebiyat, çalışma alanlarının benzerliği bakımından sıkı bağları olan iki sosyal bilim dalıdır. Her ikisi de insanı konu alır ve faaliyetlerini insanlık için gerçekleştirir. Amaçları, insanın dünya üzerindeki yaşamını daha anlamlı kılmak, kimi bilinmeyenlere çözüm getirmektir. Dolayısıyla, etkileşim içinde olmaları gayet doğal bir durumdur. Çalışmaya esas teşkil eden iki roman, tarih bilimine yönelik ilgileri bakımından tahlil edilmiştir. Bu romanlar Vecdi Çıracıoğlu’nun kaleminden çıkmıştır. Bunlardan ilki, Kara Büyülü Uyku 1999 senesinde Can Yayınları tarafından yayımlanmış ve ilk kez aynı sene verilen Can Yayınları Roman Ödülü’nü kazanmıştır. İkincisi, 2003 senesinde yayımlanan Cimri Kirpi başlıklı romandır. Yazar, Kara Büyülü Uyku’da İstanbul’un fethini merkez alırken Cimri Kirpi’de, tarihsel kaynaklara “Cimri Vaka’ası” şeklindeki adlandırma ile geçen olayı işler. Her iki romanında yazar, tarihsel olgular çerçevesinde bugüne yönelik mesajlarını işler. Söz konusu mesajları görebilmek için çalışmada önce roman-tarih ilişkisine dair birtakım tahliller işlenmiştir. Romanların olay örgüleri de aynı bölümdedir. Daha sonra ayrı ayrı, romanlardaki tarihsel olguların tarih biliminin verileri ile uyuşup uyuşmadığı araştırılmıştır. Burada amaç yazarın gerçekçiliğini sorgulamak değildir. Konuyla ilgili ortaya müspet bir cevap çıktığı için, çalışmada daha sonra yazarın tarihe ilgi duyma nedenleri araştırılmıştır. Varılan sonuç Vecdi Çıracıoğlu’nun adı geçen iki romanında tarih biliminin boş bıraktığı kimi alanları mercek altına alma gayesi güttüğüdür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ağırakça, A. (1997). Fatih Sultan Mehmet’in ‘Kardeş Katli’ Meselesi. II. Uluslararası İstanbul’un Fethi Sempozyumu Bildirileri kitabı içinde. İstanbul: İstanbul Büyükşehir. Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı Yayınları. s.177-183.
  2. Aksan, Z. N. (1994). Osmanlı Tarihi. I.Cilt. İstanbul: Ötüken Neşriyat.
  3. Argunşah, H. (2002) Tarihi Romanın Yükselişi. Hece Türk Romanı Özel Sayısı, S. 65/66/67, s. 454-464. Artuk, İ. (1958) Sahte Selçuklu Sultanı Cimri. Tarih Dergisi, C.9, S.13, s.151-160.
  4. Aysevener, K, Barutca M. (2003). Tarih Felsefesi. İstanbul: Cem Yayınevi.
  5. Bayır, Ö. (2014) Çağ Açan Fetih İçin Yapılan Hazırlıklar Türkler İçinde. C.9, Ankara: Yeni Türkiye Yayınları. s.322-337.
  6. Buğra, T. (1988). Edebiyat ve Tarih, Argos, S. 3,s. 175. Carr, E. H. (2003). Tarih Nedir? (Çev. Misket Gizem Öztürk). İstanbul: İletişim Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Türkçe Eğitimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2019

Gönderilme Tarihi

23 Kasım 2019

Kabul Tarihi

25 Aralık 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Durmuş, G. (2019). Vecdi Çıracıoğlu’nun İki Romanında Tarihsel Algı. International Journal of Languages’ Education and Teaching, 7(4), 168-181. https://doi.org/10.29228/ijlet.39875