Loading [a11y]/accessibility-menu.js
Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Yield and Quality Characteristics of Various Genotypes of Black Cumin (Nigella Sativa L.) Cultivated Through Without Fertilizers

Yıl 2022, , 386 - 406, 15.12.2022
https://doi.org/10.38001/ijlsb.1111198

Öz

Black Cumin (Nigella sativa L.) is one of the essential spice plants used in Turkey. The present study investigated the yield and some agronomic, morphological, and qualitative characteristics of 31 different black cumin genotypes (30 lines and one control variety of Çameli) of domestic and foreign origin under the ecological conditions of the city of Ankara. The study was carried out in the experimental areas of İkizce Research and Application farm of Ankara Field Crops Central Research Institute during the vegetation periods of 2018 - 2019. The experiment was set up as three replications according to the Experiment Design in Randomized Blocks. According to the results of the research, the plant height of the genotypes in the experiment changed for two years between 17.1 - 33.5 cm, the height of the first capsule between 11.6 - 26.6 cm, the number of seeds in the capsule between 28.5 - 69.6 seeds capsule-1, the number of branches between 2.0 - 3.4 pieces plant-1, the number of capsules between 1.8 - 2.9 capsules plant-1, thousand seed weight between 2.0 - 3.0 g, seed yield between 194.5 - 505.9 kg ha-1, fixed oil rate between 27.2 - 35.3%, maturation (growth/harvest) time between 136.5 - 141.7 days and germination (emergence time) between 27.2 - 30.7 days. In terms of fatty acids, the most proportional fatty acids were found to be linoleic acid (45.45 - 55.62%), oleic acid (18.83 - 25.01%), palmitic acid (6.95 - 11.72%), stearic acid (3.50 - 4.77%), respectively.

Destekleyen Kurum

TAGEM

Proje Numarası

TAGEM/17/A07/P06/11

Kaynakça

  • Akgören, G., 2011. Bazı çörekotu (Nigella sativa L.) popilasyonlarının tarımsal özellikleri. Yüksek Lisans Tezi. Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı. Eskişehir. S. 92.
  • Anonim, 2021. TÜİK, Türkiye İstatistik Kurumu (www.tuik.gov.tr. Erişim Tarihi 19.01.2021).
  • Arslan, Y., Katar, D. ve Subaşı, İ., 2011. Çörek Otu (Nigella sativa L.)’nda Farklı Ekim Zamanlarının Verim ve Bazı Bitkisel Özelikler Üzerine Etkileri. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu, 13 - 15 Eylül, 2011, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tokat.
  • Baytöre, F., Yaver, S., 2014. Bazı Çörekotu (Nigella sativa L.) Populasyonlarının Verim Ve Verim Kriterlerinin Belirlenmesi. II, Tıbbi Aromatik Bitkiler Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Yalova.
  • D’Antuono, L.F., Moretti, A., Lovato, A.F.S., 2002. Seed Yield, Yield Components, Oil Content and Essential Oil Content and Composition of Nigella sativa L. and Nigella damascena L., Industrial Crops and Products, 15, 59 - 69.
  • Ertaş, M.E., 2016. Tokat Kazova Ekolojik Koşullarında Kışlık ve Yazlık Ekilen Çörek Otu (Nigella sp.) Genotiplerinin Agronomik Ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, G.O.P. Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Tokat 62.
  • Ertuğrul, Y., 1986. Çörekotunda (N. damescena L.) Farklı Ekim Zamanlarının Verim ve Kaliteye Etkisi Üzerine Bir Araştırma. Çukurova Üniv. Fen Bilimleri Ens. Yüksek Lisans Tezi 34s.
  • Ghamarnia, H., Khosravy, H,. Sepehri, S., 2010. Yield And Water Use Efficiency of (Nigella sativa L.) Under Different İrrigation Treatments İn A Semi Arid Region İn The West of Iran. Journal of Medicinal Plants Research, 4 (16): 1612 - 1616.
  • Gharby, S., Harhar, H., Guillaume, D., Roudani, A., Boulbaroud, S., Ibrahimi, M., Ahmad, M., Sultana, S.,Hadda, T., Chafchaouni-Moussaoui I. , Charrouf Z., 2015. Chemical ınvestigation of Nigella sativa L. seed oilproduced In Morocco. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 14: 172 - 177.
  • Gülhan, M.F., Taner, S., 2020. Aksaray Ekolojik Koşullarında Farklı Ekim Zamanlarında Çörek Otu’nun (Nigella sativa L.) Verim, Kimyasal İçerik Ve Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi. EJONS International Journal on Mathematic, Engineering and Natural Sciences. Year 4 (2020) Vol:15, Issued in SEPTEMBER, Page: 475 - 488.
  • Kalçın F.T., 2003. İki Çörekotu Türünde (Nigella sativa L., Nigella damascena L. ) Ekim Sıklıklarının Verim ve Verim Öğelerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, A.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Ankara.
  • Kamçı, G., 2019. Çörekotu (Nigella sativa L.)’da Farklı Ekim Zamanı Ve Sulamanın Verim Ve Kalite Kriterleri Üzerine Etkisinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Dicle Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Diyarbakır 50.
  • Kızıl, S., Kırıcı, S., Çakmak, Ö., Khawar, K.M., 2008. Effects Of Sowing Periods And P Application Rates On Yield and Oil Composition Of Black Cumin (N.sativa L.). Journal of Food, Agriculture & Environment Vol.6 (2): 242 - 246.
  • Koşar, İ., Alsan, İ., Özel, A., Saraçoğlu, M. & Coşkun, A. (2013). Harran Ovası Kuru Koşullarında Çörek otu (Nigella sativa L.) Populasyonlarında Verim ve Bazı Tarımsal Karekterlerin Belirlenmesi. 10. Tarla Bitkileri Kongresi. 10 - 13 Eylül 2013.
  • Koşar, İ., Özel, A., 2018. Çörekotu (Nigella sativa L.) Çeşit ve Popülasyonlarının Karakterizasyonu: I. Tarımsal Özellikler. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi , 22 (4) , 533 - 543.
  • Kulan, E.G., Turan, Y.S., Gülmezoğlu, N., Kara, İ. ve Aytaç, Z., 2012. Kuru Koşullarda Yetiştirilen Çörek Otu (Nigella sativa L.)’nun Bazı Agronomik ve Kalite Özellikleri. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu, 13 - 15 Eylül, 2011, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tokat.
  • Küçükemre, D. 2009. Çörek otunda (Nigella sativa L.) farklı sıra aralıkları ve ekim normunun verim ve kalite üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Matthaus, B., Özcan, M.M., 2011. Fatty Acids, Tocopherol And Sterol Contents Of Some Nigella Species Seed Oil. Czech Journal of Food Science, 29 (2): 145 - 150.
  • Mehmood, A., Naveed, N., Azeem, K., Khan, A., Ali, N., Khan, M.S., 2018. Sowing Time And Nitrogen Application Methods İmpact On Production Traitsof Kalonji (Nigella sativa L.). Pure and Applied Biology, 7 (2): 476 - 485.
  • Özel, A., ve Demirbilek, T., 2000. Harran Ovası Kuru Koşullarında Bazı Tek Yıllık Baharat Bitkilerinin Verim Ve Bazı Agronomik Özelliklerinin Belirlenmesi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4 (3 - 4), 21 - 32.
  • Özel, A., Demirbilek. T. ve Çopur, O., 2001. Determination of Yield and Agronomic Characters of Some Annual Spice Plants Under The Harran Plain Conditions. Workshop on agricultural and Quality Aspects of Medicinal and Aromatic Plants. May 29 - June 01 2001, s. 151 - 158. Adana-Turkey.
  • Özel, A., Demirbilek, T., Erden. K. ve Demirel. U., 2007. Harran Ovası Koşullarında Bazı Baharat Bitkilerinde Optimum Tohumluk Miktarının Belirlenmesi. Kesin Sonuç Raporu. HR.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü. Şanlıurfa.
  • Özel A., Demirel, U., Güler, İ., Erden, K., 2009. Farklı Sıra Aralığı ve Tohumluk Miktarlarının Çörek Otunda (Nigella sativa L.) Verim ve Bazı Tarımsal Karakterlere Etkisi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi; 13 (1), sayfa: 17 - 25.
  • Öztürk, M., Temel, M., Tınmaz, A.B., Kil, L., 2012. Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Dış Ticaretimizdeki Yeri. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu Bildiri Kitabı S.33 - 44.
  • Safaei, Z., Azizi, M., Davarynejad, G., Aroiee, H. 2017. The Effect Of Planting Seasons On Quantitative And Qualitative Characteristics Of Black Cumin (Nigella sativa L.). Journal of Medicinal Plants and By-products, 1: 27 - 33.
  • Safaei, Z., Azizi, M., Maryam, Y., Aroiee, H., Davarynejad, G. 2014. The Effect Of Different İrrigation İntervals And Anti-Transpiration Compounds On Yield And Yield Components Of Black Cumin (N. sativa L.). International journal of Advanced Biological and Biomedical Research, 4 (2): 326 - 335.
  • Şahin, B., 2013. Farklı Ekim Zamanlarında Yetiştirilen Bazı Tıbbi Bitkilerin Verim Ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Konya Selçuk Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Konya 153.
  • Taqi, H. (2013). Samsun Koşullarında Bazı Çörekotu (Nigela sativa L.) Popülasyonlarında Önemli Tarımsal ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Samsun.
  • Tavas, N., Katar, N. ve Aytaç, Z., 2014. Eskişehir Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Çörek Otu (Nigella sativa L.)’nda Verim, Verim özellikleri ve Sabit Yağ Bileşenleri. II. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu Bildiri Kitabı, 23 - 25 Eylül, 2013, s. 623 - 629, Yalova.
  • Tektaş, E., 2015. Harran Ovası Koşullarında Birim Alandaki Tohum Sayısının Çörek Otu (Nigella sativa L.)’nun Verim ve Bazı Bitkisel Özelliklerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Şanlıurfa 40.
  • Telci, İ., 1995. Tokat Şartlarında Farklı Ekim Sıklığının Çörekotu (Nigella sativa L.)’nda Verim, Verim Unsurları ve Bazı Bitkisel Özelliklerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, G.O.P. Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Tokat 51.
  • Yılmaz, G. 2008. Tıbbi Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliğinde Yeni Yaklaşımlar. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler. Lisansüstü Ders Notları (Basılmamış). GOÜ Ziraat Fakültesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Tokat.
Yıl 2022, , 386 - 406, 15.12.2022
https://doi.org/10.38001/ijlsb.1111198

Öz

Proje Numarası

TAGEM/17/A07/P06/11

Kaynakça

  • Akgören, G., 2011. Bazı çörekotu (Nigella sativa L.) popilasyonlarının tarımsal özellikleri. Yüksek Lisans Tezi. Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı. Eskişehir. S. 92.
  • Anonim, 2021. TÜİK, Türkiye İstatistik Kurumu (www.tuik.gov.tr. Erişim Tarihi 19.01.2021).
  • Arslan, Y., Katar, D. ve Subaşı, İ., 2011. Çörek Otu (Nigella sativa L.)’nda Farklı Ekim Zamanlarının Verim ve Bazı Bitkisel Özelikler Üzerine Etkileri. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu, 13 - 15 Eylül, 2011, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tokat.
  • Baytöre, F., Yaver, S., 2014. Bazı Çörekotu (Nigella sativa L.) Populasyonlarının Verim Ve Verim Kriterlerinin Belirlenmesi. II, Tıbbi Aromatik Bitkiler Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Yalova.
  • D’Antuono, L.F., Moretti, A., Lovato, A.F.S., 2002. Seed Yield, Yield Components, Oil Content and Essential Oil Content and Composition of Nigella sativa L. and Nigella damascena L., Industrial Crops and Products, 15, 59 - 69.
  • Ertaş, M.E., 2016. Tokat Kazova Ekolojik Koşullarında Kışlık ve Yazlık Ekilen Çörek Otu (Nigella sp.) Genotiplerinin Agronomik Ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, G.O.P. Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Tokat 62.
  • Ertuğrul, Y., 1986. Çörekotunda (N. damescena L.) Farklı Ekim Zamanlarının Verim ve Kaliteye Etkisi Üzerine Bir Araştırma. Çukurova Üniv. Fen Bilimleri Ens. Yüksek Lisans Tezi 34s.
  • Ghamarnia, H., Khosravy, H,. Sepehri, S., 2010. Yield And Water Use Efficiency of (Nigella sativa L.) Under Different İrrigation Treatments İn A Semi Arid Region İn The West of Iran. Journal of Medicinal Plants Research, 4 (16): 1612 - 1616.
  • Gharby, S., Harhar, H., Guillaume, D., Roudani, A., Boulbaroud, S., Ibrahimi, M., Ahmad, M., Sultana, S.,Hadda, T., Chafchaouni-Moussaoui I. , Charrouf Z., 2015. Chemical ınvestigation of Nigella sativa L. seed oilproduced In Morocco. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 14: 172 - 177.
  • Gülhan, M.F., Taner, S., 2020. Aksaray Ekolojik Koşullarında Farklı Ekim Zamanlarında Çörek Otu’nun (Nigella sativa L.) Verim, Kimyasal İçerik Ve Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi. EJONS International Journal on Mathematic, Engineering and Natural Sciences. Year 4 (2020) Vol:15, Issued in SEPTEMBER, Page: 475 - 488.
  • Kalçın F.T., 2003. İki Çörekotu Türünde (Nigella sativa L., Nigella damascena L. ) Ekim Sıklıklarının Verim ve Verim Öğelerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, A.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Ankara.
  • Kamçı, G., 2019. Çörekotu (Nigella sativa L.)’da Farklı Ekim Zamanı Ve Sulamanın Verim Ve Kalite Kriterleri Üzerine Etkisinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Dicle Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Diyarbakır 50.
  • Kızıl, S., Kırıcı, S., Çakmak, Ö., Khawar, K.M., 2008. Effects Of Sowing Periods And P Application Rates On Yield and Oil Composition Of Black Cumin (N.sativa L.). Journal of Food, Agriculture & Environment Vol.6 (2): 242 - 246.
  • Koşar, İ., Alsan, İ., Özel, A., Saraçoğlu, M. & Coşkun, A. (2013). Harran Ovası Kuru Koşullarında Çörek otu (Nigella sativa L.) Populasyonlarında Verim ve Bazı Tarımsal Karekterlerin Belirlenmesi. 10. Tarla Bitkileri Kongresi. 10 - 13 Eylül 2013.
  • Koşar, İ., Özel, A., 2018. Çörekotu (Nigella sativa L.) Çeşit ve Popülasyonlarının Karakterizasyonu: I. Tarımsal Özellikler. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi , 22 (4) , 533 - 543.
  • Kulan, E.G., Turan, Y.S., Gülmezoğlu, N., Kara, İ. ve Aytaç, Z., 2012. Kuru Koşullarda Yetiştirilen Çörek Otu (Nigella sativa L.)’nun Bazı Agronomik ve Kalite Özellikleri. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu, 13 - 15 Eylül, 2011, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tokat.
  • Küçükemre, D. 2009. Çörek otunda (Nigella sativa L.) farklı sıra aralıkları ve ekim normunun verim ve kalite üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Matthaus, B., Özcan, M.M., 2011. Fatty Acids, Tocopherol And Sterol Contents Of Some Nigella Species Seed Oil. Czech Journal of Food Science, 29 (2): 145 - 150.
  • Mehmood, A., Naveed, N., Azeem, K., Khan, A., Ali, N., Khan, M.S., 2018. Sowing Time And Nitrogen Application Methods İmpact On Production Traitsof Kalonji (Nigella sativa L.). Pure and Applied Biology, 7 (2): 476 - 485.
  • Özel, A., ve Demirbilek, T., 2000. Harran Ovası Kuru Koşullarında Bazı Tek Yıllık Baharat Bitkilerinin Verim Ve Bazı Agronomik Özelliklerinin Belirlenmesi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4 (3 - 4), 21 - 32.
  • Özel, A., Demirbilek. T. ve Çopur, O., 2001. Determination of Yield and Agronomic Characters of Some Annual Spice Plants Under The Harran Plain Conditions. Workshop on agricultural and Quality Aspects of Medicinal and Aromatic Plants. May 29 - June 01 2001, s. 151 - 158. Adana-Turkey.
  • Özel, A., Demirbilek, T., Erden. K. ve Demirel. U., 2007. Harran Ovası Koşullarında Bazı Baharat Bitkilerinde Optimum Tohumluk Miktarının Belirlenmesi. Kesin Sonuç Raporu. HR.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü. Şanlıurfa.
  • Özel A., Demirel, U., Güler, İ., Erden, K., 2009. Farklı Sıra Aralığı ve Tohumluk Miktarlarının Çörek Otunda (Nigella sativa L.) Verim ve Bazı Tarımsal Karakterlere Etkisi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi; 13 (1), sayfa: 17 - 25.
  • Öztürk, M., Temel, M., Tınmaz, A.B., Kil, L., 2012. Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Dış Ticaretimizdeki Yeri. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu Bildiri Kitabı S.33 - 44.
  • Safaei, Z., Azizi, M., Davarynejad, G., Aroiee, H. 2017. The Effect Of Planting Seasons On Quantitative And Qualitative Characteristics Of Black Cumin (Nigella sativa L.). Journal of Medicinal Plants and By-products, 1: 27 - 33.
  • Safaei, Z., Azizi, M., Maryam, Y., Aroiee, H., Davarynejad, G. 2014. The Effect Of Different İrrigation İntervals And Anti-Transpiration Compounds On Yield And Yield Components Of Black Cumin (N. sativa L.). International journal of Advanced Biological and Biomedical Research, 4 (2): 326 - 335.
  • Şahin, B., 2013. Farklı Ekim Zamanlarında Yetiştirilen Bazı Tıbbi Bitkilerin Verim Ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Konya Selçuk Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Konya 153.
  • Taqi, H. (2013). Samsun Koşullarında Bazı Çörekotu (Nigela sativa L.) Popülasyonlarında Önemli Tarımsal ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Samsun.
  • Tavas, N., Katar, N. ve Aytaç, Z., 2014. Eskişehir Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Çörek Otu (Nigella sativa L.)’nda Verim, Verim özellikleri ve Sabit Yağ Bileşenleri. II. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu Bildiri Kitabı, 23 - 25 Eylül, 2013, s. 623 - 629, Yalova.
  • Tektaş, E., 2015. Harran Ovası Koşullarında Birim Alandaki Tohum Sayısının Çörek Otu (Nigella sativa L.)’nun Verim ve Bazı Bitkisel Özelliklerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Şanlıurfa 40.
  • Telci, İ., 1995. Tokat Şartlarında Farklı Ekim Sıklığının Çörekotu (Nigella sativa L.)’nda Verim, Verim Unsurları ve Bazı Bitkisel Özelliklerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, G.O.P. Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Tokat 51.
  • Yılmaz, G. 2008. Tıbbi Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliğinde Yeni Yaklaşımlar. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler. Lisansüstü Ders Notları (Basılmamış). GOÜ Ziraat Fakültesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Tokat.
Toplam 32 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Çiğdem Bozdemir 0000-0002-8719-6565

Reyhan Bahtiyarca Bağdat 0000-0002-2944-1227

İlhan Subaşı 0000-0001-7237-937X

Nilüfer Akci 0000-0001-9614-8613

Nurettin Çinkaya 0000-0002-8493-5828

Proje Numarası TAGEM/17/A07/P06/11
Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022

Kaynak Göster

EndNote Bozdemir Ç, Bahtiyarca Bağdat R, Subaşı İ, Akci N, Çinkaya N (01 Aralık 2022) Determination of Yield and Quality Characteristics of Various Genotypes of Black Cumin (Nigella Sativa L.) Cultivated Through Without Fertilizers. International Journal of Life Sciences and Biotechnology 5 3 386–406.


Sosyal ağlarda bizi takip edin   19277 19276 20153 22366