Cilt: 5 Sayı: 3, 15.12.2022

Yıl: 2022

Araştırma Makaleleri

Derleme Makaleler

Düzeltme

International Journal of Life Sciences and Biotechnology  Dergisi (Int J. Life Sci. Biotechnol.), uluslararası hakemli bir dergi olup,biyoloji  ve moleküler biyoloji bilim dallarının farklı alanlarında alanları başta olmak üzere tüm yaşam bililmleri ve biyoteknolojil alanlarında yürütülen çalışmalardan üretilen orijinal makaleleri yayınlamaktadır. Basım dili Türkçe ve İngilizcedir. Aynı zamanda Int J. Life Sci. Biotechnol.'nin temel amacı, alanındaki en son gelişmeleri ve uygulamaları iletmek isteyen hem akademiden hem de endüstriden bilim insanlarına, araştırmacılara ve mühendislere kaliteli yayın sağlamaktır.

Int J. Life Sci. Biotechnol; yaşam Bilimleri ve Biyoteknolojinin çeşitli alanlarında aşağıdaki alanları kapsayan ancak bunlarla sınırlı olmayan orijinal makaleler yayınlar:

- Tarımsal Biyoteknoloji

- Zooloji (hayvancılık ve balık üretimi, fizyoloji, ıslah ve genetik, biyoteknoloji vb.),

- Hayvansal Biyoteknolojisi

- Biyokimya ve Genetik,

  Biyoçeşitlilik ve biyo-keşif -

  Biyoinformatik ve sistem biyolojisi

- Biyoloji ve Moleküler Biyoloji,

- Biyoçeşitlilik ve biyoteknoloji

- Biyoinformatik ve sistem biyolojisi

- Biyoloji ve Moleküler Biyoloji,

- Biyoremediasyon ve biyodegradasyon

- Biyoteknoloji

-Biyoetik (Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji)

- Botanik,

- Evrim ve populasyon Genetiği,

- Gıda Biyoteknolojisi

- Genetik mühendisliği ve klonlama

- Likenler

- Genetik,

- Biyoteknolojik ürünler ve Helal Gıda

- Endüstriyel Biyoteknoloji

- Tıbbi Biyoteknoloji

- Moleküler genetik

- Bitki bilimi (Bitki üretimi, fizyoloji, ıslah ve genetik, biyoteknoloji, agronomi, bahçecilik, bitki koruma vb.),

- Bitki Biyoteknolojisi

-Kutup Bilimleri  (Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji)

- Toprak (toprak ekolojisi, fizik ve kimya vb.)

GENEL ESASLAR

1- Makale sorumlu yazar tarafından Microsoft Word (doc, docx) dosyası olarak gönderilmelidir.

2-Sorumlu yazar makalenin tüm süreçlerinin takip edilmesinden sorumludur.

3- Ana bölüm başlıkları bold ve ilk harfi büyük harflerle, 2. derece başlıklarda sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük olmalıdır.  Üçüncü derece bir başlık gerekiyorsa, başlık italik olarak ve sadece ilk kelimesinin ilk harfi büyük yazılmalıdır. Dergide yayınlanması istenilen makalelerde mümkünse 4. derece başlıklar kullanılmamalıdır.

4- Ana Başlıklara ve alt başlıklara numara verilmemelidir.

5- Makalenin İngilizce ve/veya Türkçe başlığı kısa, açıklayıcı ve on dört kelimeden (edatlar hariç) fazla olmamalıdır.

6- Ön Kontrol ve Değerlendirme süreçlerinde yazarlar önerilen düzeltmeleri en geç 30 günde içinde yaparak göndermeleri gerekmektedir. Aksi durumda makale Ret edilecektir.

 7- Dergimizin yazım kurallarına göre yazılmış makale örneğine ulaşmak için lütfen linke tıklayınız.

Not: Gönderilen makalelerin kaynakça kısmı hariç genel benzerlik oranı %20’yi geçmemelidir. Belirtilen oran zorunlu olarak aşılıyorsa dergi editörlüğüne bilgi verilmesi gereklidir. Dergiye gönderilen tüm makaleler dergi editörlüğü tarafından ithenticate intihal programı ile taranmaktadır. 

8- Eserin Türkçe ve İngilizce başlıkları hariç, kalan tüm kısmı iki yana yaslı olarak yazılmalıdır.

9- Metin, A4 boyutundaki sayfaya, 12 punto, Times New Roman yazı tipinde ve çift satır aralığı ile yazılmalıdır.

 10- Sayfanın sağında, solunda, altında ve üstünde 3’er cm boşluk bırakılmalıdır.

11- Metin tek sütun halinde yazılmalı, tüm sayfalara sayfa numarası verilmelidir.

12-  Dergimizde makale yayınlamada SAYFA SINIRI BULUNMAMAKTADIR.

İSİMLER BÖLÜMÜ

Dergimizde kör hakemlik sistemi uygulanmaktadır. Bundan dolayı Manuscript sisteme yüklenirken ana metinde yazar adları ve adresleri kesinlikle verilmemelidir. Yazar adları ve iletişim bilgileri ayrı bir kapak sayfasında yazılmalıdır. Kapak sayfası dergimizin makale gönder bölümünde bulunmaktadır.

ÖZET

Makale Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılabilir. Türkçe manuscriptlerin başında İngilizce ve Türkçe özetler yazılmalıdır. İngilizce yazılan makalelerde Türkçe başlık ve özet zorunlu değildir.

Özet, makalenin amacı, yöntemi ve sonuçları hakkında kısa ve net bilgi içermelidir. 10 punto büyüklüğünde, tek satır aralıklı ve maksimum 300 kelime ile yazılmış olmalıdır. Ayrıca özet veya özetler dış kenarlıklar ile çerçeve içine alınmalıdır.

"Özet" te hiçbir atıf yapılmamalıdır.

Anahtar Kelimeler: Anahtar kelimeler 10 punto, en az 3 ve en fazla 5 kelime olmalıdır. Anahtar kelimeler virgül (,) işaretiyle ayrılmalı, küçük harfle yazılmalıdır.

    GİRİŞ

Çalışmanın ana bölüm başlıkları, numaralandırma olmaksızın sola dayalı 14 punto, kalın ve ilk harfi büyük yazılmalı, Makale Giriş,Yöntem, Bulgular, Sonuçlar ve Tartışma bölümlerine sahip olmalıdır. İkinci düzey başlıklar solda, 12 punto, sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük harfle yazılmalı, kalın yazılmalı ve numaralandırılmamalıdır. Önceki paragraftaki bir satır, bir boşlukla ayrılmalıdır.

 

ŞEKİL ve ÇİZELGELER

 Şekil ve Çizelgeler için Türkçe makalede; “Şekil”, “Tablo”; İngilizce makalede ise “Fig.”, “Table” ifadeleri kullanılmalıdır (Tablo 1, Şekil 1). Ayrıca Şekil 1 Tablo 1 kelimeleri bold yazılmalıdır ve şekil ve tablo açıklamamalarının sonunda nokta (.) bulunmamalıdır.

Çizelge/Table başlık yazıları 11 punto ve Tablonun üzerinde olmalı, içeriği 11 punto olacak şekilde verilmeli. Şekil, grafik, fotoğraf ve benzerleri Şekil başlığıyla şekillerin altında ve 11 punto ile yazılmalıdır. Şekil/ler ve Tablo/lar ana doküman içerisinde ilgili yerlerde verilmeli, ayrı dosya olarak yüklenmemeli veya metnin sonuna eklenmemelidir.

Not:  Şekil ve Tablolara ait Türkçe isimlendirmelerin altında İngilizce isimlendirmeler de yer almalıdır. 

Örnekler

Tablo 1 Genetiği değiştirilmiş organizmaların olası etkileri

Tablo 2 Domates bitkisinde doku kültürü yöntemleri

Şekil 1 Dünyada GDO üretim miktarı

Şekil 2 Dünyada en fazla GD ekimi yapan ülkeler

METİN İÇERİSİNDE KAYNAK GÖSTERİMİ

Metin içerisinde yazar atıfları numaralandırılarak yapılmalıdır. İsim ve yıl belirtilmemelidir.

Örnek: Küresel çapta üretimi gerçekleştirilen patates birçok temel alanda kullanılmaktadır [1, 2,3]. İlk olarak üretilen patatesin yüzde elliye yakını fırında pişirme, kızartma, haşlama gibi taze tüketim amaçlı kullanılmaktadır [4, 5, 6, 7].

KAYNAKLAR

 Kaynaklar kısmı 10 punto yazı boyutunda ve asılı girinti bırakılmadan yazılmalıdır. Kaynaklar kısmında “in vivo, in vitro, ex-situ” ve tür isimleri gibi italik yazılması gereken kelimelerin dışında italik yazı bulunmamalıdır. Kaynaklar “Chicago style” ile yazılmalıdır. Dergi isimleri kısaltılmış halleri ile değil, tam isimleri yazılarak belirtilmelidir. Ayrıca, “International Journal of Life Sciences and Biotechnology” için hazırlanan bir endnote stili bulunmaktadır. Bu stili kullanarak referanslarınızı hazırlayabilirsiniz. Endnote stili için, derginin ana sayfasının sağ alt kısmındaki Endnote üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Örnekler

1 yazarlı makale için örnek;

 

Marakli, S., A Brief Review of Molecular Markers to Analyse Medicinally Important Plants. International Journal of Life Sciences and Biotechnology, 2018. 1(1): p. 29-36. 

 

2 yazarlı makale için örnek;

 

Kocacaliskan, I. and I. Terzi, Allelopathic effects of walnut leaf extracts and juglone on seed germination and seedling growth. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 2001. 76(4): p. 436-440.

 

3 yazarlı makale için örnek;

Segura-Aguilar, J., I. Hakman, and J. Rydström, The effect of 5OH-1, 4-naphthoquinone on Norway spruce seeds during germination. Plant Physiology, 1992. 100(4): p. 1955-1961.  

 

4 ve daha fazla yazarlı makale için örnek;

 

Arasoglu, T., et al., Synthesis, characterization and antibacterial activity of juglone encapsulated PLGA nanoparticles. Journal of applied microbiology, 2017. 123(6): p. 1407-1419.  

 

Kitap için örnek;

Kocaçalişkan, İ., Allelopati. 2006, Ankara, Turkey: Bizim Büro Press-In Turkish,. 

 

Kitap Bölümü için örnek;

 

Kaya, Y., F.Z. Huyop, and M.F. Edbeib, Genetic Diversity in Plants, in Advances in Biosciences, F.Z. Huyop and S. Mohammed, Editors. 2019, Penerbit UTM Press. Malaysia: Malaysia. p. 04-24.  

 

 

 

International Journal of Life Sciences and Biotechnology (Int J. Life Sci. Biotechnol.), en gelişmiş yayın etiği standartlarını yakalamaya çalışan, sadece elektronik ortamda yayım yapan uluslararası çift kör hakemli bir dergidir. Bu sebeple, aşağıda zikredilen “Yayın Etiği İlkeleri” göz önünde tutulmaktadır.

Int J. Life Sci. Biotechnol, Yükseköğretim Kurumları “Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi” Commitee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan “COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors ve “COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors” rehberleri bazında etik görev ve sorumlulukları yerine getirmeyi taahhüt etmekte; yazar ve hakemlerin de bu çerçevede davranmasını zorunlu koşmaktadır. Detaylı olarak COPE internet adresinde bilgiler mevcuttur.

Dergiye gönderilen bilimsel makalelerde etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.

Editör ve Bölüm editörlerin etik sorumlulukları

1. Int J. Life Sci. Biotechnol. Dergisi dergiye gönderilen çalışmaların önemi, özgün değeri, geçerliliği, metodolojinin geçerliliğini, dil bilgisi ve anlatımın açıklığı, derginin amaç ve hedeflerine uygunluğu bakımından değerlendirerek olumlu ya da olumsuz karar vermelidirler. Makaleyi ilk inceleme sonucunda ve hakemlere göndermeden önce ret etme kararına varılırsa yazarlara bunun nedenini açık bir şekilde bildirmekle yükümlüdürler.

2. Editör ve Bölüm editörleri, dergiye yayınlanmak üzere gönderilen çalışmaların, 7 gün içinde, değerlendirmeye alınıp alınmadığını yazara bildirmelidir. Editör veya Bölüm editörleri gönderilen çalışmaların hangilerinin yayınlanması gerektiğine nihai karar vermekte sorumludurlar.

3. Dergiye gönderilen çalışmalar editör veya bölüm editörleri tarafından öncelikle intihal ihtimaline karşı ön kontrole tabi tutulacaktır. Bu aşamada intihal ihtimali olan çalışmalar, editör veya bölüm editörleri tarafından yazara düzeltmesi için geri göndereceklerdir. İstenilen düzeltmeler 30 gün içerisinde yapılıp tekrar dergiye gönderilirse yine değerlendirmeler yapılacak ve ön kontrol sonuçlanacaktır.

4. Dergiye gönderilen çalışmalarda yer alan yayınlanmamış yöntem ve bilgiler, yazarların açık yazılı izni olmaksızın hiçbir kimse tarafından kendi çalışması içinde kullanılmamalıdır.

5. Dergiye gönderilen çalışmalar; yazarların sosyal, kültürel, ekonomik özellikleri ile dini inançları göz önüne alınmaksızın, sadece evrensel bilimsel değerleri çerçevesinde değerlendirilmelidir.

6. Dergiye gönderilen çalışmalar, editör veya bölüm editörleri tarafından çalışmanın yazarları, hakemleri, bölüm editörler ve yayıncı dışında hiç kimseye ifşa edilmemelidir.

7. Makaleleri bilgi uzmanlıklarına uygun olan hakemlere göndermelidirler.

8. Hakemleri tarafsız, bilimsel ve nesnel bir dille çalışmayı değerlendirmeleri için teşvik etmelidirler.

9. Hakem havuzunu oluşturmalı ve sürekli güncel tutmalıdırlar. Hakem havuzunda; makaleleri objektif değerlendiren, hakemlik sürecini zamanında yerine getiren, makaleyi yapıcı eleştirilerle değerlendiren ve etik kurallara uygun davranan bilim insanlarının olmasına özen göstermelidirler.

10. Editör veya bölüm editörleri tarafından dergiye gönderilen çalışmaların başka bir yazar ve/veya kurum ile çıkar çatışmasının olduğunu tespit etmesi halinde, çalışma yayın/değerlendirme süreci tekrar gözden geçirilerek gereği yapılmalıdır.

11. Dergiye gönderilen çalışmaların kabulü veya reddi ile ilgili son görüş editöre aittir. Editör çalışmanın özgünlüğü ve önemi ve hakem değerlendirmeleri gibi hususları dikkate alarak kararını vermelidir.

12. Editör, dergiye gönderilen çalışmaların kabulü için yazarlara dergideki herhangi bir makaleye veya başka bir çalışmaya atıf yapması konusunda telkinde bulunmamalıdır.



Hakemlerin etik sorumlulukları

1. Editör veya bölüm editörleri tarafından kendisine değerlendirme için gönderilen çalışmayı değerlendirme konusunda çalışma ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığını hisseden ya da ivedi bir değerlendirme yapamayacak durumda olan bir hakem, editörü bu durumdan haberdar ederek değerlendirme görevinden ayrılmalıdır.

2. Hakemler, gizlilik ilkesine riayet ederek değerlendirmesini yapmalıdır. Editör veya bölüm editörleri dışındaki kişilere çalışmalar gösterilmemeli ve başkalarıyla çalışma hakkında tartışma yapılmamalıdır.

3. Hakemler, inceleme sürecinde elde etmiş olduğu ayrıcalıklı bilgi ve fikirleri gizli tutmalı ve kişisel çıkarı için kullanmamalıdır. Ayrıca hakemler, değerlendirmesini yaptığı ve henüz yayınlanmamış çalışmanın verilerinin herhangi bir parçasını kullanmamalıdır.

4. Hakem eleştirileri nesnel olarak yapılmalıdır. Yazara karşı hiçbir kişisel eleştiri yöneltilmemelidir. Hakemler, fikirlerini açık biçimde destekleyen argümanlarla ifade etmelidir.

5. Hakemler değerlendirilen çalışmanın daha önce yayınlanmış başka bir çalışma ile arasında esaslı bir benzerlik veya örtüşmeyi tespit etmeleri halinde, durumu editöre iletmelidirler.

6. Hakemler, yazarı ile aralarında rekabet, işbirliği veya başka türlü ilişki veya bağlantılar bulunduğunu tespit ettiği çalışmaları değerlendirmemelidir.

Yazarların etik sorumlulukları

1. Int J. Life Sci. Biotechnol. dergisine gönderilen makaleler belirtilen çalışma alanlarına uygun özgün çalışmalar olmalıdır.

2. Yazarlar yayınlanması amacıyla gönderilen makalelerini aynı anda başka bir dergiye gönderemezler.

3. Yazarlar çalışmalarına ilişkin verileri etik ilkeler çerçevesinde toplamalıdır. Çalışmanın dayanağını oluşturan ham veriler talep edildiği takdirde yazarlar yayımcı, editör ve hakemlere iletmekle yükümlüdür.

4. Yayınlanmak amacıyla gönderilen makaleler bilimsel yayın etiğine (intihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayın, dilimleme, haksız yazarlık, destekleyen kuruluşu belirtmemek, hayvanlar üzerindeki çalışmalarda etik kurallara uymamak) aykırı olmamalıdır.

5. Dergiye gönderilen çalışmalar, yeterli düzeyde kaynak bilgisi ve ayrıntı içermelidir. Hileli ve bilinçli yanlış ifadeler etik olmayan durumlara yol açacağından kabul edilemez. Henüz sunulmamış veya savunularak kabul edilmemiş tezler veya çalışmalar, sahibinin izni olmadan kaynak olarak kullanılamaz.

6. Yazarların potansiyel çıkar çatışmaları belirtilmelidir. Yazarlar gönderdikleri çalışmaları destekleyen kuruluşları, finansal kaynakları veya çıkar çatışmasını beyan etmekle yükümlüdür.

7. Dergiye gönderilen çalışmanın tasarımına, uygulanmasına veya yorumuna katkı sağlayan her kişi, çalışmada belirtilmelidir. Önemli katkıda bulunan tüm katılımcılar ilk yazarı takiben listelenmelidir. Bunun dışındaki kişiler ise çalışmanın “Teşekkür (Acknowledgement)” kısmına ilave edilmelidir.

8. Yayın sürecinde, ilgili dergi/kurum ile yazışmaları yapan “Sorumlu Yazar” olarak kabul edilir. Sorumlu yazar, yaptığı yazışmaları diğer yazarlarla paylaşmalı, gerekli işlemleri zamanında ve doğru olarak yapmalıdır.

9. Yazar, dergide yayınlanmış çalışması içerisinde önemli bir yanlışlık veya kusur tespit ederse, bu durumu acil olarak dergi editörüne veya yayıncıya bildirmek ve mevcut yanlışlığın veya kusurun düzeltilmesi için editörle işbirliği yapmak yükümlülüğündedir.

10. Tüm yazarların makalenin içeriği konusunda sorumluluk aldığı kabul edilir. Bir makalede herhangi bir katkısı olmayan bir kişinin yazar olması etik dışıdır. Aynı şekilde yayına önemli katkısı olan birinin yazarlar arasında yer almaması da etik dışıdır.

Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğine Aykırı Eylemler

Uydurma: Bir bilimsel araştırma yapılmadan yapılmış gibi veriler uydurmak, bunları rapor etmek veya yayınlamak,

Çarpıtma: Araştırma kayıtları ve elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, ilgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,

İntihal (Aşırma): Başkalarının fikirlerini, yöntemlerini, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini sahiplerine bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiş gibi sunmak,

Sahtecilik: Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, sunulan veya yayınlanan eseri gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek veya değiştirmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak, yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermek,

Tekrar yayım (Dublikasyon): Bir araştırmanın sonuçlarını, ilk yayınlandığı derginin editöründen izin almaksızın başka dergide tekrar yayınlamak,

Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde, uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak ve birbirine atıf yapmadan çok sayıda yayın yaparak doçentlik sınavı değerlendirmelerinde ve akademik terfilerde ayrı eserler olarak sunmak,

Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek, aktif katkısı olan kişileri yazarlar arasına dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini yayım sırasında veya sonraki baskılarda eserden çıkarmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek,


Diğer etik ihlali türleri: Destek alınarak yürütülen araştırmaların yayınlarında destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile onların araştırmadaki katkılarını açık bir biçimde belirtmemek, insan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, yayınlarında hasta haklarına saygı göstermemek, hakem olarak incelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri yayınlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak, bilimsel araştırma için sağlanan veya ayrılan kaynakları, mekânları, imkânları ve cihazları amaç dışı kullanmak, tamamen dayanaksız, yersiz ve kasıtlı etik ihlali suçlamasında bulunmak.

“International Journal of Life Sciences and Biotechnology” yazarlardan makale gönderimi, değerlendirilmesi ve basım aşamalarında herhangi bir basım ücreti almamaktadır.


Sosyal ağlarda bizi takip edin   19277 19276 20153 22366