Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (TZÜ)’NÜN KAPSAMI VE TZÜ’DE TEMEL SAYILAN KAVRAMLARIN İNCELENMESİ

Yıl 2017, , 24 - 29, 13.07.2017
https://doi.org/10.29064/ijma.328136

Öz

Bu çalışmada
ümitsizliğe asla düşmeden sürekli bir çaba ile birçok şeyin üstesinden
gelinebileceğinin işletme disiplinine yansıması incelenmeye çalışıldı.
İşletmelerde TZÜ sisteminin Japon Toyota firması tarafından 1945-50’li yıllarda
ilk kez benimsenmiş olup tüm Dünya’da prestijli firmalar tarafından kabul
görmektedir. Japon’lar kültürel motiflerinin bir yansıması olan TZÜ sistemi ile
Dünya’ya başarılarını ispatlamaktadır. İsrafın ortadan kaldırılıp sıfır stok,
sıfır hata anlayışı ile üretimi disipline etmeyi hedefleyen bu anlayış
sayesinde işletmeler optimum verimliliğe ulaşabilmektedir. Günümüzde Dünya
markalar sıralamasında ilk sıralarda yer alan firmaların yanı sıra irili ufaklı
birçok firma TZÜ sistemini felsefe olarak benimsemektedir. Çalışmada, TZÜ’nün tanımı
ve kapsamının yanında TZÜ sisteminde temel sayılan kavramların kısaca
tanımlarına yer verilmiştir. Bu sayede konunun işletmeler tarafından ne denli
önemsendiği vurgulanmaya çalışılmıştır.

Kaynakça

  • Acar, Durmuş, N. Papatya (1997). “Tam Zamanında Üretim Uygulamalarında Faaliyet Tabanlı Maliyet Sisteminin Yararlı Hale Getirilmesi”, Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF Dergisi, S. 2. ss. 161-170.
  • Aytekin, Sinan (2009). “Tam zamanında stok yönetimi(Just In Time) Felsefesinin Hastane İşletmelerine Uygulanabilirliği ve Bir Üniversite Hastanesi Örneği”, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C. 12, S. 21, ss. 102-115.
  • Bay Murat, E. Çiçek (2007), “Tam Zamanında Üretim Sistemlerinde Hata Önleyiciler: Poka Yokeler” Selçuk Üniversitesi Karaman İ.İ.B.F. Dergisi Yerel Ekonomiler Özel Sayısı. http://iibfdergi.kmu.edu.tr/userfiles/file/mayis2007/5.pdf Erişim Tarihi 01.05.2012.
  • http://tr.wikipedia.org/wiki/Kaizen Erişim Tarihi 08.05.2012.
  • Baykoç, Ö. Faruk, S. Abacı, M. Duyar (2002). “Tam Zamanında Üretim Sisteminin Servis Sistemlerine Uygulanabilirliği”, Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, C.17, N.4, ss.139-155.
  • İpek, Mümtaz (1995). “Tam zamanında Üretim Sistemi ve Bir Simülasyon Uygulaması” İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi).
  • Kanat Seher, M. Güner (2006). “Tam Zamanında Üretim Sisteminin Tekstil Ve Konfeksiyon Sanayine Uygulanabilirliği”, Tekstil ve Konfeksiyon Dergisi, S.4, ss. 274-278.
  • Kara, Ekrem (2011). “Tam Zamanlı Üretim Siteminin Uygulanması Ve Muhasebeleştirme İşlemleri: Merinos Masterbatch İşletmesinde Bir Uygulama” Süleyman Demirel Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, C. 16, S. 2, ss.409-423.
  • Modarress, B. A. Ansarı, D. L. Lockwood (2005). “Kaizen Costing For Lean Manufacturing: A Case Study”, International Journal of Production Research, V. 43, N. 9, pp.1751-1760.
  • Soyhan, Hakan Serhad (1996). “ Toplam Kalite Yönetimi İçin Tam Zamanında Üretim Yaklaşımı” Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi).

THE SCOPE OF JUST IN TIME PRODUCTION (JIT) AND INVESTIGATION OF BASIC CONCEPTS IN JIT

Yıl 2017, , 24 - 29, 13.07.2017
https://doi.org/10.29064/ijma.328136

Öz

An
attempt to examine the reflection of the fact that it is possible to overcome
many things with a continuous effort without ever falling into despair on
business discipline was made in this study. The JIT system was adopted for the
first time by Japanese Toyota firm in the 1945-50s and is accepted by
prestigious companies all over the world. The Japanese are proving their
success to the world with the JIT system, which is a reflection of their
cultural motifs. Businesses reach optimum efficiency by means of this approach
aimed at disciplining production with zero inventory and zero error by removing
wastes. Nowadays, many large and small companies, as well as the companies
taking place near the top in the world brands rankings, are adopting the JIT system
as a philosophy. The definition and scope of the JIT and the short descriptions
of basic concepts in the JIT system were included in the study. Thus, an
attempt to emphasize to what extent the businesses are paying attention to this
issue was made.

Kaynakça

  • Acar, Durmuş, N. Papatya (1997). “Tam Zamanında Üretim Uygulamalarında Faaliyet Tabanlı Maliyet Sisteminin Yararlı Hale Getirilmesi”, Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF Dergisi, S. 2. ss. 161-170.
  • Aytekin, Sinan (2009). “Tam zamanında stok yönetimi(Just In Time) Felsefesinin Hastane İşletmelerine Uygulanabilirliği ve Bir Üniversite Hastanesi Örneği”, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C. 12, S. 21, ss. 102-115.
  • Bay Murat, E. Çiçek (2007), “Tam Zamanında Üretim Sistemlerinde Hata Önleyiciler: Poka Yokeler” Selçuk Üniversitesi Karaman İ.İ.B.F. Dergisi Yerel Ekonomiler Özel Sayısı. http://iibfdergi.kmu.edu.tr/userfiles/file/mayis2007/5.pdf Erişim Tarihi 01.05.2012.
  • http://tr.wikipedia.org/wiki/Kaizen Erişim Tarihi 08.05.2012.
  • Baykoç, Ö. Faruk, S. Abacı, M. Duyar (2002). “Tam Zamanında Üretim Sisteminin Servis Sistemlerine Uygulanabilirliği”, Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, C.17, N.4, ss.139-155.
  • İpek, Mümtaz (1995). “Tam zamanında Üretim Sistemi ve Bir Simülasyon Uygulaması” İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi).
  • Kanat Seher, M. Güner (2006). “Tam Zamanında Üretim Sisteminin Tekstil Ve Konfeksiyon Sanayine Uygulanabilirliği”, Tekstil ve Konfeksiyon Dergisi, S.4, ss. 274-278.
  • Kara, Ekrem (2011). “Tam Zamanlı Üretim Siteminin Uygulanması Ve Muhasebeleştirme İşlemleri: Merinos Masterbatch İşletmesinde Bir Uygulama” Süleyman Demirel Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, C. 16, S. 2, ss.409-423.
  • Modarress, B. A. Ansarı, D. L. Lockwood (2005). “Kaizen Costing For Lean Manufacturing: A Case Study”, International Journal of Production Research, V. 43, N. 9, pp.1751-1760.
  • Soyhan, Hakan Serhad (1996). “ Toplam Kalite Yönetimi İçin Tam Zamanında Üretim Yaklaşımı” Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi).
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular İşletme
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Halil Şengün

Yayımlanma Tarihi 13 Temmuz 2017
Gönderilme Tarihi 13 Temmuz 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017

Kaynak Göster

APA Şengün, H. (2017). THE SCOPE OF JUST IN TIME PRODUCTION (JIT) AND INVESTIGATION OF BASIC CONCEPTS IN JIT. International Journal of Management and Administration, 1(1), 24-29. https://doi.org/10.29064/ijma.328136