The aim of this study is to determine the level of General Work Life
Quality (GWLQ) and Perceived Organizational Support (POS) and to reveal the
effects of General Work Life Quality on Perceived Organizational Support, along
with its sub-dimensions. The data was obtained from a survey of the chefs
working in the five-star hotel business in Istanbul in 2015. The relationship
between the dependent and independent variables of the study was tested by
Pearson correlation and the effect was tested by regression analysis. As a
result of the research, the perceived organizational support, work life
quality, business environment and provided services level of the cooks were
found to be "high" and the working conditions level was "medium".
A positive relationship was found between Work Life Quality and sub-dimensions
and Perceived Organizational Support. In addition, Work Life Quality and
sub-dimensions were found to be statistically significant explanatory of the
change in perceived organizational support.
Bu
çalışmanın amacı aşçıların Örgütsel Destek Algısı (AÖD) ile Genel İş Yaşam
Kalitesi (GİYK) düzeylerini belirlemek ve Algılanan Örgütsel Destek üzerinde,
alt boyutları ile birlikte Genel İş Yaşam Kalitesinin etkilerini ortaya
çıkarmaktır. Veriler İstanbul’da bulunan beş yıldızlı otel işletmelerinde
çalışan aşçılardan anket yoluyla elde edilmiştir. Araştırmanın bağımlı ve
bağımsız değişkenleri arasındaki ilişki Pearson korelasyon, etki ise regresyon
analizi ile test edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, aşçıların Algılanan
Örgütsel Destek, İş Yaşam Kalitesi, İş Ortamı, Sağlanan Hizmetler düzeyleri
“yüksek”, Çalışma Koşulları düzeyi “orta” olarak saptanmıştır. Algılanan
Örgütsel Destek ile İş Yaşam Kalitesi ve alt boyutları arasında pozitif yönlü
ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca iş yaşam kalitesi ve alt boyutlarının,
Algılanan örgütsel destekte meydana gelen değişimin açıklayıcısı olduğu bulgusu
elde edilmiştir.
Konular | İşletme |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Ekim 2017 |
Gönderilme Tarihi | 13 Ekim 2017 |
Kabul Tarihi | 17 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |