Araştırma Makalesi

ANONİM ŞİRKETLERDE SERMAYE AZALTILMASI İŞLEMLERİ VE VERGİ İLİŞKİSİ

Cilt: 5 Sayı: 9 25 Şubat 2021
PDF İndir
EN TR

ANONİM ŞİRKETLERDE SERMAYE AZALTILMASI İŞLEMLERİ VE VERGİ İLİŞKİSİ

Öz

Anonim şirketler kurulduktan sonra genellikle büyürler ve bu nedenle de çoğunlukla sermaye artırımına giderler. Sermaye artırılması, dönem karının sermayeye eklenmesi veya ortakların yeni kaynak koymaları yollarıyla gerçekleşir. Belli bir büyüklüğe geldiklerinde ise bölünüp çoğalırlar. Bölünme dolayısı ile şirketler sermaye azaltılması yaparlar. Başka birçok nedenle de bu yola başvururlar. Sermaye azaltılması yapılırken alacaklıların haklarını karşılayacak kadar varlığın, şirket aktifinde tutması mecburidir. Sermaye azaltılması işlemleri Türk Ticaret Kanununda belirtilen kurallara göre yapılmalıdır. Her sermaye azaltılması sonunda vergi alınmasını gerektiren durumlar ortaya çıkmaz. Geçmiş yıllar zararlarının ortaklara dağıtılarak yok edilmesi durumunda vergilendirme yapılması gerekmez. Kuruluşta konulan sermayenin zaman içinde yapılan iş için fazla geldiği için sermaye azaltılması yapılırsa vergilendirme yapılmaz. Sermaye artırımda kullanılan, çeşitli nedenlerle vergisi alınmamış karlar, daha sonra sermaye azaltılması yapılarak ortaklara dağıtılıyorsa, vergilendirilecek durumlar ortaya çıkar. Vergi ilişiği bulunan sermaye azaltmalarında kurumlar vergisi ve gelir vergisi yükümlüğü doğmaktadır. Azaltılan sermayenin ortaklara nakit para ile değilde ayın olarak ödenmesi durumunda ayrıca katma değer vergisi yükümlülüğü doğar.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akdoğan, N. - Tenker N. (2010), Finansal tablolar ve mali analiz teknikleri (13 b.), Gazi Kitabevi, Ankara.
  2. Altaş, S. (2010), Anonim şirketlerde esas sermayenin azaltılması, Ankara SMMO Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi, 2010-2, s. 87-104.
  3. Altaş, S. (2017), Anonim ve limited şirketlerde sermayenin azaltılabilmesi için takip edilecek aşamalar, Vergi Raporu Dergisi, Sayı 212, s. 123-132.
  4. Altaş, S. (2013), Yeni TTK'na Göre Anonim Şirketler, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  5. Apalı, İ. (2018), Türk Ticaret Kanunu ve vergi kanunu açısından sermaye ve sermaye artırımı uygulamasının değerlemesi, İSMMMO Mali Çözüm Dergisi, Mayıs-Haziran, s. 245-257.
  6. Doğan, Z. (2020), Sermaye şirketlerinin sermaye azaltımında karşılaşabilecekleri vergisel sorunlar, Vergi Raporu Dergisi, Sayı 249, s. 55-71.
  7. Doğan, S.- Ilgar, B. (2020), Kısmi bölünme işleminde sermaye azaltımının kaynağı ve pasif değer kabul edilebilecek borçlanmalar, Vergi Raporu Dergisi, s. 72-83
  8. Kalaycı, S. (2014), Sermaye kaynakları ile geçmiş yıl zararlarının sermaye azaltımında kullanılması nedeniyle doğacak vergisel yükümlülükler. Vergi Raporu Dergisi, Sayı 175, s. 97-109.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İşletme

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

25 Şubat 2021

Gönderilme Tarihi

25 Aralık 2020

Kabul Tarihi

30 Ocak 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 5 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA
Kaçar, Y. (2021). ANONİM ŞİRKETLERDE SERMAYE AZALTILMASI İŞLEMLERİ VE VERGİ İLİŞKİSİ. International Journal of Management and Administration, 5(9), 152-163. https://izlik.org/JA68CA72MC
AMA
1.Kaçar Y. ANONİM ŞİRKETLERDE SERMAYE AZALTILMASI İŞLEMLERİ VE VERGİ İLİŞKİSİ. IJMA. 2021;5(9):152-163. https://izlik.org/JA68CA72MC
Chicago
Kaçar, Yusuf. 2021. “ANONİM ŞİRKETLERDE SERMAYE AZALTILMASI İŞLEMLERİ VE VERGİ İLİŞKİSİ”. International Journal of Management and Administration 5 (9): 152-63. https://izlik.org/JA68CA72MC.
EndNote
Kaçar Y (01 Şubat 2021) ANONİM ŞİRKETLERDE SERMAYE AZALTILMASI İŞLEMLERİ VE VERGİ İLİŞKİSİ. International Journal of Management and Administration 5 9 152–163.
IEEE
[1]Y. Kaçar, “ANONİM ŞİRKETLERDE SERMAYE AZALTILMASI İŞLEMLERİ VE VERGİ İLİŞKİSİ”, IJMA, c. 5, sy 9, ss. 152–163, Şub. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA68CA72MC
ISNAD
Kaçar, Yusuf. “ANONİM ŞİRKETLERDE SERMAYE AZALTILMASI İŞLEMLERİ VE VERGİ İLİŞKİSİ”. International Journal of Management and Administration 5/9 (01 Şubat 2021): 152-163. https://izlik.org/JA68CA72MC.
JAMA
1.Kaçar Y. ANONİM ŞİRKETLERDE SERMAYE AZALTILMASI İŞLEMLERİ VE VERGİ İLİŞKİSİ. IJMA. 2021;5:152–163.
MLA
Kaçar, Yusuf. “ANONİM ŞİRKETLERDE SERMAYE AZALTILMASI İŞLEMLERİ VE VERGİ İLİŞKİSİ”. International Journal of Management and Administration, c. 5, sy 9, Şubat 2021, ss. 152-63, https://izlik.org/JA68CA72MC.
Vancouver
1.Yusuf Kaçar. ANONİM ŞİRKETLERDE SERMAYE AZALTILMASI İŞLEMLERİ VE VERGİ İLİŞKİSİ. IJMA [Internet]. 01 Şubat 2021;5(9):152-63. Erişim adresi: https://izlik.org/JA68CA72MC