Araştırma Makalesi

DEMİR ÇELİK ENDÜSTRİSİ ÜRETİM YÖNTEMLERİ İLE İHRACAT, KATMA DEĞER VE KARBON EMİSYONU AZALTMA POLİTİKALARI ARASINDAKİ İLİŞKİ

Cilt: 13 Sayı: 13 1 Aralık 2017
  • Yasin Bıyık
  • Lerzan Özkale
PDF İndir
EN TR

DEMİR ÇELİK ENDÜSTRİSİ ÜRETİM YÖNTEMLERİ İLE İHRACAT, KATMA DEĞER VE KARBON EMİSYONU AZALTMA POLİTİKALARI ARASINDAKİ İLİŞKİ

Öz

Demir çelik üretim yöntemleri ülkeden ülkeye farklılaşabilmektedir. Türkiye hammadde tedariki açısından büyük ölçüde dışa bağımlı olmasına rağmen, endüstriyel verimlilik ve yoğun çelik talebinde bulunan ülkelere yakın mesafede olması gibi çeşitli üretim ve ticaret politikası kaynaklı faktörler ile birlikte rekabet avantajı kazanarak dünya çapında bir üretici haline gelebilmiştir. Ancak son dönemde yaşanan küresel ekonomik krizin yaratmış olduğu daralma ve Çin merkezli gelişmeler, hem nihai ürün hem de hammadde pazarında önemli değişiklikler yaratmış ve endüstri içerisinde bu durumun sürdürülebilirliği yoğun tartışılan bir konu haline gelmiştir. Gelişen yurtiçi ve yurtdışı talep yapısı, hammadde pazarındaki gelişmeler, enerji verimliliği kaygısı ve CO2 salınımı azaltılması yönündeki politika baskılarına ek olarak ihracatı arttırma hedefleri dikkate alındığında, endüstriyel üretim yöntemleri dağılımının endüstriyel kârlılığı arttırma fırsatları ve riskleri açısından ne ifade ettiği bu çalışmada sorgulanmaya çalışılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, endüstride yüksek fırın oranındaki artış ihracat ve endüstriyel kârlılık artışı için etkin bir itici güçtür. Bu artışa paralel olarak, CO2 fiyatlama politikalarının da belirli bir ölçüye kadar endüstri hedeflerinde belirgin bir sapma yaratmayacağı öngörülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aren Marlene, vd. (2016). Pathways to a low-carbon iron and steel industry in the medium-term-the case of Germany, Journal of Cleaner Production, 1-15.
  2. Ates Seyithan A. (2015). Energy efficiency and CO2 mitigation potential of the Turkish iron and steel industry using the LEAP (long-range energy alternatives planning) system, Energy 90: 417-428.
  3. BCG Steel's Contribution To A Low-Carbon Europe 2050: Technical and Economic Analysis of the Sector's CO2 Abatement Potential [Rapor]. - [s.l.] : The Boston Consulting Group, 2013.
  4. Bellone Flora vd. (2014). International productivity gaps and the export status of firms: Evidence from France and Japan [Dergi]. - [s.l.] : European Economic Review 70: 56-74.
  5. Chen Wenhui, Lei, Yalin & Jiang, Yong (2016). Influencing factors analysis of China's iron import price: Based on quantile regression model, Resources Policy 48: 68-76.
  6. Crandall Robert W. (1996). From competitiveness to competition: The threat of minimills to large national steel companies Resources Policy, 22: 107-118.
  7. Crompton Paul (2015). Explaining variation in steel consumption in the OECD, Australia : Resources Policy 45: 239-246.
  8. Crompton Paul & Lesourd, Jean-Baptiste (2004). Economies of Scale in the Global Iron-Making Industry, Resources Policy, 33(2):74-82.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ekonomi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yasin Bıyık Bu kişi benim

Lerzan Özkale Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2017

Gönderilme Tarihi

17 Ekim 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 13 Sayı: 13

Kaynak Göster

APA
Bıyık, Y., & Özkale, L. (2017). DEMİR ÇELİK ENDÜSTRİSİ ÜRETİM YÖNTEMLERİ İLE İHRACAT, KATMA DEĞER VE KARBON EMİSYONU AZALTMA POLİTİKALARI ARASINDAKİ İLİŞKİ. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 13(13), 718-735. https://izlik.org/JA92WA32SB


88x31.png