TÜRKİYEDE’DEKİ İŞSİZLİK SÜRESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Cilt: 11 Sayı: 26 1 Eylül 2015
  • Durdu Karasoy
  • Nihal Ata Tutkun
  • Volkan Bulut
PDF İndir
EN TR

TÜRKİYEDE’DEKİ İŞSİZLİK SÜRESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Öz

Birçok ülkede olduğu gibi, Türkiye’de de işsizlik, olumsuz sosyoekonomik etkileri nedeniyle en büyük problemlerden biridir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’deki işsizlik süresini ve bu süreyi etkileyen faktörleri yaşam çözümlemesi yöntemleriyle analiz etmektir. Bu amaç için, Türkiye İş Kurumu’nun verileri 471368 kişi kullanılarak analizler yapıldı ve sonuçlar tartışıldı. İşsizlik süresini etkileyen faktörler, sabit tehlike oranı varsayımı yapan Cox regresyon modeli, orantısız tehlikeler durumunda, genişletilmiş Cox regresyon modeli ve hızlandırılmış başarısızlık süresi modelleri kullanılarak araştırıldı. Analiz sonucunda, gamma regresyon modeli en iyi model olarak elde edildi ve cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, kurs, il ve yaş değişkenlerinin Türkiye’deki işsizlik süresini etkileyen faktörler olduğu görüldü.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aktürk, F. (1999). Türkiye’de işgücü piyasası. İstihdam ve İşsizlik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Dergisi, 2(3), 190.
  2. Albonetti, C. & Hepburn, J. (1997). Probation revocation: A proportional hazard model of the conditioning effects of social disadvantage. Social Problems, 1(1), 24-37.
  3. Altman, D. G. (1992). Practical statistics for medical research. London: Chapman and Hall.
  4. Andaç, F. (2010). İşsizlik sigortası. Ankara: TÜHİS.
  5. Arıcı, K. (1999). Sosyal güvenlik dersleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  6. Arjas, E. (1988). A grafical method for assessing goodnes of fit in Cox’s proportinal hazards model. Journal of the American Statistical Association, 83, 204-212.
  7. Atkinson, A. B., & Miclewright J. (1991). Unemployment compensation and labor market transitions: A critical review. Journal of Economic Literature American Economic Association, 29(4), 1679-1727.
  8. Borsic, D., & Kavkler A. (2008). Modeling unemployment suration in Slovenia using Cox regression models. Springer Transit Stud Rev., 16, 145-156.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Durdu Karasoy Bu kişi benim

Nihal Ata Tutkun Bu kişi benim

Volkan Bulut Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Eylül 2015

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 11 Sayı: 26

Kaynak Göster

APA
Karasoy, D., Ata Tutkun, N., & Bulut, V. (2015). TÜRKİYEDE’DEKİ İŞSİZLİK SÜRESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 11(26), 57-76. https://doi.org/10.17130/ijmeb.2015.11.26.828

Cited By


88x31.png