ÇALIŞANLARIN YARATICILIĞINA MOTİVASYON ARAÇLARININ ETKİSİ: KUŞADASI’NDAKİ BEŞ YILDIZLI OTEL İŞLETMELERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Cilt: 9 Sayı: 20 1 Eylül 2013
  • Yılmaz Akgündüz
PDF İndir
EN TR

ÇALIŞANLARIN YARATICILIĞINA MOTİVASYON ARAÇLARININ ETKİSİ: KUŞADASI’NDAKİ BEŞ YILDIZLI OTEL İŞLETMELERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Öz

Otel işletmelerinin en önemli değeri olarak kabul edilen çalışanların başta yaratıcılık olmak üzere tüm yeteneklerinden yararlanabilmek için uygun motivasyon araçları ile yönlendirilmeleri gerekmektedir. Bu çalışmada otel işletmelerinde çalışanların yaratıcılığına motivasyon araçlarının etkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla Yaratıcılık Envanteri ile Motivasyon Araçları Ölçeğinden yararlanılarak bir anket oluşturulmuştur. Anket kolayda örnekleme yöntemi ile Kuşadası’nda bulunan 5 yıldızlı otel çalışanlarına yüz yüze anket toplama tekniği kullanılarak 2012 yılı Haziran-Temmuz aylarında uygulanmıştır. Araştırmaya 184 otel çalışanı katılmıştır. Yapılan hiyerarşik regresyon analizi sonucunda otel çalışanlarının yaratıcılığını içsel motivasyon araçlarının ve dışsal motivasyon araçları kapsamında değerlendirilen statüye bağlı unsurların etkilediği belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ağca, V., & Ertan, H. (2008). Duygusal bağlılık içsel motivasyon ilişkisi: Antalya’da beş yıldızlı otellerde bir inceleme. Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi,10(2), 135-156.
  2. Ağırbaş, İ., Çelik, Y., & Büyükkayıkçı, H. (2005). Motivasyon araçları ve iş tatmini: sosyal sigortalar kurumu başkanlığı hastane başhekim yardımcıları üzerinde bir araştırma. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 8, 326-350.
  3. Alkış, H., & Öztürk, Y. (2009). Otel işletmelerinde motivasyon faktörleri üzerine bir araştırma. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 8(28), 212-236.
  4. Amabile, T. M. (1988). A model of creativity and innovation in organizations. Research in Organizational Behavior, 10, 123–167.
  5. Amabile, T. M. (1993). Motivational synergy: toward new conceptualizations of intrinsic and extrinsic motivation in the workplace. Human Resource Management Review, 3(3), 185–201.
  6. Amabile, T. M. (1996a). Creativity in context. Boulder, CO: Westview
  7. Amabile, T. M. (1996b). Unlimited genius. success, 43(7), 36–37.
  8. Amabile, T.M. (1996c). Managing for creativity. Harvard Business School Publishing, 9, 396- 271, 1–13.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Yılmaz Akgündüz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Eylül 2013

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 9 Sayı: 20

Kaynak Göster

APA
Akgündüz, Y. (2013). ÇALIŞANLARIN YARATICILIĞINA MOTİVASYON ARAÇLARININ ETKİSİ: KUŞADASI’NDAKİ BEŞ YILDIZLI OTEL İŞLETMELERİNDE BİR ARAŞTIRMA. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 9(20), 131-148. https://doi.org/10.11122/ijmeb.2013.9.20.334

Cited By

Psikolojik Sermaye, İçsel Motivasyon ve İş Tatmini İlişkisi

Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

https://doi.org/10.25287/ohuiibf.423129


88x31.png