EN
TR
BASEL II KRİTERLERİ EKSENİNDE TİCARİ BANKALARDA KREDİ RİSKİ YÖNETİMİNİN KARŞILAŞTIRILMASINA YÖNELİK BİR SAHA ÇALIŞMASI
Öz
Bankaların maruz kaldığı en önemli risklerden biri de kredi riskidir. Finansal serbestleşme, finansal kurumlar arasındaki rekabetin artması, kredi piyasalarının gelişmesi, kredi türev piyasalarının genişlemesi ve yeni finansal enstrümanların kullanılmaya başlamasıyla kredi riskini yönetmek bankalar açısından karmaşık hale gelmiştir. Etkin kredi risk yönetimi sürecinde ilk adım, bankanın maruz kaldığı kredi risklerini tanımlamak, bu riskleri ölçmek ve kredi risklerinden korunmak için yeni teknikler kullanmaktır. Dolayısıyla, bu noktada Basel II devreye girmektedir. Bu çalışmada, Türk bankacılık sektörünün kredi riski açısından Basel II’ye uyum sürecinin hangi aşamada olduğu ve mevcut durumdaki kredi riski yönetiminde karşılaşılan sorunları tespit edilmiştir. Son olarak bankalar arasında; kredi riski yönetimi açısından; Basel II’ye yönelik hazırlık aşaması değerlendirilmiş ve bu konuya yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Anbar, Adem (2005), “Kredi Riski Yönetim Aracı Olarak Kredi Türevleri ve Türk Bankacılık Sektöründe Uygulanabilirliği”, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü , Bursa.
- Alkin, Emre, Tuğrul Savaş ve Vedat Akman (2001), Bankalarda Risk Yönetimine Giriş, Çetin Matbaacılık, İstanbul.
- Altman, Edward I., Paul Narayanan ve John B. Caoutte (1998), Managing Credit Risk The Next Great Financial Challenge John Willey Sons, Inc.
- Altunışık, Remzi, Recai Coşkun, Serkan Bayraktaroğlu ve Engin Yıldırım (2005), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri SPSS Uygulamalı, 3.Baskı, Sakarya Kitabevi.
- Ateş, Alişan (2003), “Bankalarda Üstlenilen Riskler ve Türk Bankacılık Sisteminin Basel Kriterlerine Uyumu”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
- Babuşcu, Şenol (2005), Basel II Düzenlemeleri Çerçevesinde Bankalarda Risk Yönetimi, 4C Basım, Eylül, Ankara.
- Basel Committee On Banking Supervision (1999), “Principles for the Management of Credit Risk”, http://www.bis.org/publ/bcbs75.pdf, (Erişim Tarihi: 05.06.2005).
- Basel Committee On Banking Supervision International, (2005); “Convergence of Capital Measurement and Capital Standards”, A Revised Framework, November, http://www.bis.org/publ/bcbs118.pdf , (Erişim Tarihi: 10.07.2005).
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Aralık 2007
Gönderilme Tarihi
-
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2007 Cilt: 3 Sayı: 6
