ADLİ MUHASEBECİLİK MESLEĞİ

Cilt: 1 Sayı: 2 1 Aralık 2005
  • Selim Yüksel Pazarçeviren
PDF İndir
EN TR

ADLİ MUHASEBECİLİK MESLEĞİ

Öz

İşletmelerde çeşitli kişi ve kurumlarca yapılan muhasebe hilelerinin ve bunların neden olduğu ekonomik kaybın büyük boyutlara ulaşması, ticari ve ekonomik anlaşmazlıklar, yaratıcı muhasebe Creative accounting , bulanık muhasebe Fuzzy Accounting gibi mali tablo kullanıcılarını yanıltmaya yönelik uygulamaların artması; muhasebenin kapsamını genişleterek, “Adli Muhasebe” olarak anılan mesleğin doğmasına neden olmuştur. Gelişmiş ülkelerde yaygın uygulama alanı bulan Adli Muhasebecilik; adli sorunlarda, muhasebeden, denetlemeden ve araştırma yeteneklerinden faydalanmayı ifade eder. Mahkeme ve diğer bazı hukuki amaçlar için yapılan bu uzman muhasebeci çalışmalarında amaç, avukatlar ve muhasebeciler arasındaki bilgi alışverişinde köprü kurmaktır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, ülkemizde henüz tam anlamıyla uygulama alanı bulamayan Adli Muhasebecilik mesleğinin kapsamı ve özellikleri hakkında bilgi vermektir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AICPA, (2002); Core competeney framework for entry into the accounting profession. Available at: http://www.aicpa.org/edu/corecomp.htm
  2. Arzova, B. (2003); “İşletmelerde Çalışanlar Tarafından Yapılan Hilelerin Kırmızı Bay- raklar Yoluyla İzlenmesi”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı 20, Kasım, s. 120-124.
  3. Bozkurt, N. (2000a); “Muhasebe ve Denetim Mesleğinde Yeni Bir Alan “Adli Muhase- becilik”, Yaklaşım Dergisi, Yıl 8, Sayı 94, Ekim, s 56-61.
  4. Bozkurt, N. (2000b); “İşletme Çalışanları Tarafından Yapılan Hileleri Doğuran Neden- ler”, Yaklaşım Dergisi, Yıl:8, Sayı 92, Ağustos, s. 63-68.
  5. Bozkurt, N. (2000c); “Mali Tablolarda İşletme Yönetimi Tarafından Yapılan Muhasebe Hileleri”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Yıl 9, Sayı 12, Nisan, s. 16.
  6. Coller, M., G. Harrison., W. Glenn, E. Spiller, (2003); “Mooresville Honda Company: a case in forensic accounting”, Journal of Accounting Education, April, s. 1-26.
  7. Crumbley, D. L, (1995); “Forensic Accountants Appearing in the Literatüre”, New Accountant, Glen Head, Apr., Vol. 10, Is. 7, s. 23-25.
  8. Crumbley, D. L., H. S. Kratchman., L.M. Smith (2004); “Sherlock Holmes and Forensic Acoounting”. acct.tamu.edu/kratchman, s. 1.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Selim Yüksel Pazarçeviren Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2005

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2005 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Pazarçeviren, S. Y. (2005). ADLİ MUHASEBECİLİK MESLEĞİ. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 1(2), 1-19. https://izlik.org/JA99CY32NM


88x31.png