Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

THE IMPACTS OF FUEL PRICES ON OVINE AND CATTLE PRICES

Yıl 2017, ICMEB17 Özel Sayısı, 284 - 291, 01.12.2017

Öz

In the paper, were investigated the effects of fuel-oil prices and feed prices on ovine and cattle prices. Annual data for 2005-2016 for Turkey were analyzed by the Granger Causality Test method. As a result of the analysis, it has been determined that the prices of diesel, gasoline and feed in Turkey are the reasons of small cattle prices. Diesel and feed prices are the cause of cattle prices. And gasoline prices are not the reason for cattle prices

Kaynakça

  • Akçay, Y., & Vatansever, Ö. (2013). Kırmızı Et Tüketimi Üzerine Bir Araştırma: Kocaeli İli Kentsel Alan Örneği. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(1): 043-060.
  • Aral, S., Canküyer, E., Tuncer, Ş., & Akgün, S. (1981). Türkiye’de Hayvansal Besinlerin Üretim ve Tüketim Sorunları. A.Ü. Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 28,(1-4): 182-203.
  • Aydın, E., Can, M. F., Cevger, Y., & Sakarya, E. (2010). Türkiye’de Canlı Hayvan ve Kırmızı Et İthalatı Kararlarının Sığır Besicileri Üzerine Etkileri. Vet Hekim Der Derg, 81(2): 51-57.
  • Aydın, E., Can M. F., Aral, Y., Cevger, Y., & Sakarya, E. (2010). Türkiye’de Canlı Hayvan ve Kırmızı Et İthalatı Kararlarının Sığır Besicileri Üzerine Etkileri. Vet Hekim Der Derg 81(2): 51-57.
  • El-Saadany, S. A. (1995). The Egyptian Experience in Developing the Red Meat Industry. Animal Production Research Institute, Agricultural Research Centre, Ministry of Agriculture, Chieam- Options Mediterraaneennes.
  • EPDK. (2017). http://www.epdk.org.tr/TR/Dokumanlar/Petrol/YayinlarRaporlar/Yillik (Erişim Tarihi 14.9.2017). Faprı (2012). World Livestock: Faprı-Isu 2011 Agricultural Outlook. http://www.fapri.iastate.edu/outlook/2011/tables/6_livestock.pdf.
  • Gül, E., Ekinci A., & Özer, M. (2007). Türkiye’de Faiz Oranları ve Döviz Kuru Arasındaki Nedensellik İlişkisi: 1984-2006. İktisat, İşletme ve Finans, Yıl: 22, Sayı: 251.
  • Güneş, E., Albayrak, M., & Gülçubuk, B. (2002). Türkiye’de Gıda Sanayi. TEKGIDA-İş Sendikası, Semih Ofset, S:384, Ankara.
  • Güneş, T. (1998). Türkiye’de Kırmızı Et Pazarlama Sistemleri. Verimlilik Dergisi, Milli Prodüktivite Merkezi Yayını, 1998/3, Ankara.
  • Hutcheson, C., & Simons, D. (2005). Supply Chain Quality Analysis in the UK Red Meat Industry Proceedings of the10th International Symposium on Logistics 3–5 July, Lisbon.
  • İçöz, Y., Demir, A., Çeliker, S. A., Kalanlar, Ş., Odabaşı, S., & Gül, U. (2005). Et ve Et Ürünleri Durum ve Tahmin: 2004/2005. TEAE Yayınları, Yayın no:131, Ankara.
  • Koç, A., Uzunlu, V., & Bayaner, A. (2001). Tarımsal Ürün Projeksiyonu (2000-2009). Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayınları, Yayın No:54, Ankara.
  • Kutlu, H. R., Gül, A., & Görgülü, M. (2005). Türkiye Hayvancılığı; Hedef 2023-Sorunlar, Çözüm Yolları ve Politika Arayışları. ziraat.cu.edu.tr, www.tarim.gov.tr.
  • Morrison J. A., Balcombe, K., Bailey, A., Klonaris, S., & Rapsomanikis, G. (2003). Expenditure on Different Categories of Meat in Greece: The Influence of Changing Tastes. Agricultural Economics, 28 (2003) 139- 150.
  • Nierenberg, D. (2005). Rethinking the Global Meat Industry World Watch Paper 171. State of the Wold Library, September.
  • Özçiçek Dölekoğlu, C. (2003). Tüketicilerin İşlenmiş Gıda Ürünlerinde Kalite Tercihleri, Sağlık Riskine Karşı Tutumları ve Besin Bileşimi Konusunda Bilgi Düzeyleri (Adana Örneği), TEAE, Yayın No: 105, Ankara.
  • TEPGEM. (2017). http://arastirma.tarim.gov.tr/tepge. (Erişim Tarihi 09.9.2017).
  • TUİK. (2017). http://www.tuik.gov.tr/UstMenu.do?metod=temelist (Erişim Tarihi 05.9.2017).
  • Yıldırım, Y., & Tayyar, M. (2006). Kırmızı Et Sanayi Sorunları ve Çözüm Önerileri. İstanbul Ticaret Odası Yayınları, Yayın No:2006-11, İstanbul.

AKARYAKIT FİYATLARININ KÜÇÜK VE BÜYÜK BAŞ HAYVAN FİYATLARINA ETKİSİ

Yıl 2017, ICMEB17 Özel Sayısı, 284 - 291, 01.12.2017

Öz

Çalışmada akaryakıt fiyatları ile yem fiyatlarının küçük ve büyük baş hayvan fiyatlarına etkisi araştırılmıştır. Türkiye’ye yönelik 2005-2016 dönemine ait yıllık veriler Granger Nedensellik Test yöntemiyle analiz edilmiştir. Analiz sonucunda Türkiye’de mazot, benzin ve yem fiyatlarının küçükbaş hayvan fiyatlarının nedeni olduğu belirlenirken, mazot ve yem fiyatlarının büyük baş hayvan fiyatlarının nedeni olduğu, benzin fiyatlarınınsa büyük baş hayvan fiyatlarının nedeni olmadığı bulgularına ulaşılmıştır.

Kaynakça

  • Akçay, Y., & Vatansever, Ö. (2013). Kırmızı Et Tüketimi Üzerine Bir Araştırma: Kocaeli İli Kentsel Alan Örneği. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(1): 043-060.
  • Aral, S., Canküyer, E., Tuncer, Ş., & Akgün, S. (1981). Türkiye’de Hayvansal Besinlerin Üretim ve Tüketim Sorunları. A.Ü. Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 28,(1-4): 182-203.
  • Aydın, E., Can, M. F., Cevger, Y., & Sakarya, E. (2010). Türkiye’de Canlı Hayvan ve Kırmızı Et İthalatı Kararlarının Sığır Besicileri Üzerine Etkileri. Vet Hekim Der Derg, 81(2): 51-57.
  • Aydın, E., Can M. F., Aral, Y., Cevger, Y., & Sakarya, E. (2010). Türkiye’de Canlı Hayvan ve Kırmızı Et İthalatı Kararlarının Sığır Besicileri Üzerine Etkileri. Vet Hekim Der Derg 81(2): 51-57.
  • El-Saadany, S. A. (1995). The Egyptian Experience in Developing the Red Meat Industry. Animal Production Research Institute, Agricultural Research Centre, Ministry of Agriculture, Chieam- Options Mediterraaneennes.
  • EPDK. (2017). http://www.epdk.org.tr/TR/Dokumanlar/Petrol/YayinlarRaporlar/Yillik (Erişim Tarihi 14.9.2017). Faprı (2012). World Livestock: Faprı-Isu 2011 Agricultural Outlook. http://www.fapri.iastate.edu/outlook/2011/tables/6_livestock.pdf.
  • Gül, E., Ekinci A., & Özer, M. (2007). Türkiye’de Faiz Oranları ve Döviz Kuru Arasındaki Nedensellik İlişkisi: 1984-2006. İktisat, İşletme ve Finans, Yıl: 22, Sayı: 251.
  • Güneş, E., Albayrak, M., & Gülçubuk, B. (2002). Türkiye’de Gıda Sanayi. TEKGIDA-İş Sendikası, Semih Ofset, S:384, Ankara.
  • Güneş, T. (1998). Türkiye’de Kırmızı Et Pazarlama Sistemleri. Verimlilik Dergisi, Milli Prodüktivite Merkezi Yayını, 1998/3, Ankara.
  • Hutcheson, C., & Simons, D. (2005). Supply Chain Quality Analysis in the UK Red Meat Industry Proceedings of the10th International Symposium on Logistics 3–5 July, Lisbon.
  • İçöz, Y., Demir, A., Çeliker, S. A., Kalanlar, Ş., Odabaşı, S., & Gül, U. (2005). Et ve Et Ürünleri Durum ve Tahmin: 2004/2005. TEAE Yayınları, Yayın no:131, Ankara.
  • Koç, A., Uzunlu, V., & Bayaner, A. (2001). Tarımsal Ürün Projeksiyonu (2000-2009). Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayınları, Yayın No:54, Ankara.
  • Kutlu, H. R., Gül, A., & Görgülü, M. (2005). Türkiye Hayvancılığı; Hedef 2023-Sorunlar, Çözüm Yolları ve Politika Arayışları. ziraat.cu.edu.tr, www.tarim.gov.tr.
  • Morrison J. A., Balcombe, K., Bailey, A., Klonaris, S., & Rapsomanikis, G. (2003). Expenditure on Different Categories of Meat in Greece: The Influence of Changing Tastes. Agricultural Economics, 28 (2003) 139- 150.
  • Nierenberg, D. (2005). Rethinking the Global Meat Industry World Watch Paper 171. State of the Wold Library, September.
  • Özçiçek Dölekoğlu, C. (2003). Tüketicilerin İşlenmiş Gıda Ürünlerinde Kalite Tercihleri, Sağlık Riskine Karşı Tutumları ve Besin Bileşimi Konusunda Bilgi Düzeyleri (Adana Örneği), TEAE, Yayın No: 105, Ankara.
  • TEPGEM. (2017). http://arastirma.tarim.gov.tr/tepge. (Erişim Tarihi 09.9.2017).
  • TUİK. (2017). http://www.tuik.gov.tr/UstMenu.do?metod=temelist (Erişim Tarihi 05.9.2017).
  • Yıldırım, Y., & Tayyar, M. (2006). Kırmızı Et Sanayi Sorunları ve Çözüm Önerileri. İstanbul Ticaret Odası Yayınları, Yayın No:2006-11, İstanbul.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ekonomi
Bölüm Research Article
Yazarlar

Salih Arslan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 16 Ekim 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 ICMEB17 Özel Sayısı

Kaynak Göster

APA Arslan, S. (2017). AKARYAKIT FİYATLARININ KÜÇÜK VE BÜYÜK BAŞ HAYVAN FİYATLARINA ETKİSİ. Uluslararası Yönetim İktisat Ve İşletme Dergisi, 13(13), 284-291.