BibTex RIS Kaynak Göster

THE COMPETITIVENESS OF ACCOMODATION FIRMS WITH REGARD TO SALES-COSTS AND THEIR FUTURE EXPECTATIONS

Yıl 2008, Cilt: 4 Sayı: 7, 109 - 118, 01.06.2008

Öz

Tourism has become a large and a pioneer sector in Turkey as well as in the world in recent years, developing rapidly and affecting other sectors with this process. Turkey realized the importance of tourism sector in 1980s and caught success in that sector. The rapid developments between 1983 and 1991 have become the first steps for tourism sector and its expansion around tourism regions. Since 1991’s, although there have been fluctuations, growth of the sector has continued. Increases in the number of hotels have created a strong competition, caused some companies to cease and to suspend their activities for a while. Therefore, while companies should increase their sales, they also have to keep their costs under control. In this paper, a questionnaire survey has been conducted to the hotel administrations which are active in Marmaris and the data obtained has been evaluated by using statistical package programmes

Kaynakça

  • Akdoğan, Nalan (1998), Maliyet Muhasebesi Uygulamaları, 4. Baskı, Cem Web Ofset Ltd. Şti., Ankara.
  • Akmel, Jale (1994), Turizm İşletmelerinde Pazarlama Yönetimi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler M.Y.O. Yayınları, İstanbul.
  • Aktaş, A. (1995), Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Livane Matbaası, Antalya.
  • Batman O. (1998), Otel İşletmelerinin Yönetimi, Değişim Yayınları, Adapazarı.
  • Bingöl R. (2005), Restoran İşletmeciliği, Timaş Yayınları, İstanbul.
  • Denizer, D. ve N. Tetik (1995), Otel İşletmeciliği, Anatolia Yayıncılık, Ankara.
  • Dittmer, R. P. ve G. G. Griffin (1999), Principles of Food, Beverage and Labor Cost Controls, 6. Basım, John Willey and Sons, New York.
  • Gavcar, E. (2006), İstatistik Yöntemler 1, Gazi Kitabevi, Ankara.
  • Köroğlu, Çağrı (2007), Konaklama İşletmelerinde Yiyecek-İçecek Maliyet Kontrolü ve Muhasebeleştirilmesi, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Muğla Üniversitesi, Muğla
  • Öztekin, H. ve İ. İlhan (1994), “Konaklama Endüstrisi ve Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırılması”, Anatolia Dergisi, ss. 3-15.
  • Şener, B. (2001), Konaklama İşletmelerinde Ön Büro Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Yılmaz, Y. (2005), Konaklama İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Maliyet Kontrolü, Detay Yayıncılık, Ankara.

Konaklama İşletmelerinin Satışlar-Maliyetler Bakımından Rekabet Edebilme Durumu ve Gelecekten Beklentileri

Yıl 2008, Cilt: 4 Sayı: 7, 109 - 118, 01.06.2008

Öz

Turizm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük bir hızla gelişim gösteren ve buna bağlı olarak diğer sektörleri de etkileyerek gelişmelerinde öncü rol oynayan geniş bir sektör haline gelmiştir. Türkiye 1980’li yıllarda fark ettiği turizm sektöründe kısa sürede önemli yol almayı başarmıştır.1983-1991 yılları arasında yaşanan hızlı gelişme turizm sektörü ve turizm yöreleri adına sektörde ilk atılım dönemi olmuştur.1991’li yıllardan günümüze kadar geçen süreçte ise, çeşitli inişler ve çıkışlar yaşanmış buna rağmen büyüme devam etmiştir. Otel sayılarındaki artış güçlü bir rekabet ortamı yaratmış ve rekabet ortamına ayak uyduramayan işletmelerin bazılarının kapanmasına, bazılarının ise belirli bir süre faaliyetlerine ara vermesine neden olmuştur. Bu yüzden işletmelerin satışlarını arttırmak kadar, maliyetlerini de etkili bir şekilde kontrol altında tutmaları gerekmektedir. Bu çalışmada Marmaris ilçesinde faaliyet gösteren otel işletmelerine örnekleme yoluyla anket çalışması uygulanmış olup, elde edilen veriler istatistik paket programları yardımıyla değerlendirilmiştir.

Kaynakça

  • Akdoğan, Nalan (1998), Maliyet Muhasebesi Uygulamaları, 4. Baskı, Cem Web Ofset Ltd. Şti., Ankara.
  • Akmel, Jale (1994), Turizm İşletmelerinde Pazarlama Yönetimi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler M.Y.O. Yayınları, İstanbul.
  • Aktaş, A. (1995), Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Livane Matbaası, Antalya.
  • Batman O. (1998), Otel İşletmelerinin Yönetimi, Değişim Yayınları, Adapazarı.
  • Bingöl R. (2005), Restoran İşletmeciliği, Timaş Yayınları, İstanbul.
  • Denizer, D. ve N. Tetik (1995), Otel İşletmeciliği, Anatolia Yayıncılık, Ankara.
  • Dittmer, R. P. ve G. G. Griffin (1999), Principles of Food, Beverage and Labor Cost Controls, 6. Basım, John Willey and Sons, New York.
  • Gavcar, E. (2006), İstatistik Yöntemler 1, Gazi Kitabevi, Ankara.
  • Köroğlu, Çağrı (2007), Konaklama İşletmelerinde Yiyecek-İçecek Maliyet Kontrolü ve Muhasebeleştirilmesi, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Muğla Üniversitesi, Muğla
  • Öztekin, H. ve İ. İlhan (1994), “Konaklama Endüstrisi ve Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırılması”, Anatolia Dergisi, ss. 3-15.
  • Şener, B. (2001), Konaklama İşletmelerinde Ön Büro Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Yılmaz, Y. (2005), Konaklama İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Maliyet Kontrolü, Detay Yayıncılık, Ankara.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Saliha Didin Bu kişi benim

Çağrı Köroğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 4 Sayı: 7

Kaynak Göster

APA Didin, S., & Köroğlu, Ç. (2008). Konaklama İşletmelerinin Satışlar-Maliyetler Bakımından Rekabet Edebilme Durumu ve Gelecekten Beklentileri. Uluslararası Yönetim İktisat Ve İşletme Dergisi, 4(7), 109-118.