Araştırma Makalesi

Yabancılara Türkçe Öğretiminde Yapay Zekâ Uygulamalarının Kelime Öğretimine Etkisi

Cilt: 8 Sayı: 1 30 Haziran 2025
PDF İndir
TR EN

Yabancılara Türkçe Öğretiminde Yapay Zekâ Uygulamalarının Kelime Öğretimine Etkisi

Öz

Bu araştırmada yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde yapay zekâ uygulamalarının kelime öğretimi üzerindeki etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmada ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma sürecinde, deney ve kontrol gruplarına öncelikle kelime testi ile ön testler uygulanmıştır. Ardından, deney grubuna 8 hafta boyunca yapay zekâ uygulaması kullanılarak hazırlanan etkinliklerle kelimeler öğretilmiştir. Uygulamalar bittikten sonra gruplara yeniden testler uygulanarak sonuçlar elde edilmiştir. Araştırmanın verileri kişisel bilgi formu ve kelime testi kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verileri SPSS 22.00 paket programı ile analiz edilmiştir. Öğrencilerin aldıkları puanların karşılaştırılmasında parametrik testler kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda yapay zekâ destekli uygulamaların, yabancılara Türkçe kelime öğretiminde etkili bir araç olduğu ve yapay zekâ uygulamaları ile yapılan kelime öğretiminin geleneksel yöntemlere kıyasla daha başarılı olduğu saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arslan, M. ve Gürdal, A. (2012). Yabancılara görsel ve işitsel araçlarla Türkçe kelime öğretim yöntemi. Kastamonu Education Journal, 20(1), 255–270. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/en/pub/kefdergi/issue/48696/619523
  2. Aslan, E. ve Coşkun, O. (2016). Yabancılara Türkçe öğretiminde oyun yazılımları ile sözcük öğretimi. Electronic Turkish Studies, 11(3), 221-236. http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.
  3. Ateş, A. ve Sis, N. (2016). İkinci dil olarak Türkçe öğretimi için kelime bilgisi ölçeği uyarlaması. Turkish Studies, 11(19), 1308–2140. http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.
  4. Ateşli, A. ve Yıldız, D. (2022). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde Web 2.0 araçlarıyla Bloom Taksonomisine uygun etkinlik örnekleri. Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Dergisi, 5(1), 4–25. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/tr/pub/ijotfl/issue/70647/1039357
  5. Batdı, V. (2021). Yabancılara dil öğretiminde teknolojinin kullanımı: Bir karma-meta yöntemi. Milli Eğitim Dergisi, 50(1), 1213–1244. https://doi.org/10.37669/milliegitim.942631
  6. Büyüköztürk, Ş. (2007). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Pegem Akademi.
  7. Campbell, D. T. ve Stanley, J. C. (1963). Experimental and quasi-experimental designs for research. Rand McNally. Erişim adresi: https://books.google.com.tr/books?hl=tr&lr=&id=KCTrCgAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT12&dq=Campbell,+D.+T.+ve+Stanley,+J.+C.+(1963).+Experimental+and+quasi-experimental+designs+for+research.+Rand+McNally.&ots=Mfq2BUzCXM&sig=_rrVmxv0ozbX9CvR_F4aGScZ-eI&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
  8. Çakıcı, B. (2023). Sanal gerçeklik gözlüğü kullanılan kelime öğretimi aktivitelerinin kelimeyi akılda tutma ve kelime öğrenme motivasyonu üzerindeki etkinliği [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Maltepe Üniversitesi]. Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Dilbilim (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

30 Haziran 2025

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2025

Gönderilme Tarihi

10 Şubat 2025

Kabul Tarihi

30 Mayıs 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Gençer, G., & Bahşi, N. (2025). Yabancılara Türkçe Öğretiminde Yapay Zekâ Uygulamalarının Kelime Öğretimine Etkisi. Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Dergisi, 8(1), 72-83. https://izlik.org/JA83TF28PA
AMA
1.Gençer G, Bahşi N. Yabancılara Türkçe Öğretiminde Yapay Zekâ Uygulamalarının Kelime Öğretimine Etkisi. IJOTFL. 2025;8(1):72-83. https://izlik.org/JA83TF28PA
Chicago
Gençer, Gülşah, ve Niymet Bahşi. 2025. “Yabancılara Türkçe Öğretiminde Yapay Zekâ Uygulamalarının Kelime Öğretimine Etkisi”. Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Dergisi 8 (1): 72-83. https://izlik.org/JA83TF28PA.
EndNote
Gençer G, Bahşi N (01 Haziran 2025) Yabancılara Türkçe Öğretiminde Yapay Zekâ Uygulamalarının Kelime Öğretimine Etkisi. Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Dergisi 8 1 72–83.
IEEE
[1]G. Gençer ve N. Bahşi, “Yabancılara Türkçe Öğretiminde Yapay Zekâ Uygulamalarının Kelime Öğretimine Etkisi”, IJOTFL, c. 8, sy 1, ss. 72–83, Haz. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA83TF28PA
ISNAD
Gençer, Gülşah - Bahşi, Niymet. “Yabancılara Türkçe Öğretiminde Yapay Zekâ Uygulamalarının Kelime Öğretimine Etkisi”. Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Dergisi 8/1 (01 Haziran 2025): 72-83. https://izlik.org/JA83TF28PA.
JAMA
1.Gençer G, Bahşi N. Yabancılara Türkçe Öğretiminde Yapay Zekâ Uygulamalarının Kelime Öğretimine Etkisi. IJOTFL. 2025;8:72–83.
MLA
Gençer, Gülşah, ve Niymet Bahşi. “Yabancılara Türkçe Öğretiminde Yapay Zekâ Uygulamalarının Kelime Öğretimine Etkisi”. Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Dergisi, c. 8, sy 1, Haziran 2025, ss. 72-83, https://izlik.org/JA83TF28PA.
Vancouver
1.Gülşah Gençer, Niymet Bahşi. Yabancılara Türkçe Öğretiminde Yapay Zekâ Uygulamalarının Kelime Öğretimine Etkisi. IJOTFL [Internet]. 01 Haziran 2025;8(1):72-83. Erişim adresi: https://izlik.org/JA83TF28PA