Bu çalışmada; Saccharomyces cerevisiae ile muamele edilen besin
olarak tüketilen Pyrus communis L. (armut)
ekstraktlarının yağ asidi, vitamin,
fitosterol, flavonoid ve resveratrol içerikleri ve antimikrobiyal aktiviteleri
belirlenerek kontrol
grubu; armut ve S. cerevisiae ekstraktları ile karşılaştırmalar yapıldı.
Elde edilen sonuçlara göre; armut ekstraktındaki
toplam yağ asidi, vitamin ve fitosteroller içeriklerinin değişen seviyelerde
olduğu gözlendi. S. cerevisiae ile
hazırlanan armut ekstraktındaki toplam yağ asidi düzeylerinin çok belirgin,
vitamin ve fitosterol içeriklerinin; α-tokoferol de kısmi, D vitamini, δ–tokoferol, ergosterol de çok
anlamlı seviyelerde yükseldiği,
diğer bileşiklerin azaldığı, flavonoid içeriklerinin ise kateşin ve rutinde çok
belirgin artarken diğer bileşiklerde farklı oranlarda azaldığı saptandı. Çalışmada
armudun yağ asidi ve vitamin ekstraktlarının oldukça belirgin oranlarda
antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelere sahip olduğu görüldü. S. cerevisiae içeren armut ekstraktlarının ise antimikrobiyal aktiviteleri incelendiğinde, yağ asidi ekstraktlarının Klebsiella pneumoniae FMC 5 dışında ki tüm
mikrorganizmalarda artan seviyelerde antimikrobiyal aktivite gösterirken,
vitamin ve flavonoid ekstraktlarının bazı mikroorganimalarda etki göstermediği,
bazılarındada az miktarlarda antimikrobiyal aktivite gösterdiği saptandı.
Sonuç olarak; besin ve lif içeriği
yüksek bir meyve olan armudun, bu çalışmada kullanılan potansiyel probiyotik
olarak kabul edilen S. cerevisiae gelişimi için hem enerji kaynağı hemde olumlu
yönde etkilerinin olduğu ve armuttan elde edilen ekstraktlar içerisinde gelişen bu maya türünün bitki kaynaklı faydalı bileşiklere
değişen oranlarda etki gösterdiği saptandı.
Antimikrobiyal fitokimyasal Pyrus communis L. (armut) Saccharomyces cerevisiae
In this study; fatty acid, vitamin, phytosterol, flavonoid and
resveratrol contents and antimicrobial activities of Pyrus communis L. (pear) extracts are consumed as food worldwide both by humans and animals that
treated with S.cerevisiae were determined and compared.
It was detected that total fatty acid levels of pear extracts prepared
with S.cerevisiae increased at significantly high and phytosterol,vitamin contents; partly
at α-tokoferol, high levels at D vitamin, δ–tokoferol,
ergosterol, while decreased at other
compounds. However, flavonoid contents increased significantly
high at catechin and rutin but other compounds; decreased at different rates.
In the study, it was noticed that fatty acid, vitamin, extracts of pear had antioxidant and antimicrobial activities at highly significant
rates. When antimicrobial activities of pear extracts containing S.cerevisiae were
analyzed, it was observed that they had effect at changing rates against all of
the bacteria, yeasts and dermatophyte fungiexcept K. pneumoniae, at increasing values of fatty acid extracts, but vitamin and flavonoid extracts demonstrated scarcely
any antimicrobial activity against some of the microorganisms but have
also showed antimicrobial activity in small quantities.
In conclusion, it was detected that pear which is known as food and dietary fiber source, had both energy source
and positive effects for the development of S.cerevisiae used in this study which is also accepted as a potential probiotic. It was observed that this yeast type
developing in extracts obtained from pear affected beneficial bioactive
compounds phyto source at changing rates.
Antimicrobial phytochemical Pyrus communis L. (pear) Saccharomyces cerevisiae
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Haziran 2017 |
Gönderilme Tarihi | 27 Aralık 2016 |
Kabul Tarihi | 3 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 3 Sayı: 1 |