Research Article

Probiyotik Maya Olarak Saccharomyces cerevisiae’nın Gelişimi Üzerine Pyrus communis L.’nin (Armut) Bazı Fitokimyasal Etkileri

Volume: 3 Number: 1 June 24, 2017
TR EN

Probiyotik Maya Olarak Saccharomyces cerevisiae’nın Gelişimi Üzerine Pyrus communis L.’nin (Armut) Bazı Fitokimyasal Etkileri

Abstract

Bu çalışmada; Saccharomyces cerevisiae ile muamele edilen besin olarak tüketilen Pyrus communis L. (armut) ekstraktlarının yağ asidi, vitamin, fitosterol, flavonoid ve resveratrol içerikleri ve antimikrobiyal aktiviteleri belirlenerek kontrol grubu; armut ve S. cerevisiae ekstraktları ile karşılaştırmalar yapıldı.

Elde edilen sonuçlara göre; armut ekstraktındaki toplam yağ asidi, vitamin ve fitosteroller içeriklerinin değişen seviyelerde olduğu gözlendi. S. cerevisiae ile hazırlanan armut ekstraktındaki toplam yağ asidi düzeylerinin çok belirgin, vitamin ve fitosterol içeriklerinin; α-tokoferol de kısmi, D vitamini, δ–tokoferol, ergosterol de çok anlamlı seviyelerde yükseldiği, diğer bileşiklerin azaldığı, flavonoid içeriklerinin ise kateşin ve rutinde çok belirgin artarken diğer bileşiklerde farklı oranlarda azaldığı saptandı. Çalışmada armudun yağ asidi ve vitamin ekstraktlarının oldukça belirgin oranlarda antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelere sahip olduğu görüldü. S. cerevisiae içeren armut ekstraktlarının ise antimikrobiyal aktiviteleri incelendiğinde, yağ asidi ekstraktlarının Klebsiella pneumoniae FMC 5 dışında ki tüm mikrorganizmalarda artan seviyelerde antimikrobiyal aktivite gösterirken, vitamin ve flavonoid ekstraktlarının bazı mikroorganimalarda etki göstermediği, bazılarındada az miktarlarda antimikrobiyal aktivite gösterdiği saptandı.

Sonuç olarak; besin ve lif içeriği yüksek bir meyve olan armudun, bu çalışmada kullanılan potansiyel probiyotik olarak kabul edilen S. cerevisiae gelişimi için hem enerji kaynağı hemde olumlu yönde etkilerinin olduğu ve armuttan elde edilen ekstraktlar içerisinde gelişen bu maya türünün bitki kaynaklı faydalı bileşiklere değişen oranlarda etki gösterdiği saptandı. 

Keywords

References

  1. Aydın, S., 1999. The effect of nitrite on enhancement of alpha-amylase synthesis afforded by bacterialhemoglobin in genetically engineeredE. coli. Illinois Institute of Technology, Sikago-USA, 21pp.
  2. Alltech Chromatography, 2004. A Grace Company Catolog 600, Alltech. Associates. Inc. U.S., 497 s.
  3. Brand-Williams, W., Cuvelier, M.E., Berset, C., 1995. Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity.LWT-Food Science and Technology, 28:25-30.
  4. Ceylan, E., Fung, D.Y.C., 2004. Antimicrobial activity of spices. Journal of Rapid Methods and Automation In Microbiology, 12:1-55.
  5. Christie, W.W., 1992. Gas chromatography and lipids. The Oil Pres., Glaskow 302 pp.
  6. Collins, C.M., Lyne, P.M., 1987. Mikrobiyological methods. Butter Morths & Co (Publishers) Ltd., London 450 pp.
  7. Çelik, L., 2007. Kanatlı hayvanların beslenmesinde verim artışı sağlayıcı ve ürün kalitesini iyleştirici doğal organik etkili maddeler. Yem Magazin, 47:51-55.
  8. Çelik, E.E., 2013. Besinsel liflere bağlı biyoaktif maddelerin antioksidan kapasitesi ve rejenerasyon davranışının quencher metoduyla belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 10 s.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Engineering

Journal Section

Research Article

Authors

Pınar Erecevit
MUNZUR ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Sevda Kırbağ
FIRAT UNIV
Türkiye

Publication Date

June 24, 2017

Submission Date

December 27, 2016

Acceptance Date

June 3, 2017

Published in Issue

Year 2017 Volume: 3 Number: 1

APA
Erecevit, P., & Kırbağ, S. (2017). Probiyotik Maya Olarak Saccharomyces cerevisiae’nın Gelişimi Üzerine Pyrus communis L.’nin (Armut) Bazı Fitokimyasal Etkileri. International Journal of Pure and Applied Sciences, 3(1), 13-23. https://izlik.org/JA67TM55XM
AMA
1.Erecevit P, Kırbağ S. Probiyotik Maya Olarak Saccharomyces cerevisiae’nın Gelişimi Üzerine Pyrus communis L.’nin (Armut) Bazı Fitokimyasal Etkileri. International Journal of Pure and Applied Sciences. 2017;3(1):13-23. https://izlik.org/JA67TM55XM
Chicago
Erecevit, Pınar, and Sevda Kırbağ. 2017. “Probiyotik Maya Olarak Saccharomyces Cerevisiae’nın Gelişimi Üzerine Pyrus Communis L.’nin (Armut) Bazı Fitokimyasal Etkileri”. International Journal of Pure and Applied Sciences 3 (1): 13-23. https://izlik.org/JA67TM55XM.
EndNote
Erecevit P, Kırbağ S (June 1, 2017) Probiyotik Maya Olarak Saccharomyces cerevisiae’nın Gelişimi Üzerine Pyrus communis L.’nin (Armut) Bazı Fitokimyasal Etkileri. International Journal of Pure and Applied Sciences 3 1 13–23.
IEEE
[1]P. Erecevit and S. Kırbağ, “Probiyotik Maya Olarak Saccharomyces cerevisiae’nın Gelişimi Üzerine Pyrus communis L.’nin (Armut) Bazı Fitokimyasal Etkileri”, International Journal of Pure and Applied Sciences, vol. 3, no. 1, pp. 13–23, June 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA67TM55XM
ISNAD
Erecevit, Pınar - Kırbağ, Sevda. “Probiyotik Maya Olarak Saccharomyces Cerevisiae’nın Gelişimi Üzerine Pyrus Communis L.’nin (Armut) Bazı Fitokimyasal Etkileri”. International Journal of Pure and Applied Sciences 3/1 (June 1, 2017): 13-23. https://izlik.org/JA67TM55XM.
JAMA
1.Erecevit P, Kırbağ S. Probiyotik Maya Olarak Saccharomyces cerevisiae’nın Gelişimi Üzerine Pyrus communis L.’nin (Armut) Bazı Fitokimyasal Etkileri. International Journal of Pure and Applied Sciences. 2017;3:13–23.
MLA
Erecevit, Pınar, and Sevda Kırbağ. “Probiyotik Maya Olarak Saccharomyces Cerevisiae’nın Gelişimi Üzerine Pyrus Communis L.’nin (Armut) Bazı Fitokimyasal Etkileri”. International Journal of Pure and Applied Sciences, vol. 3, no. 1, June 2017, pp. 13-23, https://izlik.org/JA67TM55XM.
Vancouver
1.Pınar Erecevit, Sevda Kırbağ. Probiyotik Maya Olarak Saccharomyces cerevisiae’nın Gelişimi Üzerine Pyrus communis L.’nin (Armut) Bazı Fitokimyasal Etkileri. International Journal of Pure and Applied Sciences [Internet]. 2017 Jun. 1;3(1):13-2. Available from: https://izlik.org/JA67TM55XM
download?token=eyJ1aWQiOjExNDQyMSwiYXV0aF9yb2xlcyI6WyJST0xFX1VTRVIiXSwiZW5kcG9pbnQiOiJqb3VybmFsIiwib3JpZ2luYWxuYW1lIjoiVFJEaXppbmxvZ29fbGl2ZS1lMTU4Njc2Mzk1Nzc0Ni5wbmciLCJwYXRoIjoiZmQ0MS83M2Q5LzM2NDkvNjlhMDA3ODA1YTlmMTcuOTY1MTM2NDYucG5nIiwiZXhwIjoxNzcyMDk4OTYwLCJub25jZSI6IjZiYTZlMjJkZWUxOWZkZmQ0Y2Y5ZGU2ZDM5ZGYxYWIwIn0.cBh4PLOiOk2HZxiMIuHbYkE-VqlAI6yS9_1ogzjRrlY

154501544915448154471544615445