In this study, the antioxidant
capacities in flesh fruit, around the apple seeds and peel of apple in five
different apple varieties obtained from Eğirdir district of Isparta province
was determined by using ABTS, DPPH and TPC methods. When the results of
analysis were examined, it was seen that antioxidant levels differed in terms
of varieties, parts and methods. The highest antioxidant activity was found in
‘Granny Smith’.The lowest antioxidant activity was determined in ‘Pink
Lady’.The amount of antioxidants in flesh fruit, peel of apple and around the
apple seeds were 29.93%, 21.95%, 27.22%, respectively. The amount of antioxidant
in the analysis performed by TPC method was higher than that of ABTS and DPPH
method.
Bu çalışmada Isparta ili Eğirdir
ilçesinden temin edilen beş farklı elma çeşidinde meyve eti, kabuk ve çekirdek
yuvasındaki antioksidan kapasiteleri ABTS, DPPH ve TFM yöntemleri kullanılarak
belirlenmiştir. Analiz sonuçları incelendiğinde çeşitler, alınan kısımlar ve
yöntemler bakımından antioksidan seviyelerinin farklılık gösterdiği
görülmüştür. En yüksek antioksidan aktivite ‘Granny Smith’ çeşidinde
bulunmuştur. En düşük antioksidan aktivite ise ‘Pink Lady’ çeşidinde tespit
edilmiştir. Meyve eti, kabuk ve çekirdek yuvasındaki antioksidan miktarları
sırasıyla %29.93, %21.95, %27.22 olarak tespit edilirken, TFM metodu ile
yapılan analizlerde antioksidan miktarı ABTS ve DPPH metotlarına göre daha
yüksek bulunmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2019 |
Gönderilme Tarihi | 30 Ekim 2018 |
Kabul Tarihi | 3 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 5 Sayı: 1 |