Araştırma Makalesi

Sürdürülebilir Enerji Politikaları Kapsamında Yeşil Enerji Kullanımına Yönelik Mali Teşvikler: İzmir ve Manisa Üretim Firmaları ile Anket Çalışması

Cilt: 9 Sayı: 1 30 Haziran 2024
PDF İndir
TR EN

Sürdürülebilir Enerji Politikaları Kapsamında Yeşil Enerji Kullanımına Yönelik Mali Teşvikler: İzmir ve Manisa Üretim Firmaları ile Anket Çalışması

Öz

Küresel ısınmanın etkilerinin her geçen gün daha da artması başta Avrupa Birliği üye ülkeleri olmak üzere küresel ölçekte fosil kaynaklı enerji kaynaklarının kullanımının kademeli olarak azalmasına yol açmaktadır. Bu durum; yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimi artırmış ve döngüsel ekonomiyi ön plana çıkarmıştır. Yeşil enerji kaynaklarına yönelim aynı zamanda enerji politikalarının değişmesine neden olmakta ve yeşil enerji kaynaklarına yatırım yapmayı teşvik etmektedir. Bu yönelim uluslararası küresel örgütlerlerin önlemleri ile birlikte firmaların da yeşil dönüşümünü hızlandırmıştır. Bu araştırmada Türkiye’de ve dünyada sürdürülebilir enerji kaynaklarına ve karbonsuz enerjiye yönelik mali teşvikler incelenmiştir. Mevzuattaki güncel düzenlemeler ile birlikte Avrupa Yeşil Mutabakatına uyumu güçleştiren sorunlar ve başarı faktörleri anket yardımı ile değerlendirilmiştir. Örneklem evreni, Manisa Organize Sanayi Bölgesinde yer alan firmalar ve Ege Bölgesi Sanayi Odasına bağlı İzmir’de yer alan firmalar olarak belirlenmiştir. Araştırmada gerçekleştirilen analizler sonucunda yeşil enerji kullanımı açısından firmaların durumları, tutumları ve sürdürülebilir ekonomi açısından mevcut sorunları ve farkındalıkları incelenmiştir. Araştırmada örneklem grubunda yer alan firmaların yeşil enerji kullanımına ilişkin mali teşvikler hakkında yeterli bilgiye sahip olup olmadıkları tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akdoğan, İ. & Kovancılar, B. (2022). Avrupa Birliği ve Türkiye’de Çevre Dostu Yenilenebilir Enerji Politikalarının Teşvik Türleri Açısından Değerlendirilmesi. Yönetim ve Ekonomi Dergisi , 29 (1) , 69-91 . DOI: 10.18657/yonveek.1004872
  2. Barrett, P. (2007). Structural Equation Modelling: Adjudging Model Fit. Personality and Individual Differences, 42, 815–824.
  3. Bianco, M. (2018). Circular Economy and WWTPs: Water Reuse and Biogas Production. In A. Gilardoni (Ed.), The Italian Water Industry (pp. 237-257): Springer.
  4. Bollen, K. A. (1989). Structural Equations with Latent Variables, John Wiley & Sons, New York, NY.
  5. Bryne, B. M. (2001). Structural equation modeling with AMOS Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum Associates
  6. Chubraeva, L.I., & Sergey, T. (2018). Project of Autonomous Power Plant with High-Temperature Superconductive Devices. 2018 International Multi-Conference on Industrial Engineering and Modern Technologies (FarEastCon), 1-5. Project of Autonomous Power Plant with High-Temperature Superconductive Devices. 2018 International Multi-Conference on Industrial Engineering and Modern Technologies (FarEastCon), 1-5.
  7. Cronbach.L. (1951). Coefficient alpha and the internal structure of tests, Psychometrika 16 , pp. 297–334.
  8. Cui, T. ve Zhang, Y. (2022). “Research on the Impact of Circular Economy on Total Factor Carbon Productivity in China”, Environmental Science and Pollution Research, 29, 78780-78794.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mali Hukuk

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2024

Gönderilme Tarihi

22 Ocak 2024

Kabul Tarihi

23 Mayıs 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Gerger, A., Çetin Gerger, G., & Şavlı, D. (2024). Sürdürülebilir Enerji Politikaları Kapsamında Yeşil Enerji Kullanımına Yönelik Mali Teşvikler: İzmir ve Manisa Üretim Firmaları ile Anket Çalışması. International Journal of Public Finance, 9(1), 125-150. https://doi.org/10.30927/ijpf.1423380
AMA
1.Gerger A, Çetin Gerger G, Şavlı D. Sürdürülebilir Enerji Politikaları Kapsamında Yeşil Enerji Kullanımına Yönelik Mali Teşvikler: İzmir ve Manisa Üretim Firmaları ile Anket Çalışması. IJPF. 2024;9(1):125-150. doi:10.30927/ijpf.1423380
Chicago
Gerger, Atakan, Güneş Çetin Gerger, ve Devrim Şavlı. 2024. “Sürdürülebilir Enerji Politikaları Kapsamında Yeşil Enerji Kullanımına Yönelik Mali Teşvikler: İzmir ve Manisa Üretim Firmaları ile Anket Çalışması”. International Journal of Public Finance 9 (1): 125-50. https://doi.org/10.30927/ijpf.1423380.
EndNote
Gerger A, Çetin Gerger G, Şavlı D (01 Haziran 2024) Sürdürülebilir Enerji Politikaları Kapsamında Yeşil Enerji Kullanımına Yönelik Mali Teşvikler: İzmir ve Manisa Üretim Firmaları ile Anket Çalışması. International Journal of Public Finance 9 1 125–150.
IEEE
[1]A. Gerger, G. Çetin Gerger, ve D. Şavlı, “Sürdürülebilir Enerji Politikaları Kapsamında Yeşil Enerji Kullanımına Yönelik Mali Teşvikler: İzmir ve Manisa Üretim Firmaları ile Anket Çalışması”, IJPF, c. 9, sy 1, ss. 125–150, Haz. 2024, doi: 10.30927/ijpf.1423380.
ISNAD
Gerger, Atakan - Çetin Gerger, Güneş - Şavlı, Devrim. “Sürdürülebilir Enerji Politikaları Kapsamında Yeşil Enerji Kullanımına Yönelik Mali Teşvikler: İzmir ve Manisa Üretim Firmaları ile Anket Çalışması”. International Journal of Public Finance 9/1 (01 Haziran 2024): 125-150. https://doi.org/10.30927/ijpf.1423380.
JAMA
1.Gerger A, Çetin Gerger G, Şavlı D. Sürdürülebilir Enerji Politikaları Kapsamında Yeşil Enerji Kullanımına Yönelik Mali Teşvikler: İzmir ve Manisa Üretim Firmaları ile Anket Çalışması. IJPF. 2024;9:125–150.
MLA
Gerger, Atakan, vd. “Sürdürülebilir Enerji Politikaları Kapsamında Yeşil Enerji Kullanımına Yönelik Mali Teşvikler: İzmir ve Manisa Üretim Firmaları ile Anket Çalışması”. International Journal of Public Finance, c. 9, sy 1, Haziran 2024, ss. 125-50, doi:10.30927/ijpf.1423380.
Vancouver
1.Atakan Gerger, Güneş Çetin Gerger, Devrim Şavlı. Sürdürülebilir Enerji Politikaları Kapsamında Yeşil Enerji Kullanımına Yönelik Mali Teşvikler: İzmir ve Manisa Üretim Firmaları ile Anket Çalışması. IJPF. 01 Haziran 2024;9(1):125-50. doi:10.30927/ijpf.1423380

________________________________________________________________________________________________

9246    9241    Content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International.

________________________________________________________________________________________________