Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yumuşak Güç Unsuru Olarak Kamu Diplomasisi

Yıl 2020, Cilt: 2 Sayı: 3, 89 - 115, 13.05.2020

Öz

Küreselleşen dünyanın giderek değişmesi ve dünyanın artık eski dünya olmaması, yeni aktörlerin ortaya çıkması ve yeni anlayışların oluşması, ülkeler arasında stratejinin daha güçlü olmasını gerektirmektedir. Bu stratejik gücün ise en kuvvetli silahı, kamu diplomasisidir. Uluslararası sistemin farklı boyut kazandığı günümüzde, bu sistemde kabul görmek için eski diplomasi alışkanlıklarının terk edilmesi gerekmektedir. Böyle sistemde, devletler, ulusal ve uluslararası menfaatlerini korumak için ortaya çıkan yeni aktörleri kontrol etmek ve bu aktörleri kullanmak için yeni politikalar üretmelidir. Ortaya çıkan yeni ilişki biçimlerini doğru analiz etmeli bu doğrultuda küresel siteme uygun çalışmalar gerçekleştirilmelidir. Kamu diplomasisinin önemi, yabancı kamuoyunu ve gündemi etkileme becerisinde yatmaktadır. Bu önemi kavrayan devletler, geleneksel diplomasinin yanında, ulusal ve uluslararası çıkarlarını savunmak için kamu diplomasisi çalışmalarına oldukça önem vermektedirler ve yeni dünya düzenin getirmiş olduğu yeni araç ve yöntemleri kendi çıkarları doğrultusunda kullanma ihtiyacı hissetmekte ve ülkelerini hem bölgelerinde hem de dünyada cazip hale getirmek için kamu diplomasisi dilini kullanma yolunu seçmektedirler. Yumuşak güç kamu diplomasisinin unsurlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yumuşak güç günümüzde demokratik sistemlerin politikalarının en önemli kısmını oluşturmaktadır. Yumuşak güç kullanarak milletler arasında etkileşime fırsat veren kamu diplomasisi araçları, ekonomik, kültürel, siyasi ortaklıkların ve barış ortamının oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Dünyada cazibe merkezi olarak görülen, kendisini çok iyi ifade edebilen ve anlatan, güvenirlik kazanmış, işbirliğine açık olan ülkeler, dış politikada ve yabancı kamuoyun nazarında stratejik değerlerini artırarak uluslararası politikada kendilerine önemli bir yer bulmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı literatürdeki diğer çalışmaları da inceleyerek yumuşak güç unsuru olan kamu diplomasisinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve önemini ortaya çıkarmaktır. Çalışmada öncelikle kamu diplomasisi kavramı ele alınarak, anlamı, tarihsel arka planı, amacı ve hedefleri, özellikleri ve unsurları, faaliyet alanı ve boyutları ve son olarak da yumuşak güç kavramı incelenmiştir.

Kaynakça

  • Akçadağ, Emine (2010). “Dünya’da ve Türkiye’de Kamu Diplomasisi” http://www.kamudiplomasisi.org/pdf/emineakcadag.pdf Erişim Tarihi: 12.10.2019.
  • Akçadağ, Emine. “Avrupa Kamu Oyunda Türkiye’nin İmajı Ve Kamu DiplomasisininÖnemi” https://www.kamudiplomasisi.org/pdf/Turkiyeninimajivekamudiplomasisi.pdf, Erişim Tarihi: 12. 10. 2019.
  • Arı, Tayyar (2009). Uluslararası İlişkiler ve Dış politika (8. Baskı). İstanbul: MKM Yayıncılık.
  • Cull, Nicholas (2009). “Public Diplomacy: Lessons From The Past”. Los Angeles: CPD Perspectives on Public Diplomacy Figueroa Press.
  • Çakar, Mengü. Yıldırım Gonca (2010). “Halkla İlişkilerin Kamu Diplomasisinde Etkin Kullanımı”. (Editörler: Yrd. Doç. Abdullah Özkan-Tuğçe Ersoy Öztürk). Kamu Diplomasisi. TASAM Yayınları, Kamu Diplomasisi Enstitüsü serisi: 1 İstanbul. Mavi Ofset.
  • Çoşkun, Bezen, Balamir (2012). Güvenlik Sorunları ve Kamu Diplomasisi (Editörler: Yrd. Doç. Abdullah Özkan-Tuğçe Ersoy Öztürk). Kamu Diplomasisi. TASAM Yayınları, Kamu Diplomasisi Enstitüsü serisi: 1 İstanbul. Mavi Ofset.
  • Dedeoğlu, Beril (2011). “Güç kavramı, kamu diplomasisi ve güvenlik” Ekopolitik Uluslararasi İlişkiler Masası – Rapor No: 11-02, Haziran 2011.“Kamu Diplomasisi ve Akıllı Güç”. Hakan Aydın ve Bekir Aydoğan (Röportaj). 74-85. https://www.academia.edu/2519975/G%C3%BC%C3%A7_kavram%C4%B1_kamu_diplomasisi_ve_g%C3%BCvenlik?auto=download. Erişim Tarihi: 24.10.2019.
  • Doğan, Erhan (2012). Kamu Diplomasisinin Sunduğu Fırsatlar ve Kısıtları Üzerine (Editörler: Yrd. Doç. Abdullah Özkan-Tuğçe Ersoy Öztürk). Kamu Diplomasisi. TASAM Yayınları, Kamu Diplomasisi Enstitüsü serisi: 1 İstanbul. Mavi Ofset.
  • Efeğil, Ertan2012). Kamu Diplomasisine ilişkin Görüşler ve Türk Dış Politikasının Durumu; Ak Parti ve MHP Söylemlerinin Karşılaştırılması. (Editörler: Yrd. Doç. Abdullah Özkan-Tuğçe Ersoy Öztürk). Kamu Diplomasisi. TASAM yayınları, Kamu Diplomasisi Enstitüsü serisi: 1 İstanbul. Mavi Ofset.
  • Erzen, Meltem Ünal, (2012). Kamu Diplomasisi (1. Baskı). İstanbul: Derin Yayınları
  • Gökırmak, Mert (2012) “Küreselleşen Dünyada Diplomasi: Kamu Diplomasisi”, (Editörler: Neslihan Sam ve Rıza Sam). Küreselleşen Dünyada Değişimin Farklı Yüzleri: Disiplinler arası Yaklaşım. Ezgi Kitabevi Yayınları, 2012. Ayrıca Bk. https://tasam.org/Files/Icerik/File/kuresellesen_dunyada_diplomasi_kamu_diplomasisi__dafdcc1a-3162-4f25-821d-8ed41dd0a506.pdf. Erişim Tarihi: 07.10.2019
  • Gönlübol, Mehmet (1993). Uluslararası Politika: İlkeler, Kavramlar, Kurumlar Ankara, Siyasal Kitabevi.
  • İnan, Ece (2012). Kamu Diplomasisi ve Halkla İlişkiler Ekseni. (Editörler: Yrd. Doç. Abdullah Özkan-Tuğçe Ersoy Öztürk). Kamu Diplomasisi. TASAM Yayınları, Kamu Diplomasisi Enstitüsü serisi: 1 İstanbul. Mavi Ofset.
  • Kalın, İbrahim (2010). Türk Dış Politikası ve Kamu Diplomasisi. (Editör: Doç. Dr. Ali Resul Usul). Yükselen Değer Türkiye (MÜSİAD). İstanbul, Mavi Ofset.
  • Kocabıyık, Hasan (2019). “Değişen Diplomasi ve Türkiye”. Avrasya Etüdleri, 163-196.
  • Melissen, J (2007). The New Public Diplomacy: Between Theory and Pratice. Jan Melissen (Editor). The New Public Diplomacy, Soft Power in International Relations, New York: Palgrave Macmillan.
  • NYE, Joseph S (2003), Amerikan Gücünün Paradoksu. Çev. Gürol Koca, Ankara: Literatür Yayıncılık.
  • Nye, Joseph S (2005). Dünya Siyasetinde Başarının Yolu: Yumuşak Güç, Çev. Rayhan İnan Aydın. Ankara: Elips Kitabevi.
  • Özkan, Abdullah (2012). Giriş (Editörler: Yrd. Doç. Abdullah Özkan-Tuğçe Ersoy Öztürk). Kamu Diplomasisi. TASAM Yayınları, Kamu Diplomasisi Enstitüsü serisi: 1 İstanbul. Mavi Ofset.
  • Öztürk, Tuğçe Ersoy (2010). “ Dış politikada Etkin Unsur: Kamu Diplomasisi ve Türkiye’nin Kamu Diplomasisi Etkinliği” http://www.kamudiplomasisi.org/pdf/tugceersoyozturk.pdf Erişim Tarihi: 25.10. 2019.
  • Sancar, Aslı (2012). Kamu Diplomasisi ve Uluslararası Halkla İlişkiler (1. Baskı). İstanbul. Beta Yayıncılık.
  • Snow, Nancy (2009). “Rethinking Public Diplomacy”. Routledge Hadbook of Public Diplomacy (Der.), Nancy Snow and Philip Taylor. NY: Routledge.
  • Tuncer, Hüner (2009). Diplomasinin Evrimi, Gizli Diplomasiden Küresel Diplomasiye, İstanbul: Kaynak Yayınlar.
  • Yağmurlu, Aslı. “Halkla İlişkiler Yöntemi Olarak Kamu Diplomasisi”, http://kamudiplomasisi.org/pdf/halkla-iliskiler-ve-kamu-diplomasisi.pdf (10-38). Erişim Tarihi: 07. 10. 2019.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Uluslararası İlişkiler
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gökhan Kömür 0000-0002-7516-2560

Yayımlanma Tarihi 13 Mayıs 2020
Gönderilme Tarihi 7 Nisan 2020
Kabul Tarihi 20 Nisan 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

Chicago Kömür, Gökhan. “Yumuşak Güç Unsuru Olarak Kamu Diplomasisi”. International Journal of Politics and Security 2, sy. 3 (Mayıs 2020): 89-115.

23370

Veri Paylaşım Politikası
Bu dergi, yazarları bilimsel etik ve atıf kuralları ile kişisel hakların korunmasına yönelik evrensel ve yasal kriterler çerçevesinde kalırken araştırmaları sonucunda elde ettikleri verileri paylaşmaya teşvik etmektedir. Bu bağlamda IJPS, Budapeşte Açık Erişim Girişimi Deklarasyonunu (2001) benimser.