Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Russia’s Arctic Policies From History To Date: Changes and Continuities

Yıl 2021, Cilt: 3 Sayı: 1 (Arktik Özel Sayısı), 336 - 362, 19.04.2021

Öz

In the recent times almost every week, stories about the Arctic, addressing the sea ice extent and thickness, melting glaciers, rapidly thawing permafrost, acidification of the ocean, the energy resources potential of the region, the opening of new shipping routes and probable geopolitical tensions, appear in the international media. And as the sea ice disappears, the littoral Arctic countries are inclined to secure more territory in the Far North, while non-Arctic states seek for wider access to the region. Russia, as the owner of the longest coast line in the North, holds the centre stage and its relationship with other states defines the parameters of the security environment in the Arctic. This study focusses on the history of Russian regional policies which usually oscillated within the pendulum of “international cooperation and national interest” and deals with the role of the multi-dimensionally warming Arctic in the international system and great power rivalry while determining the continued Russian goals in the region despite all the technological development and global and local political and economic changes in large scale through the history.

Kaynakça

  • “America and Britain Play Cold War Games with Russia in the Arctic”. The Economist, 10 May 2020. https://www.economist.com/europe/2020/05/10/america-and-britain-play-cold- war-games-with-russia-in-the-arctic (Erişim: 28.11.2020).

Tarihten Bugüne Rusya'nın Arktik Politikaları: Değişimler ve Süreklilikler

Yıl 2021, Cilt: 3 Sayı: 1 (Arktik Özel Sayısı), 336 - 362, 19.04.2021

Öz

Son dönemde uluslararası medyada hemen her hafta Arktika ile ilgili, deniz buzu alanı ve buz kalınlığı durumu, eriyen buzullar, hızla çözülen donmuş kutup toprakları, okyanusun asitlenmesi, bölgenin enerji kaynakları potansiyeli, yeni deniz nakliye yollarının açılması ve muhtemel jeopolitik gerilimlere dair anlatılar göze çarpmaktadır. Buzlar kayboldukça, kıyıdaş Arktika ülkeleri Uzak Kuzey’de daha geniş alanları kontrol etme eğilimine girerlerken, Arktika’da olmayan devletler ise bölgede daha kapsamlı erişim arayışında bulunmaktadırlar. Kuzeyin en uzun kıyı şeridine sahip ülkesi olan Rusya sahnenin merkezindedir ve diğer devletler ile arasındaki ilişkiler Arktika’daki güvenlik ortamının parametrelerini belirlemektedir. Bu çalışma, Rusya’nın tarihsel süreç içinde “iş birliği ve ulusal çıkar” sarkacında salınmış bölge politikalarını mercek altına alırken, teknolojideki tüm gelişmelere ve hem küresel hem de yerel ölçekteki büyük siyasi ve ekonomik değişimlere rağmen devamlılık göstermiş olan Rus bölgesel hedeflerini tespit ederek, her anlamda ısınmakta olan Arktika’nın uluslararası sistemdeki ve büyük güçler rekabetindeki rolüne ışık tutmayı amaçlamaktadır.

Kaynakça

  • “America and Britain Play Cold War Games with Russia in the Arctic”. The Economist, 10 May 2020. https://www.economist.com/europe/2020/05/10/america-and-britain-play-cold- war-games-with-russia-in-the-arctic (Erişim: 28.11.2020).
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Uluslararası İlişkiler
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Oya Dağlar Macar 0000-0002-8163-8721

Bumin Kağan Oğuz 0000-0002-2787-5048

Yayımlanma Tarihi 19 Nisan 2021
Gönderilme Tarihi 28 Aralık 2020
Kabul Tarihi 20 Şubat 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 3 Sayı: 1 (Arktik Özel Sayısı)

Kaynak Göster

Chicago Dağlar Macar, Oya, ve Bumin Kağan Oğuz. “Tarihten Bugüne Rusya’nın Arktik Politikaları: Değişimler Ve Süreklilikler”. International Journal of Politics and Security 3, sy. 1 (Arktik Özel Sayısı) (Nisan 2021): 336-62.

23370

Veri Paylaşım Politikası
Bu dergi, yazarları bilimsel etik ve atıf kuralları ile kişisel hakların korunmasına yönelik evrensel ve yasal kriterler çerçevesinde kalırken araştırmaları sonucunda elde ettikleri verileri paylaşmaya teşvik etmektedir. Bu bağlamda IJPS, Budapeşte Açık Erişim Girişimi Deklarasyonunu (2001) benimser.