Cilt: 6 Sayı: 1, 1.05.2024

Yıl: 2024



International Journal of Politics and Security (IJPS), Uluslararası Güvenlik, Uluslararası Politika ve Uluslararası İlişkiler alanlarında yüksek kaliteli ve özgün çalışmaları akademik çevreler ile paylaşmak için bir platform oluşturma amacını taşıyan uluslararası hakemli, bilimsel bir dergidir (scholarly and peer-reviewed journal).

Bu nedenle IJPS’de Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler genel alanı ile Ulusal ve Uluslararası Güvenlik çalışmaları alanında yapılan çalışmalara yer verilmekte olup, özgün ve alanda önemli ilerlemelere katkı sağlayan makalelerin yayımlanması amaçlanmaktadır. Potansiyel bir çalışmanın derginin amaçlarına uygunluğu hakkında soruları olan yazarlar, tereddütlerini gidermek üzere derginin editörlerine başvurabilirler.

IJPS, Association of International Politics and Security Studies (INTPOLSEC) (Uluslararası Politika ve Güvenlik Çalışmaları Derneği) çatısı altında faaliyet göstermektedir.

23488

IJPS yılda iki defa olmak üzere MAYIS ve EKİM aylarında çıkmaktadır. 

IJPS, dergide yayımlanacak olan akademik çalışmalar için herhangi bir ücret talep etmemektedir. 

Bilimsel etik kurallara uyulmasından yazar(lar) sorumludur. IJPS tarafından yayınlanan yazılarda ifade edilen görüşler, IJPS'nin değil yazar(lar)ın görüşleridir.

IJPS, yılda iki defa olmak üzere Mayıs ve Ekim aylarında, Açık Erişim Politikasını benimsemiş bir e-dergi olarak yayımlanmaktadır. Dergi TUBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu)'ın ev sahipliğini yaptığı Dergi Park üzerinden makale kabul etmekte ve tüm süreci bu platform üzerinden yürütmektedir. IJPS'de yayınlanan makalelere DOI numarası TUBİTAK/Dergipark tarafından ücretsiz sağlanmaktadır

IJPS'de yayımlanan makaleler için yazar(lar)ın ORCID ID’si gerekmektedir. ORCID ID’si bulunmayan yazarlar https://orcid.org/signin adresinden kayıt yaparak ORCID ID alabilirler.

IJPS ilk sayıdan itibaren alan indeksleri tarafından taranmaktadır. Yayıncılıkta nihai ve vazgeçilmez ilkelerimiz; epistemolojik topluluğa katkıda bulunacak saygın, güvenilir, bağımsız ve özgür bir akademik dergiye sahip olmaktır. Bu bağlamda sizi evrensel bilimin gelişimine katkıda bulunmak için IJPS'nin danışma veya hakem heyetinde yer almaya davet ve teşvik ediyoruz. Bu konudaki talep ve önerilerinizi editör kurulunca değerlendirilmek üzere lütfen kısa bir özgeçmiş ile editöre (ijps@intpolsec.org  veya fikret.birdisli@inonu.edu.tr) gönderiniz.

IJPS araştırma makaleleri, incelemeler, kitap/rapor özeti ve editöre mektup olmak üzere dört tür gönderiyi kabul etmektedir. 

IJPS ÖRNEK Şablonuna https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/13057  linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

IJPS'ye gönderilen çalışmalar, Chicago Stil Kılavuzu'nda (16. edisyon) açıklanan kurallara göre sayfa içi tam dipnot formatına uygun olarak hazırlanmalıdır. Yazım için Merriam-Webster's Collegiate Dictionary ve Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzu referans olarak alınabilir.

Yayımlanmak üzere dergiye gönderilen makaleler ve kitap özetleri, tablo ve şekiller ile referanslar ve kaynakça dahil olmak üzere 10.000 kelimeyi geçmemelidir. Makale Başlıkları, normal tümce düzenine göre 14 pt. bold ve  ortalı olarak yazılmalıdır.

IJPS, İngilizce veya Türkçe dillerinden birinde hazırlanmış olan gönderileri kabul eder. Türkçe makalelerin başında 125-130 kelime civarı İngilizce özet bulunmalı, Özetler tek satır aralıklı, 11 pt ile italik yazılmalıdır.  Beşinci ciltten itibaren Türkçe hazırlanmış makalelerin sonuna 500-700 kelime civarı İngilizce genişletilmiş özet eklenmesi kararı alınmıştır. 

Ana metin 1,5 satır aralığında, 12 pt. Times New Roman yazı tipi kullanılarak yazılmalı ve 1,25 paragraf girintisi verilmelidir. 

Dipnotlar ise 10 pt, Times New Roman yazı tipi ile ve tek aralıkla yazılmalıdır.

Ana metinden sonra tek satır aralığı, 11 pt. büyüklüğü ile Times New Roman yazı tipinde yazılan kaynakça yer almalıdır.

Değerlendirilmek üzere dergiye gönderilen makalelerde yazar(lar) ve iletişim bilgisine yer verilmemeli, bu bilgiler ayrıca hazırlanacak olan kapak sayfasında yer almalıdır.

Kapak sayfası ana metinden ayrı olarak yine Word formatında sisteme yüklenmeli sayfaya ortalı biçimde 14 pt. büyüklüğünde Time New Roman yazı tipi ile makalenin başlığı yazıldıktan sonra altına yazar(lar)ın İsim ve soy isimleri ile  ORCID; altına kurum ve bölüm bilgisi; en alt satıra ise iletişim bilgileri yazılmalıdır.

Ana metin numara vererek “Giriş” bölümü ile başlamalıdır. Bu bölümde araştırmanın önemine, bu konuda daha önce yapılan araştırmalar hakkında özet bilgilere, araştırmanın temel sorunsalı ya da hipotezine  yer verilmeli ve araştırmanın yönteminden söz edilmelidir. Girişten sonra yer alacak ana başlıklar uygun biçimde numaralandırılarak normal tümce düzeninde koyu yazılmalı, ana başlıkları takip eden alt başlıklar ise uygun biçimde numaralandırılarak koyu yazılmalıdır.

IJPS’de yer verilecek kitap özetleri ve incelemeler, önemli metodolojik veya ampirik katkılara odaklanmış orijinal araştırmaların kısa raporlarıdır. Bu, yeni ampirik bulgular, metodolojik ilerlemeler, teorik argümanlar ve ayrıca alanı ileriye taşıyan önceki çalışmaların yorum ve uzantılarını içerir, ancak bunlarla sınırlı değildir.  

IJPS’ye gönderilen editöre yazılmış mektuplar makaleler gibi özlü biçimde yazılmış ve bilimsel metinler olup makalelerle aynı standartlara tabidirler. Bu tür yazılar 2-4 sayfayı aşmamalı ve 1500 kelimeden az, 3000 kelimeden fazla olmamalıdır.

Dergide yayımlanmış makalelere yönelik yorum içeren mektuplar ise bilimsel alana katkı yapmaya odaklanmalı ve gereksiz yere saldırılar ve kişilik haklarının ihlalinden kaçınmalıdır.

Dergiye iletilecek olan tüm gönderiler Microsoft Word formatında (PDF değil) yüklenmeli ve ortalı olmak üzere sayfa numarası verilmelidir. IJPS tüm araştırmacıları Mendeley, Zotero veya Endnote gibi referans programlarını kullanmaya teşvik etmektedir.


Atıf ve Kaynakça Düzeni

Alıntılar, Chicago El Kitabı (16. edisyon) yönergelerine uygun, noktalama işaretleri sonrasında üst simge ile rakamsal  olarak sıralandırılmalıdır. Bir referansın ilk atıfı, tam bibliyografik bilgileri içermelidir. Sonraki alıntılar için yazar adı, başlık ve sayfa numarası gibi kısaltılmış bir bibliyografik form kullanılmalıdır. Tekrar eden alıntılar için a.g.e/Ibid. kısaltması kullanılabilir.  Yaygın olarak kullanılan atıf örnekleri aşağıda sıralanmıştır:

     


a) Tek yazarlı kitaba atıf düzeni

       Joseph S. Nye, Soft Power: The Means to Success in World Politics, 1. bs (New York: Public Affairs, 2004), 48-49.


Tekrarlı atıf düzeni

       Nye, Soft Power, 100.


Kaynakça düzeni

       Nye, Joseph S. Soft Power: The Means to Success in World Politics. 1. bs. New York: Public Affairs, 2004.



b) Çok yazarlı kitaba atıf düzeni


 İki veya üç yazarlı ise:

       Joshua S. Goldstein ve Jon C. Pevehouse, Uluslararası İlişkiler (Ankara: BB101 Yayınları, 2015), 299.


Timothy Dunne, Milja Kurki ve Steve Smith, International Relations Theories: Discipline and Diversity, 3. bs (Oxford: Oxford University Press, 2013), 26.



Üçten fazla yazarlı ise:

       Michael Roskin vd., Political Science: An Introduction, 13. bs (New York: Pearson Longman, 2014).



Tekrarlı atıf düzeni

       Goldstein ve Pevehouse, Uluslararası İlişkiler, 301.

     Dunne, Kurki ve Smith, International Relations Theories, 29.

     Roskin vd., Political Science, 9.



Kaynakça düzeni


     İki veya üç yazarlı ise:

      Goldstein, Joshua S. ve Jon C. Pevehouse. Uluslararası İlişkiler. Ankara: BB101 Yayınları, 2015.

     Dunne, Timothy, Milja Kurki ve Steve Smith. International Relations Theories: Discipline and Diversity. 3. bs. Oxford: Oxford University Press, 2013.


      Üçten fazla yazarlı ise:

      Roskin, Michael, Robert L. Cord, James A. Mederios ve Walter S. Jones. Political Science: An Introduction. 13. bs. NewYork: Pearson Longman, 2014.


c) Bilimsel bir dergideki tek yazarlı makaleye atıf düzeni

      Christopher Layne, “The Unipolar Illusion: Why New Great Powers Will Rise”, International Security 17, sy. 4 (1993): 8-9.


      Tekrarlı atıf düzeni

       Layne, "The Unipolar Illusion," 21-22.


Kaynakça düzeni

     Layne, Christopher. “The Unipolar Illusion: Why New Great Powers Will Rise”. International Security 17, sy. 4 (1993): 5-51.


d) Bilimsel bir dergide çok yazarlı makaleye atıf düzeni

     John S. Duffield vd., “Isms and Schisms: Culturalism versus Realism in Security Studies”, International Security 24, sy. 1 (1999): 156.


Tekrarlı atıf düzeni

       Duffield vd., "Isms and Schisms," 158.


Kaynakça düzeni

       Duffield, John S., Theo Farrell, Richard Price ve Michael C. Desch. “Isms and Schisms: Culturalism versus Realism in Security Studies”. International Security 24, sy. 1 (1999): 156-80.


e) Editoryal bir kitaptaki kitap bölümüne atıf düzeni


Wolfgang Kersting, “Politika, Özgürlük ve Düzen: Kant’ın Politika Felsefesi”, Kant Felsefesinin Politik Evreni içinde, ed. Hakan Çörekçioğlu, 1. bs (İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi 
Yayınları, 2010), 60.


Tekrarlı atıf düzeni
Kersting, "Politika, Özgürlük ve Düzen," 71.


Kaynakça düzeni

    Kersting, Wolfgang. “Politika, Özgürlük ve Düzen: Kant’ın Politika Felsefesi”. Kant Felsefesinin Politik Evreni içinde, Editör: Hakan Çörekçioğlu, 1. bs, 57-79. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2010.


f) Başka bir dilden Türkçeye çevrilmiş kitaba atıf düzeni

      Barrington Moore, Diktatörlüğün ve Demokrasinin Toplumsal Kökenleri: Çağdaş Dünyanın Yaratılmasında Soylunun ve Köylünün Rolü, çev. Şirin Tekeli ve Alaeddin Şenel, 1. bs (Ankara: V Yayınları, 1989).


Tekrarlı atıf düzeni
Moore, Diktatörlüğün ve Demokrasinin Toplumsal Kökenleri, 25.


Kaynakça düzeni

Moore, Barrington. Diktatörlüğün ve Demokrasinin Toplumsal Kökenleri: Çağdaş Dünyanın Yaratılmasında Soylunun ve Köylünün Rolü. Çeviren: Şirin Tekeli ve Alaeddin Şenel. 1. bs. Ankara: V Yayınları, 1989.


g) İnternet kaynağına atıf düzeni

     Colin P. Clarke ve Ariane M. Tabatabai, “Is Major Realignment Taking Place in the Middle East?”, Foreign Affairs, 2018, https://www.foreignaffairs.com/print/1123309 (19.11.2018).



Tekrarlı atıf düzeni

Clarke ve Tabatabai, "Is Major Realignment Taking Place."


Kaynakça düzeni
Clarke, Colin P. ve Ariane M. Tabatabai. “Is Major Realignment Taking Place in the Middle East?” Foreign Affairs, 2018. https://www.foreignaffairs.com/print/1123309 (19.11.2018).


h) Yüksek lisans veya doktora tezine atıf düzeni

     Fareed Zakaria, “The Rise of a Great Power: National Strength, State Structure and American Foreign Policy, 1865-1908” (Yayımlanmamış Doktora Tezi, Harvard University, 1993).


Tekrarlı atıf düzeni
Zakaria "The Rise of a Great Power," 70.


Kaynakça düzeni
Zakaria, Fareed. “The Rise of a Great Power: National Strength, State Structure and American Foreign Policy, 1865-1908”. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Harvard University, 1993.


i) Rapora veya bildiriye atıf düzeni

     Jack L. Snyder, “The Soviet Strategic Culture : Implications for Limited Nuclear Operations”, Report, Published Research (Santa Monica: Rand Corporation, 1977).



Tekrarlı atıf düzeni

       Snyder, "The Soviet Strategic Culture."



Kaynakça düzeni 

     Snyder, Jack L. “The Soviet Strategic Culture : Implications for Limited Nuclear Operations”. Report. Published Research. Santa Monica: Rand Corporation, 1977.


j) Gazeteye veya dergiye atıf düzeni

       Naşit Uluğ, “Müttefikler İçin Çıkar Yol Müzakere Masasına Oturmaktı...”, Akşam, 30 Mart 1964, 5.


Tekrarlı atıf düzeni

     Uluğ, "Müttefikler için Çıkar Yol."


Kaynakça düzeni

       Uluğ, Naşit. “Müttefikler İçin Çıkar Yol Müzakere Masasına Oturmaktı...”. Akşam. 30 Mart 1964.

YAYIN ETİĞİ
IJPS, yayıncılığın akademik ve etik ilkelerine bağlıdır. Çifte başvuru, intihal ve / veya telif hakkı yasalarının ihlali gibi akademik ve yasal kriterleri ihlal eden çalışmalar değerlendirmeye alınmaz. Değerlendirme döneminde bu tür ihlallerin tespit edilmesi halinde, inceleme süreci derhal durdurulur ve çalışma yazar (lar) a iade edilir.

TELİF HAKKI POLİTİKASI
Yazarlar, bir dergi yayınlama sözleşmesinin bir parçası olarak telif hakkını IJPS'ye devrederler.  Yayınlanmamış makalelerin imzalanmış olan telif hakları formları geçersizdir.


ETİK KURALLAR
International Journal of Politics and Security (IJPS) Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Politika ve Uluslararası Güvenlik alanlardaki nitelikli bilimsel makaleleri yayımlamak amacıyla aşağıda belirtilen etik ilkeler ve kurallara bağlı olarak yayınlanan hakemli bir dergidir.
IJPS’ye gönderilen makaleler çift taraflı kör hakemlik süreciyle değerlendirilmekte ve ücretsiz erişimle elektronik olarak yayımlanmaktadır.
IJPS’nin benimsediği etik ilkeler ve kurallar ‘Yayın Etiği Komitesi’nin (Committe on Publication Ethics - COPE https://publicationethics.org/) yönergesine göre hazırlanmıştır. Bu kapsamda yayın sürecinin paydaşları için belirlenen etik ilkeler ve kurallar şunlardır:

Yazar(lar)
a. IJPS’ye gönderilen makalelerin Uluslararası Politika, Uluslararası İlişkiler ve Uluslararası Güvenlik Çalışmaları alanlarında hazırlanmış özgün çalışmalar olması gerekmektedir.
b. Makalelerde yararlanılan tüm kaynaklar (yazarlar, çevrimiçi sayfalar, kişisel görüşmeler, vb.) için doğru ve uygun bir şekilde kaynak gösterilmelidir.
c. Dergiye gönderilen makalelerin başka bir dergiye gönderilmediği belirtilmeli ve Telif Hakkı Devir Formu doldurulmalıdır.
d. Makaleye fikren katkıda bulunmayan kişiler yazar olarak belirtilmemelidir.
e. Gönderilen makaleye ilişkin (varsa) çıkar çatışmaları belirtilmeli ve nedeni açıklanmalıdır.
f. Yazar (ların), hakem sürecindeyken çalışmalarına ilişkin ham verileri editörler kuruluna iletmesi istenebilir, bu durumda yazarların ham verilerini editörler kuruluyla paylaşmaları beklenmektedir.
g. Yazar (lar), yayımlanan bir makaleye ilişkin verileri 5 yıl süreyle saklamakla yükümlüdürler.
h. Yazar (lar) çalışmalarında bir hata tespit ettiklerinde editörü ve editörler kurulunu bilgilendirmeli, düzeltme ya da geri çekme süreci için işbirliği yapmalıdır.


Hakemler
IJPS’ye gönderilen tüm makaleler çift taraflı kör hakemlik süreci ile değerlendirilmektedir.
Çift taraflı kör hakemlik, yansız, nesnel ve bağımsız bir değerlendirme sürecinin sağlanabilmesi için yazarların hakemlerden, hakemlerin de yazarlardan gizli tutulması anlamına gelmektedir. Hakemlere makaleler değerlendirilmek üzere dergi yönetim sisteminden iletilmektedir. Hakemlerin, değerlendirdikleri makalenin Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Politika ve Güvenlik çalışmaları alanlarına katkısı ve makalenin yayımlanabilir olup olmadığına ilişkin kararları ve bu kararlarına ilişkin gerekçelerini içeren bir form doldurmaları gerekmektedir. IJPS hakemlerinin etik sorumlulukları ve rolleri aşağıda belirtildiği gibidir:
a. Hakemlerin yalnızca uzmanlık alanlarına ilişkin makalelere hakemlik yapmaları gerekmektedir.
b. Hakemlerden çıkar çatışmaları bulunmayan makalelere hakemlik yapmayı kabul etmeleri beklenmektedir. Hakemler herhangi bir çıkar çatışması fark ettiklerinde editörü bilgilendirmeli ve ilgili makalenin hakemliğini yapmayı reddetmelidirler.
c. Hakemler makaleleri yansız ve nesnel olarak değerlendirmelidirler.
d. Hakemlerin değerlendirdikleri makalelere ilişkin Hakem Değerlendirme Formu’nu doldurmaları gerekmekte, çift taraflı kör hakemlik sürecine zarar vermemek için formlarda isimlerini belirtmemeleri beklenmektedir.
e. Hakemlerin değerlendirdikleri makalenin yayımlanabilir olup olmadığına ilişkin kararları ile kararlarına ilişkin gerekçelerini de bu formda belirtmeleri gerekmektedir.
f. Hakemlerin makalelere yönelik önerilerinde kullandıkları üslubun saygılı ve bilimsel olması gerekmektedir. Bu kapsamda hakemler saldırgan, saygısız ve öznel kişisel yorumlardan kaçınmalıdırlar. Hakemlerin bu tür bilimsel olmayan yorumlarda bulundukları tespit edildiğinde yorumlarını yeniden gözden geçirmeleri ve düzeltmeleri için editör ya da editörler kurulu tarafından kendileriyle iletişime geçilebilir.
g. Hakemlerin kendilerine verilen süre içerisinde değerlendirmelerini tamamlamaları gerekmekte ve burada belirtilen etik sorumluluklara uymaları beklenmektedir.


Editör
Editörün ‘Yayın Etiği Komitesi’nin (Committe on PublicationEthics - COPE https://publicationethics.org/) yayınlamış olduğu ‘COPE Dergi Editörleri için Etik Davranışlar ve En İyi Uygulamalar Kılavuzu’ ( COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors)
(https://publicationethics.org/files/Code_of_conduct_for_journal_editors_Mar11.pdf)) ve ‘COPE Dergi Editörleri için En İyi Uygulamalar Kılavuzu’nda (COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors https://publicationethics.org/files/u2/Best_Practice.pdf) yer alan ve aşağıda listelenen etik sorumluluklara uyması gerekmektedir.
Editör dergide basılan tüm makalelerden aşağıdaki yer alan etik ilkeler ve işlemler açısından sorumludur. 
Genel Sorumluluklar
a. Editör derginin niteliğinin artırılması ve gelişimine katkıda bulunmak için çaba sarf etmekle yükümlüdür.
b. Editörün, yazarların ifade özgürlüğünü desteklemesi gerekmektedir.
Okuyucularla İlişkiler
a. Editörün, dergide hakem değerlendirmesinin gerekli olmadığı bölümlerin (editöre mektup, davetli yazılar, konferans duyuruları vb.) açıkça belirtildiğinden emin olması gerekmektedir.
b. Editörün yayımlanan makalelerin dergi okuyucularının bilgi ve becerileriyle uyumlu olabilmesi için çaba sarf etmesi gerekmektedir.
Hakemlerle İlişkiler
a. Editör, hakemlerin bilgi ve uzmanlıklarına uygun makaleleri değerlendirmelerini istemelidir. Böylece makalelerin alanında uzman kişilerce uygun bir şekilde değerlendirilmesi sağlanmalıdır.
b. Editör, hakemlerin bir makaleyi değerlendirmeden önce makaleye ilişkin çıkar çatışmaları bulunmadığını belirtmelerini talep etmekle yükümlüdür.
c. Editörün hakem değerlendirme sürecine ilişkin gerekli tüm bilgileri ve hakemlerden yapması beklenenleri hakemlere iletmesi gerekmektedir.
d. Editör, hakem değerlendirme sürecinin çift taraflı kör hakemlik ile sürdürüldüğünden emin olmalı ve yazarlara hakemleri, hakemlere de yazarları ifşa etmemelidir.
e. Editör, hakemleri zamanlama ve performanslarına göre değerlendirmelidir.
f. Editör, hakemlere ilişkin bir veri tabanı oluşturmalı ve hakemlerin performansına göre veri tabanını güncellemelidir.
g. Editör, kaba ve niteliksiz yorumlarda bulunan ya da geç dönen hakemleri hakem listesinden çıkarmalıdır.
h. Editör, hakem listesini hakemlerin uzmanlık alanlarına göre sürekli yenilemeli ve genişletmelidir.
Yazarlarla İlişkiler
a. Editör, yazarlara kendilerinden ne beklendiğine ilişkin yayım ve yazım kuralları ile örnek şablonu sürekli güncellemelidir.
b. Editör dergiye gönderilen makaleleri dergi yazım kuralları, çalışmanın önemi, özgünlüğü açısından değerlendirmeli ve makaleyi ilk gönderim sürecinde reddetme kararı alırsa, yazarlara bunun nedenini açık ve yansız bir şekilde iletmelidir. Bu süreçte, makalenin dilbilgisi, noktalama ve/veya yazım kuralları (kenar boşlukları, uygun şekilde referans gösterme, vb.) açısından tekrar gözden geçirilmesi gerektiğine karar verilirse, yazarlar bu konuda bilgilendirilmeli ve gerekli düzeltmeleri yapabilmeleri için kendilerine zaman tanınmalıdır.
c. Makalelerde gönderim ve yayıma kabul tarihleri yer almalıdır.
d. Yazarların makalelerinin durumuna ilişkin bilgi talebi olduğunda çift taraflı kör hakemlik sürecini bozmayacak şekilde yazarlara makalelerinin durumuna ilişkin bilgi verilmelidir.
Editörler Kurulu ile İlişkiler
a. Editör, yeni editörler kurulu üyelerine yayım ve yazım kurallarını iletmeli ve kendilerinden beklenenleri açıklamalıdır.
b. Editör, editörler kurulu üyelerine yayım ve yazım kurallarının en güncel halini iletmelidir.
c. Editör, editörler kurulu üyelerini değerlendirmeli ve derginin gelişimine aktif olarak katılım gösterecek üyeleri editörler kuruluna seçmelidir.
d. Editör, editörler kurulu üyelerini aşağıda yer alan rolleri ve sorumluluklarına ilişkin bilgilendirmelidir
    i. Derginin gelişimini desteklemek
    ii. Kendilerinden istendiğinde uzmanlık alanlarına ilişkin derlemeler yazmak
    iii. Yayım ve yazım kurallarını gözden geçirmek ve iyileştirmek
    iv. Derginin işletiminde gerekli sorumlulukları yerine getirmek
Yayıncı
Yayıncının etik sorumlulukları aşağıdaki gibidir:
a. Yayıncı, IJPS’de makale yayımlama sürecinde karar merciinin ve hakemlik sürecinin editörün sorumluluğu olduğunu kabul eder.
b. Yayıncı derginin web sayfasında derginin açık, elektronik ve ücretsiz erişimini sağlar.

İntihal ve Etik Dışı Davranışlar
IJPS’ye gönderilen tüm makaleler basılmadan önce IThenticate (http://www.ithenticate.com/) ya da Turnitin (https://www.turnitin.com/) yazılım programı ile taranmaktadır.

Benzerlik oranı %20 ve altında olan makaleler yayına kabul edilir. Bu oranı aşan makaleler ayrıntılı olarak incelenir ve gerekli görülürse gözden geçirilmesi ya da düzeltilmesi için yazarlara geri gönderilir, intihal ya da etik dışı davranışlar tespit edilirse yayımlanması reddedilir.
Aşağıda etik dışı bazı davranışlar listelenmiştir:
i. Çalışmaya fikren katkıda bulunmayan kişilerin yazar olarak belirtilmesi.
ii. Çalışmaya fikren katkıda bulunan kişilerin yazar olarak belirtilmemesi.
iii. Makale, yazarın yüksek lisans/doktora tezinden, projeden ya da bir kongre sunumundan üretilmişse bunun belirtilmemesi.
iv. Dilimleme yapılması yani, tek bir çalışmadan birden fazla makale yayımlanması.
v. Gönderilen makalelere ilişkin çıkar çatışmalarının bildirilmemesi.
vi. Çift taraflı kör hakemlik sürecinin deşifre edilmesi.

IJPS'de yayınlanmak üzere gönderilen makaleler için ücret alınmaz.

23370

Veri Paylaşım Politikası
Bu dergi, yazarları bilimsel etik ve atıf kuralları ile kişisel hakların korunmasına yönelik evrensel ve yasal kriterler çerçevesinde kalırken araştırmaları sonucunda elde ettikleri verileri paylaşmaya teşvik etmektedir. Bu bağlamda IJPS, Budapeşte Açık Erişim Girişimi Deklarasyonunu (2001) benimser.