Yazım Kuralları

DergiPark Kılavuzu

DergiPark Süreç Rehberi

International Journal of Secondary Metabolite (IJSM) dergisi tamamen çevrimiçi bir makale gönderme ve çevrimiçi değerlendirme sistemine sahiptir. Bu sistem, yazarlara makalelerinin çevrimiçi tabanlı inceleme sürecini takip etme seçeneği sunar. Tüm makaleler kayıt yaptırılarak sistemden online olarak gönderilmelidir. Gönderim sırasında, çeşitli dosyaların oluşturulması ve yüklenmesi sırasında adım adım yönlendirileceksiniz. Aşağıdaki bilgiler, makalenize eklemeniz gereken bölüm başlıklarını ve her bölümde hangi bilgilerin olması gerektiğini detaylandırmaktadır.

MAKALENIN BENZERLIK ORANININ BELIRLENMESI
IJSM makale yükleme adımında makalenin benzerlik oranını kontrol etmektedir. Makalenizin benzerlik oranı, makalae yükleme esnasında DergiPark tarafından sağlanan intihal.net aracılığı ile otomatik yapılmaktadır. 3. adımda tam metin dosyası yüklendiğinde intihal.net'e iletilecektir. Raporun hazırlanması zaman alabilir. Bu nedenle işlem tamamlandığında tarafınıza e-posta gönderilecektir. Son adımda sonuç raporuna göre makale gönderimini tamamlayabilir ya da 3. adıma geri dönerek işlemi tekrarlayabilirsiniz. Birden fazla dosya yükleyip benzerlik raporu aldığınızda tüm raporlar editöre iletilecektir. intihal.net hakkında bilgi edinmek için tıklayınız.

DEĞERLENDİRME
Teknik Kontrol
İlk kontrol sırasında dergi yöneticileri aşağıdaki nedenlerden dolayı makaleleri iade edebilir:
- Makalenin derginin web sitesinde verilen formatta hazırlanmamış olması,
- Makale dosyası, derginin web sitesinde verilen makale şablon dosyası ile aynı olmaması,
- Makaledeki yazar isimlerinin sırası ve biçimi, dergi sistemindekilerle tutarlı olmaması,
- Referans veya sayfa sayısı belirtilen sınırları aşıyor olması,
- Yazarlar, talep edilen düzeltmeleri yapmamış veya gerekli belgeleri talep edilen süre içinde sağlamamış olması,
- Benzerlik oranının (iThenticate sonucu) izin verilen eşikten yüksek olması. Her rapor detaylı olarak incelendiğinden benzerlik yüzdesi için tek bir rakam yoktur ancak %20 puanı aşan gönderiler genellikle yazarlara iade edilir. Benzerlik puanı düşürülmeden aynı başlığın yeniden gönderilmesi yazarların dergiden menedilmesine neden olabilir. Benzerlik puanı %50'nin üzerinde olan raporlar için yazarların gelecekteki başvurularına her zaman şüpheyle bakılır ve yayın için değerlendirmeye alınmayabilir.

Bilimsel Değerlendirme
Makale değerlendirme süreci çift kör hakem uygulamasına tabi olur. Yani hem yazarlar hem de hakemler anonim tutulur. Yazılar, yazarlar için talimatlara uymuyorsa veya derginin kapsamı dışındaysa, editör tarafından hakem değerlendirmesi olmaksızın reddedilebilir.
Bir çalışmanın yayına kabul edilebilmesi için en az iki hakemin onayı gerekmektedir. Hakemler çalışmada bazı değişiklikler istediğinde ve yazar(lar) buna katılmadığında makaleyi geri çekebilir. Hakemlerle iletişim doğrudan elektronik ortamda gerçekleştirilecek ve koordinasyon Editör ve/veya konu editörü tarafından yürütülecektir.
Bir makale yayınlanmak üzere kabul edildikten sonra, yani hakem tarafından önerilen revizyonlar tamamlandıktan sonra, yazarın editör tarafından kabul edilen makaleden sapma teşkil eden değişiklikler yapmasına izin verilmeyecektir. Yayımlanmadan önce, düzeltmelerin yapılması için galley proofs her zaman yazarlara gönderilir. Son baskı sırasında tarafımızdan kaynaklanan bazı ihmaller nedeniyle ortaya çıkan hatalar veya eksiklikler, daha sonraki bir sayıda bir hata bölümünde düzeltilecektir. Bu, yazar tarafından galley proof'ta düzeltilmeden bırakılan hataları içermez.

İntihal
Bir başkasının fikirlerinin veya kelimelerinin orijinal haliyle veya uygun bir alıntı yapılmadan biraz değiştirilerek kullanılması intihal olarak kabul edilir ve hoş görülmeyecektir. Alıntı yapılsa bile, diğer yazarların çalışmalarından doğrudan alınan kelimelerin etrafına tırnak işareti konulmamışsa, yazar yine de intihal suçu işlemiş olur. Yazarların daha önce yayınlanmış kendi kelimelerini alıntı yaparak veya yapmayarak tekrar kullanması kendi kendine intihal olarak kabul edilir. Alınan tüm makaleler, makalenin içeriğini web sayfaları ve akademik yayınlardan oluşan geniş bir veri tabanıyla karşılaştıran sofistike bir intihal kontrol sistemi olan iThenticate®'e gönderilir. iThenticate® raporuna veya başka herhangi bir bilgi kaynağına dayanarak intihal veya kendi kendine intihal olduğuna karar verilen makaleler yayın için değerlendirilmeyecektir. Açık erişimli tezler yayınlanmış çalışma olarak kabul edilir ve benzerlik kontrollerine dahil edilir.

DESTEKLEYİCİ BİLGİLER
Yazar bilgileri
Makalenizdeki tüm ortak yazarların tam adları, ORCID numaraları ve e-posta adresleri verilmelidir.

Ön yazı
Aşağıdaki bilgilerin yanı sıra özel makale türünüz için talimatlarda istenen ek bilgileri içeren bir ön yazı olmalıdır. Yazıda:
- Makalenizin neden IJSM 'de yayınlanması gerektiğine dair bir açıklama olmalı,
- Dergi politikalarına ilişkin her türlü sorunun açıklaması olmalı,
- Herhangi bir potansiyel rekabet çıkarının beyanı olmalı,
- Tüm yazarların makaleyi gönderilmek üzere onayladığının teyidi olmalı,
- Makalenin içeriğinin başka bir yerde yayınlanmadığının veya yayınlanmak üzere gönderilmediğinin teyidi (Mükerrer yayın politikamıza bakınız) olmalı,
- Bir makaleyi belirli bir özel sayıya gönderiyorsanız, lütfen ön yazınızda özel sayının adını belirtin.

Hakemler
Makaleniz için potansiyel hakemler önerebilirsiniz. Bunu yapmak istiyorsanız, lütfen mümkünse kurumsal e-posta adreslerini veya Editörün hakemin kimliğini doğrulamasına yardımcı olacak bilgileri (örneğin bir ORCID veya Scopus ID) sağlayın. Kasıtlı olarak bilgi tahrifatı yapmak, örneğin sahte bir isim veya e-posta adresi ile hakem önermek, makalenizin reddedilmesine neden olur ve suistimal politikamız doğrultusunda daha fazla soruşturmaya yol açabilir.

Değerlendirme sürecinde hariç tutma
Başvuru sırasında, makalenizi incelememesini tercih ettiğiniz kişilerin bilgilerini girebilirsiniz.

MAKALENIN TÜRLERI
IJSM dergisinde özgün araştırma makaleleri, derleme makaleler ve editöre mektuplar kabul edilir. Editör, belirli ilgi alanlarındaki son gelişmelerle ilgili anket incelemelerini davet edebilir. Derginin artık hızlı iletişim ve kısa iletişim gönderilerini kabul etmediğini lütfen unutmayın. Baş editör, makale tesliminden sonra makale türünü değiştirebilir.

Araştırma Makaleleri
Bir araştırma makalesi, özgün bir araştırmanın sonuçlarını rapor eder ve ilgili veri ve bulgularla birlikte belirli bir alandaki bilgi birikimine katkısını düzenli ve mantıklı bir şekilde değerlendirmesi beklenir. Araştırma makaleleri 25 sayfadan uzun olmamalı, en fazla 250 kelimelik bir özete sahip olmalı, en fazla 40 referans içermeli ve toplamda en fazla 8 şekil ve tablo içermelidir.

İnceleme Makaleleri
Bir derleme makalesi, çeşitli konulardaki son gelişmeleri, iyileştirmeleri, keşifleri ve fikirleri özetlemek için yazılır. Derleme makaleleri, konuyla ilgili mevcut anlayışın tarafsız bir özetini sunmalıdır. Derleme makaleleri, derginin kapsamına giren ve aktif, güncel ilgi alanına giren konuları kapsamalıdır. Derleme makaleleri 50 sayfadan uzun olmamalı, en fazla 250 kelimelik bir özete sahip olmalı, 100 referansla sınırlandırılmalı ve toplamda 12'den fazla şekil ve tablo içermemelidir. Ana bölümler ardışık olarak numaralandırılmalı (1. Giriş, 2. Tarihsel arka plan, vb.) ve alt bölümler 1.1., 1.2., vb. şeklinde numaralandırılmalıdır. Tüm incelemeler, aralarında ilgili bölüm başlıklarının bulunduğu bir giriş bölümü ve bir sonuç bölümü içermelidir. Giriş bölümü konunun önemini açıklamalı, metin kapsamlı ve ayrıntılı olmalı ve referanslar kapsamlı olmalıdır. Derleme makaleleri, yazar(lar)ın yayınlanmış orijinal çalışmalarından destek alınarak yazılmalıdır.

Editöre Mektuplar
Editöre mektuplar, aynı derginin daha önce yayınlanmış sayılarındaki makaleler hakkında diğer araştırmacıların görüşlerini yansıtan makalelerdir. Mektuplar genellikle orijinal bir dergi makalesinin içeriğini şu nedenlerden bir veya daha fazlasıyla ele alır: hataları tespit etmek ve düzeltme yapmak, alternatif bir teori sunmak, ek bilgi sağlamak, ek kanıt sunmak veya karşı görüş sunmak. Mektup kısa ve öz olmalıdır. Editöre yazılan mektuplar tek bir basılı sayfayı geçmemelidir (yaklaşık 600 kelime ve 4-5 referans). Mektuplar her zaman editöre yazılır; asla söz konusu makalenin yazarlarına gönderilmez. Mektup yazarken kişisel ve önyargılı bir tutum takınmaktan veya saldırgan bir dil kullanmaktan kaçınılmalıdır. Tüm öneriler bilimsel verilerle desteklenmelidir. Mantıklı argümanlarla desteklenmeyen genel yorumlar kabul edilemez (örneğin, "Bunun çok önemli bir makale olduğunu düşünüyorum" veya "Bu makalenin değersiz olduğunu düşünüyorum"). Yazar, mektubunda orijinal makaleyi uzun uzadıya tekrar etmemelidir. Mektup yazarlarının isimleri ve bağlı oldukları kuruluşlar mektubun üst kısmında açıkça yazılmalı ve mektubun giriş kısmında hakkında mektup yazılan makalenin başlığı açıkça belirtilmelidir.

MAKALENİN IÇERIĞI
Tüm araştırma makaleleri uygun şekilde açıkça tanımlanmış ve numaralandırılmış bölümlere ayrılmalıdır. Ana bölümler ardışık olarak numaralandırılmalı (1. Giriş, 2. Materyal ve yöntemler, vb.) ve alt bölümler 1.1., 1.2., vb. şeklinde numaralandırılmalıdır.
Bu listeyi, gönderinizi dergiye incelemeye göndermeden önce son bir kontrolden geçirmek için kullanabilirsiniz (https://dergipark.org.tr/en/pub/ijsm/page/3708 adresinde yer alan gönderme taslağı şablonuna bakınız).

Başlık sayfası
Başlık sayfası şunları içermelidir:
- Uygunsa çalışma tasarımını da içeren bir başlık sunmalıdır
- Tüm yazarların tam adları ve kurumsal adresleri listelenmeli,
- Bir işbirliği grubunun yazar olarak listelenmesi gerekiyorsa, lütfen Grup adını yazar olarak listeleyin.
- Sorumlu yazar belirtilmelidir.
- Makalenin başlığı büyük harfle başlamalıdır; özel isimler dışında aşağıdaki kelimeler büyük harfle yazılmamalıdır.

Özet
Özet toplamda en fazla 250 kelime olmalıdır. Özet tek bir paragraftan oluşmalı ve yapılandırılmış özet tarzına uygun olmalı, ancak başlık içermemelidir: 1) Arka plan: Ele alınan soruyu geniş bir bağlama yerleştirin ve çalışmanın amacı vurgulanmalı; 2) Yöntemler: Uygulanan ana yöntemleri veya tedavileri kısaca açıklanmalı. 3) Sonuçlar: Makalenin ana bulguları özetlenmeli ve 4) Sonuç: Ana sonuçları veya yorumları belirtin. Özet, makalenin objektif bir temsili olmalıdır: ana metinde sunulmayan ve kanıtlanmayan sonuçlar içermemeli ve ana sonuçları abartmamalıdır.

Anahtar Kelimeler
Özetten hemen sonra, en fazla 5 anahtar kelime verilmeli ve genel ve çoğul terimlerden ve çoklu kavramlardan kaçınılmalıdır. Kısaltmalar konusunda hassas olunmalı: yalnızca alanda yerleşik kısaltmalar ise kullanılmalıdır. Kullanılan anahtar kelimeler indeksleme amacıyla kullanılacaktır.

Metin İçi Atıf
Aynı cümleye birden fazla referans verilecekse, referanslar kronolojik bir sırayla (geçmişten günümüze) verilmelidir.

Giriş
Giriş, çalışmayı kısaca geniş bir bağlama yerleştirmeli ve neden önemli olduğunu vurgulamalıdır. Çalışmanın amacı ve önemi, test edilen belirli hipotezler de dahil olmak üzere tanımlanmalıdır. Araştırma alanının mevcut durumu dikkatlice gözden geçirilmeli ve önemli yayınlara atıfta bulunulmalıdır. Lütfen gerektiğinde tartışmalı ve farklı hipotezleri vurgulayın. Son olarak, çalışmanın ana amacından kısaca bahsedilmeli ve ana sonuçları vurgulanmalıdır. Giriş bölümünü, makalenin konusu dışında çalışan bilim insanları için anlaşılır tutulmalıdır.

Materyaller ve Yöntemler
Yöntemler bölümü şunları içermelidir:
- Çalışmanın amacı, tasarımı ve ortamı
- Kullanılan araçlar veya materyallerin tanımı
- Tüm süreçlerin, müdahalelerin ve karşılaştırmaların açık bir tanımı. Genellikle jenerik isimler kullanılmalıdır. Araştırmada tescilli markalar kullanıldığında, marka adlarını parantez içinde belirtilmelidir
- Kullanılan istatistiksel analiz türü belirtilmelidir.

Sonuçlar
Bu, çalışmanın bulgularını, uygunsa ya metne ya da tablo ve şekillere dahil edilmesi gereken istatistiksel analiz sonuçlarını içermelidir.

Tartışma
Araştırma makaleleri için bu bölüm, mevcut araştırmalar bağlamında bulguların sonuçlarını tartışmalı ve çalışmanın sınırlılıklarını vurgulamalıdır. Çalışma protokolleri ve metodoloji makaleleri için bu bölüm, çalışmanın gerçekleştirilmesinde yer alan pratik veya operasyonel konuların ve diğer bölümlerde ele alınmayan konuların tartışılmasını içermelidir.

Sonuçlar
Bu bölümde ana sonuçlar açıkça ifade edilmeli ve çalışmanın alanla ilgisi ve önemi açıklanmalıdır.

Teşekkür ve Bilgilendirme
Kişilere, hibelere, fonlara vb. ilişkin teşekkürlere Kaynakçadan önce ayrı bir bölümde yer verilmelidir. Çalışma bir konferansta veya bilimsel toplantıda sunulmuşsa, burada belirtilmelidir.

Çıkar Çatışması ve Etik Kuralların Beyanı
Yazarlar herhangi bir çıkar çatışması beyan etmemektedir. Bu araştırma çalışması araştırma ve yayın etiğine uygunluğu verilmelidir. IJSM'de yayımlanan yazıların bilimsel ve hukuki sorumluluğu yazar(lar)a aittir. Etik Kurul Onayı ve numarası, etik onayı veren kurum adı belirtilerek verilmelidir.

Yazarların katkıları
Yazarların makaleye bireysel katkıları bu bölümde belirtilmelidir.

Orcid
Yazar(lar) ORCID numaralarını vermelidir.

Referanslar
Kaynaklar, metin içinde geçiş sırasına göre alfabetik olarak ve makalenin sonunda ayrı ayrı listelenmelidir. IJSM, APA7 Referans Stillerini kullanmaktadır. Ayrıntılar için lütfen APA7 Referans Stili dosyalarını okuyunuz. Ya da detaylı bilgi için IJSM'de yakın zamanda yayınlanan makalelere göz atınız.
Referanslar, APA stiline göre ve çalışmanın türüne bağlı olarak harf sırasına göre listelenerek aşağıdaki gibi tanımlanmalıdır:

Dergide Yayımlanan Makaleler için:
Author, A. A. (Date of Publication). Title of article: Capital letter to start subtitle. Journal title, Volume(issue), page range. https://doi.org/#######

Lütfen dergi adlarında kısaltma kullanmayın. Örneğin, Second Language Acquisition Journal; SLA Journal

Kitap Formatındakiler:
Author, A. A. (yayımlanma Yılı). Çalışmanın Başlığı: Capital letter to start subtitle. Yayıncı.

Edition number? If the edition is known, include it in the reference - but not the first edition. APA Style Blog: Citing an Edition of a Book in APA Style

Author, A. A. (Year of publication). Title of work: Capital letter to start subtitle (edition# ed.). Publisher.

Konferans Bildirileri:
Yazar-1 Soyadı, A. (İlk yazar isminin baş harfi), Yazar-2 soaydı, B. (Names’ first capital letter). (Year). Bildiri başlığı. In Title of the Collected Work (if available), Proceedings of the Name of the Conference, Location of Conference, Country, Date of Conference; Editor 1, Editor 2, Eds. (if available); Publisher: City, Country, Year (if available); Abstract Number (optional), Pagination (optional).

Tezler:
Başka bir yerde yayınlanmış bir teze atıfta bulunma:
Yazar soyadı, Adının baş harfleri. (Yıl). Tez başlığı [Tez türü, Üniversite Adı]. Arşiv Adı. URL

Yayımlanmamış bir teze APA7 Stilinde atıfta bulunma:

Yazar soyadı, Adının baş harfleri. (Yıl). Tez başlığı [Yayımlanmamış tez/tez türü]. Üniversite Adı.

Web siteleri:
Yayınlanmış eserlerin aksine, web siteleri zaman içinde değişebilir veya kaybolabilir, bu nedenle WebCite gibi bir hizmet kullanarak alıntı yapılan web sitesinin bir arşivini oluşturmanızı öneririz. Lütfen .net, .com gibi siteleri kullanmayın ve .edu, .org veya kurumlar tarafından kabul edilen web sitelerini kullanın.

Örnekler:


Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M., Babaç, M.T. (2012). Türkiye Bitkileri Listesi - Damarlı Bitkiler. Nezahat Gökyiğit Vakfı Yayınları, İstanbul.

Topal, Y. (2013). Investigation of Antioxidant and Antimicrobial Effects of Phenolic Compounds of Some Species of Alchemilla L. (Rosaceae) genus [Master Thesis]. Bingöl University.

Wong, C.C., Li, H.B., Cheng, K.W., Chen, F. (2006). A Systematic Survey of Antioxidant Activity of 30 Chinese Medicinal Plants Using the Ferric Reducing Antioxidant Power Assay. Food Chem., 97, 705-711. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.05.049


Tabloların Hazırlanması
Tabloları hazırlarken lütfen aşağıdaki biçimlendirme talimatlarını izleyin.
- Tablolar numaralandırılmalı ve metin içinde numaralandırma kullanılarak sırayla atıfta bulunulmalıdır (örn. Tablo 1, Tablo 2 vb.).
- Uzunluğu bir A4 veya Letter sayfasından az olan tablolar makale içinde uygun bir yere yerleştirilebilir.
- Bir A4 veya Letter sayfasından daha uzun tablolar, belge metin dosyasının sonuna yerleştirilebilir. Üretim sırasında tablonun doğru yere eklenebilmesi için lütfen tablonun metin dosyasındaki ilgili konumda nerede görünmesi gerektiğini belirtin ve atıfta bulunun.
- Daha büyük veri setleri veya A4 veya Letter yatay sayfaya sığmayacak kadar geniş tablolar ek dosya olarak yüklenebilir. Daha fazla bilgi için lütfen [aşağıya] bakınız.
- Ek dosya olarak sağlanan tablo verileri Excel elektronik tablosu (.xls) veya virgülle ayrılmış değerler (.csv) olarak yüklenebilir. Lütfen standart dosya uzantılarını kullanın.
- Tablo başlıkları (en fazla 15 kelime) tablonun üstünde ve açıklamalar (en fazla 300 kelime) tablonun altında yer almalıdır.
- Tablolar şekil veya elektronik tablo dosyası olarak gömülmemeli, kelime işlemci programınızdaki 'Tablo nesnesi' işlevi kullanılarak biçimlendirilmelidir.
- Renk ve gölgelendirme kullanılmayabilir. Tablonun bazı bölümleri üst simge, numaralandırma, harf, sembol veya kalın metin kullanılarak vurgulanabilir ve bunların anlamı bir tablo açıklamasında açıklanmalıdır.- Sayısal değerleri belirtmek için virgül kullanılmamalıdır.Herhangi bir sorunuz varsa veya tablolarla ilgili bir sorun yaşıyorsanız, lütfen ijsm.info@gmail.com adresinden IJSM ekibiyle iletişime geçin.

Şekillerin Hazırlanması
Şekilleri hazırlarken lütfen aşağıdaki biçimlendirme talimatlarını takip ediniz.
- Şekiller metinde ilk geçtikleri sıraya göre numaralandırılmalı ve bu sırayla yüklenmelidir. Çok panelli şekiller (a, b, c, d vb. bölümleri olanlar), şeklin tüm bölümlerini içeren tek bir bileşik dosya olarak gönderilmelidir.
- Şekiller doğru yönde yüklenmelidir.
- Şekil başlıkları (en fazla 15 kelime) ve açıklamaları (en fazla 300 kelime) grafik dosyasında değil, ana makalede verilmelidir.
- Şekil anahtarları, şeklin açıklamasına değil, grafiğe dahil edilmelidir.
- Her şekil, resmi çevreleyen beyaz alan miktarını en aza indirmek için yakından kırpılmalıdır. Şekilleri kırpmak, kabul edilen makale sitemizde yayınlanmak üzere hazırlandığında şekli diğer unsurlarla birlikte yerleştirirken doğruluğu artırır. Bireysel şekil dosyası formatları hakkında daha fazla bilgi için ayrıntılı talimatlarımıza bakın.
- Bireysel şekil dosyaları 10 MB'ı geçmemelidir. Uygun bir format seçilirse, bu dosya boyutu son derece yüksek kaliteli şekiller için yeterlidir.
- Daha önce başka bir yerde yayınlanmış şekillerin (veya tabloların) çoğaltılması için telif hakkı sahibinden izin almanın yazar(lar)ın sorumluluğunda olduğunu lütfen unutmayın. Tüm şekillerin açık erişimli olması için, yazarlar açık erişimli olmayan dergilerde başka bir yerde yayınlanmış görüntüleri dahil etmek istiyorlarsa, hak sahibinden izin almalıdırlar. İzin, şekil açıklamasında belirtilmeli ve orijinal kaynak referans listesine dahil edilmelidir.

İndirilecek Belgeler
Üst YazıMakale Şablonu

Dosya Formatları
Dosya formatı, ana makale belgesi için Microsoft word (DOC, DOCX) olmalıdır.
https://publicationethics.org/

Son Güncelleme Zamanı: 7.04.2024 18:38:32
International Journal of Secondary Metabolite
e-ISSN: 2148-6905