Araştırma Makalesi

Entelektüel Sermayenin Hava Yolu İşletmelerinde Finansal Performansa Etkisi

Cilt: 7 Sayı: 2 31 Aralık 2018
PDF İndir
EN TR

Entelektüel Sermayenin Hava Yolu İşletmelerinde Finansal Performansa Etkisi

Öz

Günümüzde bilgi teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ve nihayetinde küreselleşme, işletmeleri küresel rekabet ortamında mücadele etmeyi gerekli kılmıştır. Artan rekabet ortamı ise yeni ekonomik düzende temel üretim faktörlerine ek olarak karşımıza entelektüel sermaye kavramını çıkarmıştır. Entelektüel sermaye, zenginlik yaratma adına kullanılan bilgi, enformasyon, entelektüel mülkiyet ve deneyim anlamına gelmektedir. Entelektüel sermaye, doğası gereği farklı sektörlerde farklı bileşenler ve sonuçlar ile karşımıza çıkmaktadır. Bu araştırma, bilginin ve teknolojinin yoğun kullanıldığı aynı zamanda müşteri memnuniyeti odaklı faaliyet gösteren hava yolu işletmelerinin entelektüel sermayesini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç çerçevesinde, entelektüel sermaye katma değer katsayısı yöntemi temel alınarak, 23 hava yolu firmasının finansal performans göstergeleri incelenmiştir. Panel veri analizi yöntemi kullanılarak yapılan araştırma neticesinde, işletmelerin finansal performans göstergelerinden olan faaliyet kâr marjı, varlıkların getirisi, özsermaye getirisi ile entelektüel sermaye unsurları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki olduğu bulgulanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akyüz, Ö.F. (2011). İnsan ve bilgi ekseninde entelektüel sermayenin etkin yönetimi. (1.Baskı). İstanbul: THY Yayınları.
  2. Alagöz, A. ve Özpeynirci, R. (2007). Bilgi toplumunda entelektüel varlıklar ve raporlanması. Afyon Kocatepe Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 9(2), 167-184.
  3. Baltagi, B.H. (2005). Econometric analysis of panel data. (Third Edition). Chichester: John Wiley & Sons Ltd.
  4. Basso, L.F.C., Kimura, H. ve Aguiar. J.F. (2010). Intellectual capital and value creation in the production and assembly of vehicles and auto-parts sector in Brazil: A Panel data analysis. Journal of Modern Accounting and Auditing, 6(8), 15-25.
  5. Bozbura, F.T. ve Toraman, A. (2004). Türkiye’de entelektüel sermayenin ölçülmesi ile ilgili model çalışması ve bir uygulama. İTÜ Dergisi/d Mühendislik, 3(1), 55-66.
  6. Calisir, F., Gumussoy, C.A. Bayraktaroğlu, A.E. ve Deniz, E. (2010). Intellectual capital in the quoted Turkish ITC Sector. Journal of Intellectual Capital, 11(4), 537-553.
  7. Chang, S.L. (2007). Valuing ıntellectual capital and firms performance: Modifying value added ıntellectual coefficient (VAIC™) in Taiwan IT industry. Yayınlanmamış Doktora Tezi. A.B.D: Golden Gate Üniveritesi.
  8. Chen, M.C., Cheng, S.J. ve Hwang, Y. (2005). An Ampirical investigation of the relationship between intellectual capital and firms, market value and financial performance. Journal of Intellectual Capital, 6(2), 159-176.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2018

Gönderilme Tarihi

4 Aralık 2018

Kabul Tarihi

29 Aralık 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Odabaşoğlu, Ş. (2018). Entelektüel Sermayenin Hava Yolu İşletmelerinde Finansal Performansa Etkisi. International Journal of Social Science Research, 7(2), 211-237. https://izlik.org/JA98MG84LB
AMA
1.Odabaşoğlu Ş. Entelektüel Sermayenin Hava Yolu İşletmelerinde Finansal Performansa Etkisi. IJSSR. 2018;7(2):211-237. https://izlik.org/JA98MG84LB
Chicago
Odabaşoğlu, Şener. 2018. “Entelektüel Sermayenin Hava Yolu İşletmelerinde Finansal Performansa Etkisi”. International Journal of Social Science Research 7 (2): 211-37. https://izlik.org/JA98MG84LB.
EndNote
Odabaşoğlu Ş (01 Aralık 2018) Entelektüel Sermayenin Hava Yolu İşletmelerinde Finansal Performansa Etkisi. International Journal of Social Science Research 7 2 211–237.
IEEE
[1]Ş. Odabaşoğlu, “Entelektüel Sermayenin Hava Yolu İşletmelerinde Finansal Performansa Etkisi”, IJSSR, c. 7, sy 2, ss. 211–237, Ara. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA98MG84LB
ISNAD
Odabaşoğlu, Şener. “Entelektüel Sermayenin Hava Yolu İşletmelerinde Finansal Performansa Etkisi”. International Journal of Social Science Research 7/2 (01 Aralık 2018): 211-237. https://izlik.org/JA98MG84LB.
JAMA
1.Odabaşoğlu Ş. Entelektüel Sermayenin Hava Yolu İşletmelerinde Finansal Performansa Etkisi. IJSSR. 2018;7:211–237.
MLA
Odabaşoğlu, Şener. “Entelektüel Sermayenin Hava Yolu İşletmelerinde Finansal Performansa Etkisi”. International Journal of Social Science Research, c. 7, sy 2, Aralık 2018, ss. 211-37, https://izlik.org/JA98MG84LB.
Vancouver
1.Şener Odabaşoğlu. Entelektüel Sermayenin Hava Yolu İşletmelerinde Finansal Performansa Etkisi. IJSSR [Internet]. 01 Aralık 2018;7(2):211-37. Erişim adresi: https://izlik.org/JA98MG84LB

*