BibTex RIS Kaynak Göster

TÜRKİYE’DEKİ SPOR BASININDA NEFRET SÖYLEMİ

Yıl 2013, Cilt: 2 Sayı: 2, 46 - 60, 01.10.2013

Öz

Özünde dostluk ve barış gibi pozitif değerleri barındıran spor, günümüzde tüm dünyada zaman zaman şiddet olaylarıyla gündeme gelmektedir. Bu araştırmada, spor sahalarında yaşanan şiddet olaylarına dolaylı olarak etkisi olduğu ileri sürülen medyadaki “nefret söylemi” incelenmiştir. Son yıllarda akademik araştırmalara konu olan nefret söylemi, bir grubu ya da kişiyi ırk, cinsiyet, ulus, din, politik görüş ve sosyal sınıf gibi ayrımlarla aşağılamak veya tehdit etmek şeklinde tanımlanmaktadır. Bu araştırmada son dönemde gerginlik veya şiddetin yaşandığı futbol maçları referans alınarak, bu müsabakaların öncesinde ve sonrasında geleneksel ve internetteki yeni medyada yer alan haber ve yorumlarda öne çıkan nefret ifadeleri örneklenmiştir. Geleneksel medya kapsamında günlük yayın yapan spor gazeteleri ile yerel ve yurt genelinde dağıtımı yapılan gazetelerin spor sayfaları incelenmiştir.Sonuç olarak spor medyasında milli maçlar öncesinde rakip ülkenin takımına karşı, büyük takımların maçlar öncesinde ve sonrasında birbirlerine karşı nefret söylemi içeren ifadelerin sık olmasa da yer aldığı görülmüştür. Bunun dışında nefret söylemi içeren mesajların sosyal medya ortamına da taşınarak özellikle genç kuşak arasında dolaşıma sokulduğu da var olan bir gerçekliktir. Spor sahalarında görülen şiddet olaylarında geleneksel ve yeni medyanın taraflar arasında var olan gerginliği tırmandırıcı veya yaşanan şiddeti tekrarlayarak yeniden üretici bir etkisinin olduğu söylenebilir.

HATE SPEECHES IN TURKISH SPORTS PRESS

Yıl 2013, Cilt: 2 Sayı: 2, 46 - 60, 01.10.2013

Öz

Sports which includes positive values such as friendship and peace is sometimes brought to the world’s agenda by events of violence. In this study, examines “hate speeches” in the media that are believed to have indirect effect on violence experienced in sports fields. Hate speech, a recent topic of academic research, is defined as insulting or threatening a group or an individual based discriminations on race, gender, nationality, religion, political views or social status. This research illustrates expressions of hate in traditional and new media prior to and after football matches in which tension and violence were observed. Daily sports journals and sports sections of local and national newspapers were examined in the context of traditional media. According to results, expressions involving hate speech were observed towards the opponent team about major league matches and prior to the Turkish National Football Team matches. It was also found that messages including hate speeches were transferred to social media environments and recycled among young generation. In terms of violence in sports fields, it can be argued that traditional and new media escalate the tension which exists among the fans and reproduce the violence by repeating it

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA24YN44SB
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Selami Özsoy Bu kişi benim

Kadir Yıldız

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özsoy, S., & Yıldız, K. (2013). TÜRKİYE’DEKİ SPOR BASININDA NEFRET SÖYLEMİ. International Journal of Social Science Research, 2(2), 46-60.
AMA Özsoy S, Yıldız K. TÜRKİYE’DEKİ SPOR BASININDA NEFRET SÖYLEMİ. IJSSR. Ekim 2013;2(2):46-60.
Chicago Özsoy, Selami, ve Kadir Yıldız. “TÜRKİYE’DEKİ SPOR BASININDA NEFRET SÖYLEMİ”. International Journal of Social Science Research 2, sy. 2 (Ekim 2013): 46-60.
EndNote Özsoy S, Yıldız K (01 Ekim 2013) TÜRKİYE’DEKİ SPOR BASININDA NEFRET SÖYLEMİ. International Journal of Social Science Research 2 2 46–60.
IEEE S. Özsoy ve K. Yıldız, “TÜRKİYE’DEKİ SPOR BASININDA NEFRET SÖYLEMİ”, IJSSR, c. 2, sy. 2, ss. 46–60, 2013.
ISNAD Özsoy, Selami - Yıldız, Kadir. “TÜRKİYE’DEKİ SPOR BASININDA NEFRET SÖYLEMİ”. International Journal of Social Science Research 2/2 (Ekim 2013), 46-60.
JAMA Özsoy S, Yıldız K. TÜRKİYE’DEKİ SPOR BASININDA NEFRET SÖYLEMİ. IJSSR. 2013;2:46–60.
MLA Özsoy, Selami ve Kadir Yıldız. “TÜRKİYE’DEKİ SPOR BASININDA NEFRET SÖYLEMİ”. International Journal of Social Science Research, c. 2, sy. 2, 2013, ss. 46-60.
Vancouver Özsoy S, Yıldız K. TÜRKİYE’DEKİ SPOR BASININDA NEFRET SÖYLEMİ. IJSSR. 2013;2(2):46-60.