Güncel Sayı

Cilt: 16 Sayı: 2, 27.08.2024

Yıl: 2024

Dergimizde Temel ve Klinik Tıp Bilimlerine ilave olarak, Diş hekimliği, Hemşirelik, Sağlık Yönetimi, Sağlıkla ilgili alanlarda eğitim, Ebelik, Spor Bilimleri ve Sporcu Sağlığı, Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Sosyal Hizmetler ve Psikoloji gibi sağlığı doğrudan ya da dolaylı olarak kapsayan tüm alanlardaki bilimsel yazılar yayımlanır.

Dergimizin amacı, iletişim imkanları ve bilimsel çalışmaların giderek arttığı bir dönemde ülkemizde ve tüm dünyada, sağlığın her alanında ortaya konulan güncel bilimsel yenilik ve gelişmeleri özgün makale, editöre mektup, olgu sunumu ya da derleme şeklinde yayımlayarak bilim dünyasına sunmak, çalışma alanında pratik ve temel uygulamalar ile yeni gelişmelere katkıda bulunmaktır.

YAZARLARA BİLGİ
“International Journal of Tokat Medical Sciences” eski adı “Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi” olan, sağlık alanındaki araştırmaları, olgu sunumları, derlemeleri ve editöre mektupları yayınlar. Dergi yılda 3 sayı olarak yayımlanmaktadır.
Derginin yazı dili Türkçe ve İngilizcedir (Her iki dilde de tam metin kabul edilmektedir). Türkçe yazıların Türk Dil Kurumu’nun Türkçe sözlüğüne, imla kılavuzuna uygun olması gerekir. İngilizce yazılar da gramer kuralları, yazım hataları açısından dergi yayın kurulu tarafında titizlikle incelenmektedir.
Dergimiz yazıları Dergipark Sistemi üzerinden almakta ve takip etmektedir. Yazarların da hızlı ve kolay bir şekilde takibini sağlayan bu sistem ile yazıların dergimiz tarafından takibi, değerlendirilmesi de hızlı ve kolay olabilmektedir. Gönderilen makaleler için; gönderim, değerlendirme, yayınlama herhangi bir aşamada ücret talep edilmemektedir. 

ETİK KURALLAR
Etik ilkeler ve yayın politikası başlığı altındadır.

BENZERLİK KURALLARI
“International Journal of Tokat Medical Sciences” (eski adı ile “Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi”) tüm gönderileri derginin benzerlik sistemi (https://intihal.net/) üzerinden incelemektedir. Bu incelemede, daha önceki cümleler ve ifadeler yazarı kişinin kendisi olsa bile, makale daha önce herhangi bir yerde yayınlanmış verilerle kabul edilemez bir benzerliğe sahip olmamalıdır.

YAZARLIK KRİTERLERİ
“International Journal of Tokat Medical Sciences” (eski adı ile “Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi”) gönderilen makalelerde yazar olarak yer alan tüm isimlerin ICMJE (www.icmje.org) tarafından önerilen yazarlık koşullarını karşılıyor olması gerekmektedir.
ICMJE (www.icmje.org) tarafından önerilen yazarlık koşulları şu şekilde listelenmektedir:
1. Çalışmanın konseptine/tasarımına; ya da çalışma için verilerin toplanmasına, analiz edilmesine ve yorumlanmasına önemli katkı sağlamış olmak;
2. Yazı taslağını hazırlamış ya da önemli fikirsel içeriğin eleştirel incelemelerini yapmış olmak;
3. Yazının yayından önceki son halini gözden geçirmiş ve onaylamış olmak;
4. Çalışmanın herhangi bir bölümünün geçerliliği ve doğruluğuna ilişkin soruların uygun şekilde soruşturulduğunun ve çözümlendiğinin garantisini vermek amacıyla çalışmanın her yönünden sorumlu olmayı kabul etmek.
Bir yazar, hem bu dört (4) kriteri karşılamak, hem çalışmaya katkı sağladığı kısımların sorumluluğunu almak hem de diğer yazarların çalışmanın hangi kısımlarına katkı sağladığını tanımlayabilmek durumundadır. Dergimize gönderilen tüm yazıların sorumluluğu yazarlara aittir.
“International Journal of Tokat Medical Sciences” (eski adı ile “Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi”) gönderilen tüm makalelerde yazarlar yukarıda belirtilen yazarlık haklarına uygun davranmak zorundadır. Sorumlu yazar makale yükleme sırasında hem kendisi hem de makalede yer alan diğer tüm yazarlar Dergipark sistemi üzerinde bulunan gönderilen yazıya tüm yazarların onay verdiklerine dair (imzalı) "Telif Hakkı Devir Formu" sisteme yüklemesi gerekmektedir.

ÜCRET POLİTİKASI
“International Journal of Tokat Medical Sciences” (eski adı ile “Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi”) gönderilen hiçbir yazıdan ücret talep etmemektedir.

MAKALE HAZIRLAMA
“International Journal of Tokat Medical Sciences” (eski adı ile “Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi”) gönderilen tüm makaleler, ICMJE (https://www.icmje.org/icmje-recommendations.pdf) kriterlerine uygun hazırlanmalıdır.
Makaleler sadece Dergipark sisteminde derginin online makale yükleme ve değerlendirme sistemi üzerinden gönderilebilir. Başka yerlerden gönderilen makaleler değerlendirilmeye alınmamaktadır.

Makaleler bilgisayar dosyası üzerinde standart A4 kağıdı boyutlarındaki bir sayfaya, sağ ve sol kenarlarda yaklaşık 2,5 cm boşluk kalacak şekilde, "Times New Roman” karakteri, 12 punto ve 1,15 satır aralığı ile yazılmalıdır.

Yazarların; makale Ana Metin (yazar ismi, kurum/kuruluş ismi olmadan, tamamen kör ana metin halinde), Başlık Sayfası ve Telif Hakkı Formunu (yazar(lar) tarafından imzalanmış) ilk gönderim sırasında online makale sistemine yüklemeleri gerekmektedir.

Makale ana metinde;

(i) Türkçe ve İngilizce başlıklar,

(ii) Türkçe ve İngilizce özetler (Özet 250 kelimeyi geçmemelidir. Türkçe özette başlıklar: Amaç, Gereç ve Yöntem, Bulgular, Sonuç, Anahtar kelimeler şeklinde sıralanmalıdır. İngilizce özette başlıklar: Objective, Material and Methods, Results, Conclusion, Keywords şeklinde sıralanmalıdır);
(iii) Giriş;

(iv) Gereç ve Yöntem;

(v) Bulgular; (vi) Tartışma;

(vii) Kaynakça bölümleri bulunur.

Gereç ve yöntemler, bulgular ve tartışma bölümlerinin gerektiğinde alt başlıklarla (alt başlıklarda başlık italik ve kalın olmalıdır) ele alınması tercih edilir. Kabul edilen makalelerde kaynakçadan hemen önce çıkar çatışması, finansal destek olup olmadığı, varsa teşekkür edilecek kişi ya da kurumlar, yazar katkıları ve etik kurul beyanı eklenir. Bölüm ve alt başlıklarda başlık numaralandırması kullanılmamalıdır.

Başlık sayfası tablo halinde ek dosya olarak sisteme yüklenecektir. (Yazar adları (unvan, ad, soyadı), yazar(lar) çalıştıkları kurumlar, iletişim adresleri, telefon ve faks numaraları, e-posta adresi ve ORCID numaraları). Sorumlu yazarın çalıştığı kurum, iletişim bilgileri ve ORCID bilgileri bu dosya içinde bulunmalıdır. Yazarların çalışmanın yapılmasındaki katkıları da bu dosya içerisinde belirtilecektir.
"Telif Hakkı Devir Formu": Bu form tüm yazarlar tarafından imzalanarak sisteme yüklenmelidir.

Araştırma makalesi: Bilimsel araştırmalara, çalışmalara, gözlemlere ve deneylere dayanan özgün bilimsel makalelerdir. Bu yazılar da; (i) Özet (Türkçe ve İngilizce); (ii) Giriş; (iii) Gereç ve yöntem; (iv) Bulgular; (v) Tartışma (vi) Kaynakça alt başlıklarını içermelidir.

Derleme: İlgili konu alanında geçmişin ışığı altında günümüzde yeni gelişmeleri veya gelişmeyi daha önce uygulanan yöntemlerle karşılaştıran yazılardır. Yayın Kurulunun daveti ile derleme yazısı gönderilebilir. Yayın Kurulunun daveti olmadan gönderilecek derleme yazılarında; yazarlardan birinin ilgili konuyla alakalı en az üç ya da daha çok özgün araştırma makalesinin yayımlanmış olması beklenir. Bu yazılar da; (i) Özet (Türkçe ve İngilizce); (ii) Giriş; (iii) Gereç ve yöntem; (iv) Bulgular; (v) Tartışma (vi) Kaynakça alt başlıklarını içermelidir.

Olgu sunumu: Dergimizde sınırlı sayıda olgu sunumu yer almakta ve sadece nadir görülen vakalara yer verilmektedir. Olgu sunumları; (i) Özet (Türkçe ve İngilizce); (ii) Giriş; (iii) Olgunun sunulması (iv) Tartışma (v) Kaynakça alt başlıklarını içermelidir.
Editöre Mektuplar: Derginin standart makale kurallarına uymayan, bilgi vermek amacıyla yazılmış metinlere verilen tanımlamadır. Hem makalenin yazarı ve okuyucu arasında hem de editör arasında bir iletişim aracıdır. Dergimizde yayınlanmış başka bir makale hakkında görüş veya yorumlarda Editöre Mektup ile bildirilebilir. Bu şekilde olan Mektuplar, konu aldıkları makalenin yazarına gönderilir ve ek görüş ya da cevap vermek isteyip istemedikleri sorulur.

Tablolar ve Şekiller
Tablolar kaynakçadan sonra olacak şekilde ana makale dosyasına eklenmelidir. Her tablo ayrı bir sayfada yer almalıdır. Her tablonun üstünde açıklayıcı/tanımlayıcı bir başlık yer almalıdır. Tablo içinde geçen kısaltmalar tablonun altında tanımlanmalıdır. Tablo altında yer alan bu açıklamalar alfabetik sıralama ile verilmelidir.
Şekiller, grafikler ve fotoğraflar tablolardan sonra olacak şekilde ana makale dosyasına eklenmelidir. Resimlerde kalın ve ince oklar, yıldızlar, asteriksler ve benzer işaretler kullanılabilir. Şekiller, grafikler ve fotoğraflarda tanımlayıcı bilgiler ilgili şekil, grafik veya fotoğraf altında verilmelidir.
Makalenin geri kalanında olduğu gibi şekil, grafik, resim ve tablolarda körleştirilmiş olmalıdır. Bu nedenle şekil, grafik, resim ve tablolarda yer alan kurum bilgileri silinmeli ve resimde varsa kişiler tanınmamalıdır. 

Kaynakça
“International Journal of Tokat Medical Sciences” (eski adı ile “Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi”) kaynakların gösterilmesinde “National Library of Health (NLM) Kaynak Yazım Stili” kullanılmaktadır. Makale içinde anılma sırasına göre parantez içinde olacak şekilde dizilmelidir. (örnek: ...daha önce tanımlandığı gibi (1)”). Aynı anda birkaç kaynak gösterilecekse kaynaklar yine parantez içinde küçük numaradan büyüğe doğru sıralanır ve virgül ile ayrılır (1, 3, 7, 10). Ardışık gelen kaynaklarda (1, 2, 3, 4, 5) şeklinde değil de (1-5) olarak gösterilmelidir. Ardışık gösterilen kaynaklarda tarih sırası eskiden yeniye doğru olur, yani küçük numaranın tarih sırası eski olana verilmesi gerekmektedir. Herhangi bir yazara atıfta bulunuyorsa kaynak yazar isminden hemen sonra gelmelidir. “Beck (1), Öztürk (2)”. Burada yayımlanmamış sonuçlar, kişisel görüşler, ulaşılamayan internet sayfaları kaynak olarak gösterilmemelidir. Yazarların yalnızca doğrudan yararlandıkları çalışmaları kaynak olarak göstermeleri gerekir; yazımı doğrulanamayan kaynaklar yayın hazırlığı sırasında yazarlardan istenecektir.

Kaynakçanın yazımı
Tüm kaynaklar, metin içerisinde atıfta bulunulan sırayla listelenir. Kaynakça başlığı altındaki listede metin içinde yer alan tüm kaynaklar bulunmalıdır. Dergimiz “National Library of Health (NLM) Kaynak Yazım Stili” kullandığı için kaynaklarda yer alan tüm kısaltmalar NLM Kataloğu’nda uygun olmalıdır. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/nlmcatalog?Db=journals&Cmd=DetailsSearch&Term=currentlyindexed%5BAll%5D).

Altı ya da daha az sayıda yazar olduğunda (1-6 yazarlı makaleler) tüm yazarlar tek tek yazılmalıdır.

1. Gevrek F, Akyörük A, Kara M, Katar M, Erdemir F. Investigation of the sperm aquaporin molecules expression in fertile and infertile men. Ann Med Res. 2023;30(8):893-898.
2. Dumanlı A, Görgülü A, Seyrimez Ö, Aydın S, Gencer A. Diş Kliniğinde Tedavi Sırasında Tehlikeli Diş Aspirasyonu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2023; 15(3): 89-94.

Altıdan (6) fazla yazar olduğunda altıncı yazarın arkasından Türkçe kaynaklarda “ve ark.” İngilizce kaynaklar için “et al.” kısaltması eklenmelidir.

1. Kölükçü V, Balta MG, Tapar H, Karaman T, Karaman S, Ünsal V, ve ark. Etomidate alleviates ovarian ischemia-reperfusion injury in rats. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2024;30(6):375-381.

Kitap:
1. Öztürk MO, Uluşahin A. Ruh sağlığı ve bozuklukları. 10. Baskı. Nobel Tıp Kitabevleri: Ankara, 2024; s:291-342.
Tez:

Yayınlanmamış Tez
Aydın S. Şizofreni, şizoaffektif bozukluk ve psikotik özellikli bipolar bozukluk tip-1 hastalarında üstbilişsel inanışlar ve süreçler. Yayınlanmamış Uzmanlık Tezi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi, 2022.
Çağlar ÖF. Antidepresan tipi ilaçlarda tedavi yanıtı ve yan etkileri üzerine yansıtıcı işlevler ve duygu dışavurumunun etkisi. Yayınlanmamış Uzmanlık Tezi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi, 2022.

Yayınlanmış Tez
Özsoy F, Kuloğlu MM. Major depresif bozukluk ve panik bozukluk hastalarında üstbiliş işlevlerinin değerlendirilmesi. JCM. 2017; 7(1): 42-49.

Elektronik formatta yazı:
World Health Organization. Epidemic and Pandemic Preparedness and Prevention (EPP) [İnternet]. 2024. [31.07.2024]. Link: https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/378271/9789240097124-eng.pdf?sequence=1.

Yayın Etiği
“International Journal of Tokat Medical Sciences” (eski adı ile “Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi”) için belirtilen etik görev ve sorumluluklar Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan kılavuzlar göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır. Dergimizin yayın aşamaları, Uluslararası Tıbbi Dergileri Editörler Kurulu (ICMJE), Dünya Tıbbi Editörler Derneği (WAME), Bilim Editörleri Konseyi (CSE), Yayın Etiği Kurulu (COPE), Avrupa Bilim Editörleri Derneği (EASE), Ulusal Bilgi Standartları örgütü (NISO) ve DOAJ Şeffaflık İlkeleri ve Bilimsel Yayıncılıkta En İyi Uygulamalar kılavuzları uyarınca yürütülür.
Dergimize gönderilen makalelerin değerlendirilmesinde bağımsız, tarafsız, çift-kör hakem raporlarına dayanmaktadır. Gönderilen makaleler, özgünlükleri, metodolojileri ve tartışılan konunun önemi açısından Editör Kurulu üyeleri tarafından titizlikle değerlendirilir. Bunu, alanında iki veya daha fazla bağımsız uzman tarafından tarafsız çift-kör hakem değerlendirmesi izler. Gönderilen makaleler, ilk olarak isimleri gizli tutulan en az iki danışma kurulu üyesi tarafından değerlendirilir. Ardından danışma kurulunda tamamlanan makalelerin incelemeleri, editör kurulunda tartışılır. Hakemler yazarların kimliğinden ve yazarlar da hakemin kimliğinden habersizdir. Tüm gönderiler için, Editör Kurulu karar alma sürecinde son otoritedir.
İlaç çalışmalarında, çalışmanın Sağlık Bakanlığı’nın ilgili yönetmeliklerine uygun olarak yürütüldüğü ve etik kurul izni alındığı belirtilmelidir. Etik Kurul onayı alınması gereken çalışmalarda, bu onayın gönderilmemesi durumunda yazı yayımlanmayacaktır. Ayrıca, tüm çalışmalarda “Helsinki Deklarasyonu”, “İyi Klinik Uygulamalar Kılavuzu” ve “İyi Laboratuvar Uygulamaları Kılavuzu’nda belirtilen esaslara uyulmalı, hastalar bilgilendirildikten sonra yazılı veya sözlü izinleri alınmalıdır.
Derginin editörlük ve yayın süreçleri, Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama İlkeleri'ne (https://dergipark.org.tr/tr/download/file/22) uygun olarak yürütülmektedir. Derginin Editör Kurulu, tüm itiraz ve şikayet vakalarını (https://dergipark.org.tr/tr/pub/eeder/page/11853) COPE yönergeleri kapsamında ele almaktadır.

Yazarın Etik Sorumlulukları
Dergimize bilimsel eser gönderen yazar(lar) aşağıda belirtilen etik ilkeleri göz önünde bulundurmalıdırlar:
1. Dergiye bilimsel eserin gönderilmesinden sonra takip edilen yayın değerlendirme ve yayınlamayı içeren aşamalar, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve iletimini esas almaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Dergi yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşıması beklenmektedir.
2. Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmaların özgün olması beklenmektedir. Yazar(lar)ın başka çalışmalardan yararlanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.
3. Bilimsel eserin oluşturulmasında içeriğe bilimsel olarak katkı sağlamayan kişiler, yazar olarak belirtilmemelidir.
4. Yayınlanmak üzere gönderilen tüm bilimsel eserlerde varsa, çıkar çatışması teşkil edebilecek durumlar ve ilişkiler açıklanmalıdır.
5. Yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri boyunca araştırmalarına ilişkin ham veri talep edilebilir. Bu durumda yazar(lar) ilgili veri ve bilgileri yayın kurulu ve bilim kuruluna sunmak zorundadırlar.
6. Yazar(lar) kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını veya deney yapılan deneklerin rızasının alındığını gösteren belgeye sahip olmalıdır.
7. Yazar(lar)ın yayınlanmış veya değerlendirme aşamasındaki çalışmalarıyla ilgili olarak bir hatayı fark etmeleri durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
8. Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir.
9. Değerlendirme süreci başlamış bir çalışmanın araştırmacıları değiştirilemez. (Ekleme, sıra değiştirme, çıkartma vb).

Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları
Dergi editör ve yardımcı editörleri, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan "COPE-Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" ve "COPE-Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberleri temelinde aşağıdaki etik görev ve sorumluluklara sahip olmalıdır:
Genel görev ve sorumluluklar: Editörler, dergide yayınlanan bilimsel eserlerden sorumludur. Editörlerin, aşağıda belirtilen rol ve yükümlülükleri bulunmaktadır:
1. Çalışmaların bilimsel literatüre katkı sağlaması ve özgün nitelikte olması açısından derginin sürekli gelişimi için daima dinamik hareket etmelidir.
2.Dergide yayınlanan çalışmaların kalitesini geliştirmeye yönelik süreçleri yürütmelidir.
3. Düşünce özgürlüğünü desteklemelidir.
4. Akademik açıdan bütünlüğü sağlanmalıdır.
5.Yayın süreci boyunca fikri mülkiyet hakları ve etik standartları gözetmelidir.
6. Düzeltme ya da açıklama gerektiren konularda yayın açısından açıklık ve şeffaflık göstermelidir.
7. Editörler kendilerine gelen geri bildirimleri dikkate almak, açıklayıcı ve bilgilendirici geri bildirim vermekle yükümlüdür.

Yazarlar ile ilişkiler
Editörlerin yazarlara karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:
1.Editörler, çalışmaların güncelliği, bilimsel önemi, özgün değeri, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine dayanarak olumlu ya da olumsuz yönde karar vermelidir.
2.Yayın kapsamına uygun olan çalışmaların ciddi problemi olmadığı sürece ön değerlendirme aşamasına almalıdır.
3.Editörler, çalışma ile ilgili ciddi bir sorun olmadıkça, olumlu yöndeki hakem önerilerini göz ardı etmemelidir.
4. "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" mutlaka yayınlanmalı ve editörler tanımlanan süreçlerde yaşanabilecek sapmaların önüne geçmelidir.
5. Yazarlara açıklayıcı ve bilgilendirici şekilde bildirim ve dönüş sağlanmalıdır.

Hakemler ile ilişkiler
1.Editörlerin hakemlere karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:
2. Hakemleri çalışmanın konusuna uygun olarak belirlemelidir.
3.Hakemlerin değerlendirme aşamasında ihtiyaç duyacakları bilgi ve rehberleri sağlamakla yükümlüdür.
4. Yazarlar ve hakemler arasından çıkar çatışması olup olmadığını gözetmek durumundadır.
5. Körleme hakemlik bağlamında hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutulmalıdır.
6. Hakemleri tarafsız, bilimsel ve nesnel bir dille çalışmayı değerlendirmeleri için teşvik etmelidir.
7. Hakemlerin performansını artırıcı uygulama ve politikalar belirlemelidir.
8. Hakem havuzunun bilimsel performans esas alınarak güncellenmelidir.
9.Bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellemelidir.

Yayın kurulu ile ilişkiler
Editörler, tüm yayın kurulu üyelerinin süreçleri yayın politikaları ve yönergelere uygun ilerletmesini sağlamalıdır. Yayın kurulu üyelerini yayın politikaları hakkında bilgilendirmeli ve gelişmelerden haberdar etmelidir. Ayrıca editörler;
1. Yayın kurulu üyelerinin çalışmaları tarafsız ve bağımsız olarak değerlendirmelerini sağlamalıdır.
2. Yeni yayın kurulu üyelerini, katkı sağlayabilir ve uygun nitelikte belirlemelidir.
3. Yayın kurulu üyelerinin uzmanlık alanına uygun çalışmaları değerlendirme için göndermelidir.
4. Yayın kurulu ile düzenli olarak etkileşim içerisinde olmalıdır.
5. Yayın kurulu ile belirli aralıklarla yayın politikalarının ve derginin gelişimi için toplantılar düzenlemelidir.
Dergi sahibi ve yayıncı ile ilişkiler
Editörler ve yayıncı arasındaki ilişki editoryal bağımsızlık ilkesine dayanmaktadır. Editörler ile yayıncı arasında yapılan yazılı sözleşme gereği, editörlerin alacağı tüm kararlar yayıncı ve dergi sahibinden bağımsızdır.

Editoryal ve kör hakemlik süreçleri
Editörler; dergi yayın politikalarında yer alan "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" politikalarını uygulamakla yükümlüdür. Bu bağlamda editörler her çalışmanın adil, tarafsız ve zamanında değerlendirme sürecinin tamamlanmasını sağlar.

Kalite güvencesi
Editörler; dergide yayınlanan her makalenin dergi yayın politikaları ve uluslararası standartlara uygun olarak yayınlanmasından sorumludur.

Kişisel verilerin korunması
Editörler; değerlendirilen çalışmalarda yer alan deneklere veya görsellere ilişkin kişisel verilerin korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan bireylerin açık rızası belgeli olmadığı sürece çalışmayı reddetmekle görevlidir. Ayrıca editörler; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korumaktan sorumludur.

Etik kurul, insan ve hayvan hakları
Editörler; değerlendirilen çalışmalarda insan ve hayvan haklarının korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan deneklere ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalara ilişkin izinlerin olmadığı durumlarda çalışmayı reddetmekle sorumludur.
Olası suistimal ve görevi kötüye kullanmaya karşı önlem
Editörler; olası suistimal ve görevi kötüye kullanma işlemlerine karşı önlem almakla yükümlüdür. Bu duruma yönelik şikâyetlerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi konusunda titiz ve nesnel bir soruşturma yapmanın yanı sıra, konuyla ilgili bulguların paylaşılması editörün sorumlulukları arasında yer almaktadır.
Akademik yayın bütünlüğünü sağlamak
Editörler çalışmalarda yer alan hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirme içeren yargıların hızlı bir şekilde düzeltilmesini sağlamalıdır.

Fikri mülkiyet haklarının korunması
Editörler; yayınlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet hakkını korumakla, olası ihlallerde derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunmakla yükümlüdür. Ayrıca editörler yayınlanan tüm makalelerdeki içeriklerin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi adına gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.
Yapıcılık ve tartışmaya açıklık
Editörler;
1. Dergide yayınlanan eserlere ilişkin ikna edici eleştirileri dikkate almalı ve bu eleştirilere yönelik yapıcı bir tutum sergilemelidir.
2. Eleştirilen çalışmaların yazar(lar)ına cevap hakkı tanımalıdır.
3. Olumsuz sonuçlar içeren çalışmaları göz ardı etmemeli ya da dışlamamalıdır.

Şikayetler
Editörler; yazar, hakem veya okuyuculardan gelen şikayetleri dikkatlice inceleyerek aydınlatıcı ve açıklayıcı bir şekilde yanıt vermekle yükümlüdür.
Politik ve Ticari kaygılar
Dergi sahibi, yayıncı ve diğer hiçbir politik ve ticari unsur, editörlerin bağımsız karar almalarını etkilemez.

Çıkar çatışmaları
Editörler; yazar(lar), hakemler ve diğer editörler arasındaki çıkar çatışmalarını göz önünde bulundurarak, çalışmaların yayın sürecinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde tamamlamasını garanti eder.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları
Tüm çalışmaların "Körleme Hakemlik" ile değerlendirilmesi yayın kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu süreç yayının nesnel ve bağımsız değerlendirilmesi ile güven sağlar. “International Journal of Tokat Medical Sciences” (eski adı ile “Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi”) değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür. Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve yorumlar dergi yönetim sistemi aracılığıyla iletilir. Bu süreçte değerlendirme formları ve tam metinler üzerindeki hakem yorumları editör aracılığıyla yazar(lar)a iletilir. Buna göre dergi için çalışma değerlendiren hakemlerin aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olması beklenmektedir:
1.Sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışma değerlendirmeyi kabul etmelidir.
2.Tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır.
3.Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmayı incelemeyi reddederek, dergi editörünü bilgilendirmelidir.
4.Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.
5.Değerlendirmeyi yapıcı ve bilimsel bir dille yapmalıdır. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmamalıdır.
6.Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklarda gerçekleştirmelidir.

Yayıncının Etik Sorumlukları
“International Journal of Tokat Medical Sciences” (eski adı ile “Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi”) Editörleri ve Yayın Kurulu aşağıdaki etik sorumlulukların bilinciyle hareket etmektedir:
Editörler, “International Journal of Tokat Medical Sciences” (eski adı ile “Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi”) gönderilen çalışmaların tüm süreçlerinden sorumludur. Bu çerçevede ekonomik ya da politik kazançlar göz önüne alınmaksızın karar verici kişiler editörlerdir.
Bağımsız editör kararı oluşturulmasını taahhüt eder.
Dergide yayınlanmış her makalenin mülkiyet ve telif hakkını korur ve yayınlanmış her kopyanın kaydını saklama yükümlüğünü üstlenir.
Editörlere ilişkin her türlü bilimsel suistimal, atıf çeteciliği ve intihalle ilgili önlemleri alma sorumluluğuna sahiptir.

Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.