Araştırma Makalesi

Irkçı Şiddetin Sessiz Ortağı Olmak: Kuru Beyaz Bir Mevsim'de Güney Afrika Apartheid Rejimini Yeniden Hatırlamak

Sayı: 66 26 Mart 2024
PDF İndir
EN TR

Irkçı Şiddetin Sessiz Ortağı Olmak: Kuru Beyaz Bir Mevsim'de Güney Afrika Apartheid Rejimini Yeniden Hatırlamak

Öz

Bu çalışmanın ilgi odağında yirminci yüzyılın büyük bir bölümünde Güney Afrika’da yaşayan yerli halkları ırkçı sömürüye maruz bırakan Apartheid rejimine karşı verilen mücadeleyi konu alan sinema filmleri bulunmaktadır. Bu maksatla girişi takip eden bölümde, bölgenin keşfiyle başlayan ve doğal kaynaklarının sömürülmesiyle devam eden ırkçı rejimin taşlarının dizildiği tarihsel gelişmeler ele alınmaktadır. Diğer yandan sömürgeci ırkçılığın kurumsallaştığı yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren yerli halklar ve muhalif hareketler tarafından rejime karşı verilen mücadeleye geniş olarak değinilmektedir. Bu çerçevede çalışmanın araştırma evrenine toplam altı sinema filmi dâhil edilmekte ancak rejime karşı verilen mücadeleyi dramatik anlatısının odağına koyması nedeniyle A Dry White Season (Kuru Beyaz Bir Mevsim, 1989) adlı sinema filmi çalışmanın araştırma örneklemi olarak incelenmektedir. Dolayısıyla amaçlı örneklem yöntemiyle belirlenen sinema filminin seçiminde, dramatik anlatının omurgasını oluşturan “beyaz kahramanın tanık olduğu bir dizi olay neticesinde güvenli alanından çıkması ve ırkçı şiddet ve sınıf sömürüsüne dayalı maddi gerçekliğin farkına varması” etkili olduğu söylenebilir. Böylece çalışmanın merak odağını oluşturan “kahramanın maddi gerçekliği mağdurun gözünden görmesiyle değişen tercihleri ve ırkçı şiddetin sessiz ortağı olmama mücadelesi” betimsel analiz yöntemiyle anlaşılmaya gayret edilmektedir. Çalışma neticesinde, sinemanın muhalif hareketler ve toplumsal değişim üzerindeki tayin edici gücüne dikkat çekilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Althusser, L. (2000). İdeoloji ve devletin ideolojik aygıtları (4. Baskı). (Y. Alp ve M. Özışık, Çev.). İletişim.
  2. Arendt, H. (2009). Kötülüğün sıradanlığı. (Ö. Çelik, Çev.). Metis.
  3. Bauman, Z. & Donskis, L. (2020). Ahlaki körlük-Akışkan modernlikte duyarlılığın yitimi. (A. E. Pilgir, Çev.). Ayrıntı.
  4. Baltacı, A. (2018). Nitel araştırmalarda örnekleme yöntemleri ve örnek hacmi sorunsalı üzerine kavramsal bir inceleme. BEÜ SBE Derg.,7(1), 231-274.
  5. Biko, S. (2002). I write what i like. University of Chicago.
  6. Blackwood, B. (1930). Racial differences in skin-colour as recorded by the colour top. The Journal of the Royal Anthropological Institute of Great Britain and Ireland, 60, 137-168.
  7. Brink A.P. (1991). Kuru beyaz bir mevsim. (Z. Kocataş, Çev.). Can.
  8. Britannica, T. Information Architects of Encyclopaedia (2022a, July 20). Bantu education act: facts & related content. https://www.britannica.com/facts/Bantu-Education-Act.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İletişim ve Medya Çalışmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

26 Mart 2024

Gönderilme Tarihi

24 Mayıs 2023

Kabul Tarihi

23 Mart 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Sayı: 66

Kaynak Göster

APA
Dora, S., & Sadakaoğlu, M. C. (2024). Irkçı Şiddetin Sessiz Ortağı Olmak: Kuru Beyaz Bir Mevsim’de Güney Afrika Apartheid Rejimini Yeniden Hatırlamak. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 66, 21-35. https://doi.org/10.47998/ikad.1301166
AMA
1.Dora S, Sadakaoğlu MC. Irkçı Şiddetin Sessiz Ortağı Olmak: Kuru Beyaz Bir Mevsim’de Güney Afrika Apartheid Rejimini Yeniden Hatırlamak. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. 2024;(66):21-35. doi:10.47998/ikad.1301166
Chicago
Dora, Serkan, ve Mustafa C. Sadakaoğlu. 2024. “Irkçı Şiddetin Sessiz Ortağı Olmak: Kuru Beyaz Bir Mevsim’de Güney Afrika Apartheid Rejimini Yeniden Hatırlamak”. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, sy 66: 21-35. https://doi.org/10.47998/ikad.1301166.
EndNote
Dora S, Sadakaoğlu MC (01 Mart 2024) Irkçı Şiddetin Sessiz Ortağı Olmak: Kuru Beyaz Bir Mevsim’de Güney Afrika Apartheid Rejimini Yeniden Hatırlamak. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi 66 21–35.
IEEE
[1]S. Dora ve M. C. Sadakaoğlu, “Irkçı Şiddetin Sessiz Ortağı Olmak: Kuru Beyaz Bir Mevsim’de Güney Afrika Apartheid Rejimini Yeniden Hatırlamak”, İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, sy 66, ss. 21–35, Mar. 2024, doi: 10.47998/ikad.1301166.
ISNAD
Dora, Serkan - Sadakaoğlu, Mustafa C. “Irkçı Şiddetin Sessiz Ortağı Olmak: Kuru Beyaz Bir Mevsim’de Güney Afrika Apartheid Rejimini Yeniden Hatırlamak”. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. 66 (01 Mart 2024): 21-35. https://doi.org/10.47998/ikad.1301166.
JAMA
1.Dora S, Sadakaoğlu MC. Irkçı Şiddetin Sessiz Ortağı Olmak: Kuru Beyaz Bir Mevsim’de Güney Afrika Apartheid Rejimini Yeniden Hatırlamak. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. 2024;:21–35.
MLA
Dora, Serkan, ve Mustafa C. Sadakaoğlu. “Irkçı Şiddetin Sessiz Ortağı Olmak: Kuru Beyaz Bir Mevsim’de Güney Afrika Apartheid Rejimini Yeniden Hatırlamak”. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, sy 66, Mart 2024, ss. 21-35, doi:10.47998/ikad.1301166.
Vancouver
1.Serkan Dora, Mustafa C. Sadakaoğlu. Irkçı Şiddetin Sessiz Ortağı Olmak: Kuru Beyaz Bir Mevsim’de Güney Afrika Apartheid Rejimini Yeniden Hatırlamak. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. 01 Mart 2024;(66):21-35. doi:10.47998/ikad.1301166