Araştırma Makalesi

Evrensel Bir Uzlaşmazlık Fenomeni Olarak Milletler ve Milliyetçilikler*

Cilt: 2019 Sayı: 48 28 Haziran 2019
Ahmet Kızılkaya
PDF İndir
TR EN

Evrensel Bir Uzlaşmazlık Fenomeni Olarak Milletler ve Milliyetçilikler*

Öz

Milliyetçilik olgusu, tek ve büyük bir kuramın içinde ya da altında açıklanamayacak denli zengin bir içeriğe ve çeşitliliğe sahiptir. Bu zenginlik, milliyetçilik olgusunun açıklanmasına dönük çok sayıda kuramın, tanımın ve kavramın sürece dâhil olmasına imkân sunmakta ve farklı milliyetçiliklerin ya da milliyetçilik türlerinin ortaya çıkmasına da olanak tanımaktadır. Milliyetçiliğin evrensel düzeyde geçerliliği olan kuşatıcı bir tanımının yapılmasına mâni olan bu durum, aynı zamanda her milliyetçiliğin, içinde neşet ettiği siyasal, ekonomik, toplumsal ve tarihsel bağlama göre bireyselleşen ve farklılaşan değişik tipolojiler üretmesine de zemin hazırlamaktadır. Bu çalışmada, milliyetçilik olgusunun farklı tanımları, kuramları ve türleri ile bu farklılıkları oluşturan unsur ya da faktörlerin neler olduğu üzerinde durulmuş; milliyetçiliğin evrensel düzeyde kabul ve onay gören homojen bir tanımının yapılmasına engel olan hususların analizi yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Milliyetçilik, Millet, Milliyetçilik Tanımları, Milliyetçilik Türleri, Milliyetçilik Kuramları.

Kaynakça

  1. Aktürk, Şener, (2006). “Etnik Kategori ve Milliyetçilik: Tek-Etnili, Çok Etnili ve Gayri-Etnik Rejimler”, Doğu-Batı Dergisi, Sayı: 38.
  2. Anderson, Benedict, (2001). “Milliyetçiliği Anlamaya Giriş”, Tartışılan Sınırlar Değişen Milliyetçilik, Mustafa Armağan (der.), İstanbul: Şehir Yayınları.
  3. Anderson, Benedict, (2011). Hayali Cemaatler: Milliyetçiliğin Kökenleri ve Yayılması, İskender Savaşır (çev.), İstanbul: Metis Yayınları.
  4. Bora, Tanıl, (1995). Milliyetçiliğin Kara Baharı, İstanbul: Birikim Yayınları.
  5. Calhoun, Craig, (2012). Milliyetçilik, Bilgen Sütçüoğlu (çev.), İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  6. Carr, Edwar Hallett, (2012). Milliyetçilik ve Sonrası, Osman Akınhay (çev.), İstanbul: İletişim Yayınları.
  7. Çancı, Haldun, (2010). “Hızlı Dönüşümler Çağında Milliyetçi Düşüncenin Kökenlerinin Yeniden Gözden Geçirilmesi”, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C. 9, S. 33.
  8. Gellner, Ernest, (2008). Uluslar ve Ulusçuluk, Büşra Ersanlı, Günay Göksu Özdoğan (çev.), İstanbul: Hil Yayınları.
  9. Gellner, Ernest, (2009). Milliyetçiliğe Bakmak, Simten Coşar, Saltuk Özertürk, Nalan Soyarık (çev.), İstanbul: İletişim Yayınları.
  10. Hobsbawm, E.J., (2010). Milletler ve Milliyetçilik: Program, Mit, Gerçeklik, Osman Akınhay (çev.), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Kaynak Göster

APA
Kızılkaya, A. (2019). Evrensel Bir Uzlaşmazlık Fenomeni Olarak Milletler ve Milliyetçilikler*. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 2019(48), 121-134. https://izlik.org/JA22UH93RY
AMA
1.Kızılkaya A. Evrensel Bir Uzlaşmazlık Fenomeni Olarak Milletler ve Milliyetçilikler*. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. 2019;2019(48):121-134. https://izlik.org/JA22UH93RY
Chicago
Kızılkaya, Ahmet. 2019. “Evrensel Bir Uzlaşmazlık Fenomeni Olarak Milletler ve Milliyetçilikler*”. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi 2019 (48): 121-34. https://izlik.org/JA22UH93RY.
EndNote
Kızılkaya A (01 Haziran 2019) Evrensel Bir Uzlaşmazlık Fenomeni Olarak Milletler ve Milliyetçilikler*. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi 2019 48 121–134.
IEEE
[1]A. Kızılkaya, “Evrensel Bir Uzlaşmazlık Fenomeni Olarak Milletler ve Milliyetçilikler*”, İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, c. 2019, sy 48, ss. 121–134, Haz. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA22UH93RY
ISNAD
Kızılkaya, Ahmet. “Evrensel Bir Uzlaşmazlık Fenomeni Olarak Milletler ve Milliyetçilikler*”. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi 2019/48 (01 Haziran 2019): 121-134. https://izlik.org/JA22UH93RY.
JAMA
1.Kızılkaya A. Evrensel Bir Uzlaşmazlık Fenomeni Olarak Milletler ve Milliyetçilikler*. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. 2019;2019:121–134.
MLA
Kızılkaya, Ahmet. “Evrensel Bir Uzlaşmazlık Fenomeni Olarak Milletler ve Milliyetçilikler*”. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, c. 2019, sy 48, Haziran 2019, ss. 121-34, https://izlik.org/JA22UH93RY.
Vancouver
1.Ahmet Kızılkaya. Evrensel Bir Uzlaşmazlık Fenomeni Olarak Milletler ve Milliyetçilikler*. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2019;2019(48):121-34. Erişim adresi: https://izlik.org/JA22UH93RY