Araştırma Makalesi

Avusturya’da Yaşayan Türkiye Kökenli Göçmenlerin Medya Kullanımı Üzerine Bir İnceleme

Sayı: 42 22 Temmuz 2016
Celal Hayır
PDF İndir
TR EN

Avusturya’da Yaşayan Türkiye Kökenli Göçmenlerin Medya Kullanımı Üzerine Bir İnceleme

Öz

Avrupa’nın ana gündem maddesini bugün göçmenlik sorunu belirlemektedir. Avrupa’nın diğer ülkelerinde olduğu gibi, dünyanın çeşitli ülkelerinden göçmenlerin yaşadığı, çokkültürlü bir toplumsal yapıya sahip Avusturya’da göç olgusu ülke gündeminin ilk sırasında yer almaktadır. Göçmenler ve medya merkezli bu çalışmanın konusunu Avusturya’da yaklaşık elli yıllık geçmişi olan Türkiye kökenli göçmenlerin medya kullanımı bağlamında kitle iletişim araçları ile olan ilişkisi oluşturmaktadır. Bu çalışmada, Avusturya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin geleneksel ve yeni medya araçlarında daha çok anadillerindeki yayınları takip ettikleri yönde bulgulara ulaşılmıştır. Diğer yandan da Avusturya medya kurumlarının gerek yabancılara yönelik olumsuz tutumları ve gerekse içeriksel eksikliği göçmenlerin kendi dillerindeki yayınları takip etmeye yönelttiği saptanmıştır. Ayrıca, çalışmada Türkiye kökenli göçmenlerin Avusturya’ya göçü ve konumu üzerine kısa bir değerlendirme yapılmaktadır. Göçmenlik olgusunun, medya ve entegrasyon başlığı altında çok kültürlü bir toplumda kitle iletişim araçlarının toplumsal entegrasyon konusundaki rolü ve önemine dikkat çekilmektedir. Bu çalışmada yayınlanmış iki raporun1 verilerinin analizi ve ilgili yazılı kaynakların incelenmesi yöntem2 olarak uygulanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Göç, Türkiye Kökenli Göçmenler, Avusturya, Medya ve Entegrasyon, Medya Kullanımı

Kaynakça

  1. Aziz, Aysel, (2013). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri ve Teknikleri, Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  2. Bonfadelli, Heinz, (2007). “Die Darstellung ethnischer Minderheiten in den Masssenmedien”, Heinz Bonfadelli ve Heinz Moser (Hrsg.), Medien und Migration, Wiesbaden: VS Verlag für Sozialwissenschaften, s. 95-116.
  3. Böse, M., ve Kogoj, C., (2002). “Minderheiten und elektronische Medien in Österreich” SWS-Rundschau, Heft 3, s. 293-307.
  4. Burkart, Roland, (2002). Kommunikationswissenschaft: Grundlagen und Problemfelder, Wien-Köln-Weimar: Böhlau Verlag.
  5. Ceylan, Nergis, (2009). Integrationsfunktion der Medien, Masterarbeit, Publizistik- und Kommunikationswissenschaft der Universität Wien, Viyana.
  6. Çamdereli, Mete, (2008). İletişime Giriş, İstanbul: Dem Yayınları.
  7. Duden (1999). Das große Wörterbuch der deutschen Sprache, Manheim: Duden Verlag.
  8. Fassman, H., ve Münz, R. (1996). Migration in Europa: Historische Entwicklung, aktuelle Trends und politische Reaktionen, Frankfurt am Main: Campus Verlag.
  9. Geißler, R., ve Pöttker, H. (2006), Integration durch Massenmedien: Medien und Migration im internationalen Vergleich, Mass Media-Integration, Bielefeld: Transcript Verlag.
  10. Gouma, Assimina (2004). Migration und Medien: Mediennutzung, Identität und politische Partizipation der GriechInnen in Wien, Diplomarbeit, Human- und Sozialwissenschaftlichen Fakultät der Universität Wien, Viyana.

Kaynak Göster

APA
Hayır, C. (2016). Avusturya’da Yaşayan Türkiye Kökenli Göçmenlerin Medya Kullanımı Üzerine Bir İnceleme. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 42, 1-18. https://izlik.org/JA93WK77JY
AMA
1.Hayır C. Avusturya’da Yaşayan Türkiye Kökenli Göçmenlerin Medya Kullanımı Üzerine Bir İnceleme. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. 2016;(42):1-18. https://izlik.org/JA93WK77JY
Chicago
Hayır, Celal. 2016. “Avusturya’da Yaşayan Türkiye Kökenli Göçmenlerin Medya Kullanımı Üzerine Bir İnceleme”. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, sy 42: 1-18. https://izlik.org/JA93WK77JY.
EndNote
Hayır C (01 Temmuz 2016) Avusturya’da Yaşayan Türkiye Kökenli Göçmenlerin Medya Kullanımı Üzerine Bir İnceleme. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi 42 1–18.
IEEE
[1]C. Hayır, “Avusturya’da Yaşayan Türkiye Kökenli Göçmenlerin Medya Kullanımı Üzerine Bir İnceleme”, İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, sy 42, ss. 1–18, Tem. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93WK77JY
ISNAD
Hayır, Celal. “Avusturya’da Yaşayan Türkiye Kökenli Göçmenlerin Medya Kullanımı Üzerine Bir İnceleme”. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. 42 (01 Temmuz 2016): 1-18. https://izlik.org/JA93WK77JY.
JAMA
1.Hayır C. Avusturya’da Yaşayan Türkiye Kökenli Göçmenlerin Medya Kullanımı Üzerine Bir İnceleme. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. 2016;:1–18.
MLA
Hayır, Celal. “Avusturya’da Yaşayan Türkiye Kökenli Göçmenlerin Medya Kullanımı Üzerine Bir İnceleme”. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, sy 42, Temmuz 2016, ss. 1-18, https://izlik.org/JA93WK77JY.
Vancouver
1.Celal Hayır. Avusturya’da Yaşayan Türkiye Kökenli Göçmenlerin Medya Kullanımı Üzerine Bir İnceleme. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi [Internet]. 01 Temmuz 2016;(42):1-18. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93WK77JY