Araştırma Makalesi

ABD’li Akademisyenlerin LinkedIn’de Benlik Sunum Rollerinin Keşfi*

Cilt: 2019 Sayı: 49 20 Aralık 2019
Ufuk Bakan , Sefer Kalaman , Uğur Bakan
PDF İndir
TR EN

ABD’li Akademisyenlerin LinkedIn’de Benlik Sunum Rollerinin Keşfi*

Öz

Facebook, Twitter ve LinkedIn gibi sosyal medya platformlarının kullanımı son on yılda önemli ölçüde artmıştır. Günümüzde benlik sunumu üzerine yapılan araştırmalar, insanların hayatlarında önemli bir yere sahip olan Facebook, Twitter ve Instagram üzerine yoğunlaşmaktadır. Bireyler arasındaki etkileşimleri de göz önüne alan sosyal ağ analizi, karmaşık bir yapı içinde bulunan sosyal hayatı analiz etmek amacıyla geliştirilmiştir. Bu çalışmada, LinkedIn portrelerinin ortak özelliklerinin ve internette bulunan popüler önerilere uyup uymadıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. LinkedIn’de kullanıcıların ağdaki etkinliğini artıran popüler öneriler aynı zamanda kişilerin benlik sunumlarını da belirlemektedir. Analiz sonucunda kullanıcıların ideal profil oluşturma eğilimi ile benlik sunumu arasındaki ilişkiyi ortaya koyulmaya çalışılmıştır. LinkedIn gibi profesyonellerin oluşturduğu ağlarda kullanıcılar, hedef odaklı stratejileri tercih etmeleri gerekmektedir. ABD’deki toplam 300 LinkedIn kullanıcısının portrelerinden ve hesaplarından oluşan bir örneklem seçilmiş ve analiz edilmiştir. Profil (ağ boyutu, sayfa, ücretli hesap, meslek) ve portre (renk, cinsiyet, beden, yüz, stil, vb.) değişkenlerine göre anlamlı düzeyde değişimin olup olmadığı frekans analizi ve regresyon analizi ile incelenmiştir. Araştırmada tespit edilen demografik faktörlerle sosyal medya kullanımı arasındaki farklılıklar incelenmiş ve elde edilen veriler bulgular bölümünde detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Analizden elde edilen verilere göre, ABD’deki LinkedIn kullanıcılarının çok azının profillerini belirlenen önerilere göre hazırladığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte cinsiyet ve akademik disiplin ile ideal profil hazırlama arasında alt boyutlarda farklılıkların mevcut olduğu ortaya çıkmıştır

Anahtar Kelimeler

Linkedın, Benlik Sunumu, Benlik Saygısı, Kimlik, Sosyal Ağ

Kaynakça

  1. Amichai-Hamburger, Y., & Vinitzky, G., (2010). “Social network use and personality”, Computers in Human Behavior, 26, 1289–1295.
  2. Barry, C. T., Doucette, H., Loflin, D. C., Rivera-Hudson, N., & Herrington, L. L. (2017).“‘Let me take a selfie’: Associations between self-photography, narcissism, and self-esteem”, Psychology of Popular Media Culture, 6, (1), s.48–60.
  3. Bayad, A. (2016). “Erving Goffman’ın Benlik Kavramı ve İnsan Doğası Varsayımı”, Psikoloji Çalışmaları, 36, (1), s. 81-93.
  4. Berger, J. (2018). Görme Biçimleri, İstanbul: Metis Yayınları.
  5. Biçer, S, (2014). “Goffman Metodolojisinden Hareketle Facebook Üzerinde Akademisyenlerin Kendini Sunma Davranışı”, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16, s. 65-100.
  6. Brogan, Chris, (2010). “Write Your LinkedIn Profile for Your Future”, Chris Brogan (Ed.), Social Media 101: Tactics and Tips to Develop Your Business Online (s. 293-296), John Wiley & Sons.
  7. Cachia, R. (2008). “Social Computing: Study on the USe and Impact of Online Social Networking”, European Commission Joint Research Centre Scientific and Technical Reports, Spain.
  8. Caers, R., Castelyns, V., (2011). “LinkedIn and Facebook in Belgium: The Influences and Biases of Social Network Sites in Recruitment and Selection Procedures”, Social Science Computer Review, 29, (4), s. 437-448.
  9. Carmack, H. J., & Heiss, S. N., (2018). “Using the Theory of Planned Behavior to Predict College Students’ Intent to Use LinkedIn for Job Searches and Professional Networking”, Communication Studies, 69, (2), s.145-160.
  10. Case, T., Gardiner, A., Rutner, P., & Dyer, J. (2013). “A LinkedIn Analysis of Career Paths of Information Systems Alumni”, Journal of the Southern Association for Information Systems, 1, (1), s.1-13.

Kaynak Göster

APA
Bakan, U., Kalaman, S., & Bakan, U. (2019). ABD’li Akademisyenlerin LinkedIn’de Benlik Sunum Rollerinin Keşfi*. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 2019(49), 69-89. https://izlik.org/JA42NF73RR
AMA
1.Bakan U, Kalaman S, Bakan U. ABD’li Akademisyenlerin LinkedIn’de Benlik Sunum Rollerinin Keşfi*. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. 2019;2019(49):69-89. https://izlik.org/JA42NF73RR
Chicago
Bakan, Ufuk, Sefer Kalaman, ve Uğur Bakan. 2019. “ABD’li Akademisyenlerin LinkedIn’de Benlik Sunum Rollerinin Keşfi*”. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi 2019 (49): 69-89. https://izlik.org/JA42NF73RR.
EndNote
Bakan U, Kalaman S, Bakan U (01 Aralık 2019) ABD’li Akademisyenlerin LinkedIn’de Benlik Sunum Rollerinin Keşfi*. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi 2019 49 69–89.
IEEE
[1]U. Bakan, S. Kalaman, ve U. Bakan, “ABD’li Akademisyenlerin LinkedIn’de Benlik Sunum Rollerinin Keşfi*”, İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, c. 2019, sy 49, ss. 69–89, Ara. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42NF73RR
ISNAD
Bakan, Ufuk - Kalaman, Sefer - Bakan, Uğur. “ABD’li Akademisyenlerin LinkedIn’de Benlik Sunum Rollerinin Keşfi*”. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi 2019/49 (01 Aralık 2019): 69-89. https://izlik.org/JA42NF73RR.
JAMA
1.Bakan U, Kalaman S, Bakan U. ABD’li Akademisyenlerin LinkedIn’de Benlik Sunum Rollerinin Keşfi*. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. 2019;2019:69–89.
MLA
Bakan, Ufuk, vd. “ABD’li Akademisyenlerin LinkedIn’de Benlik Sunum Rollerinin Keşfi*”. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, c. 2019, sy 49, Aralık 2019, ss. 69-89, https://izlik.org/JA42NF73RR.
Vancouver
1.Ufuk Bakan, Sefer Kalaman, Uğur Bakan. ABD’li Akademisyenlerin LinkedIn’de Benlik Sunum Rollerinin Keşfi*. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2019;2019(49):69-8. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42NF73RR