Araştırma Makalesi

Çevreci Sivil Toplum Kuruluşlarının Dijital Aktivizm Faaliyetlerine Yönelik Bir Araştırma

Cilt: 2022 Sayı: 47 11 Aralık 2018
Esra Tani , Hatun Boztepe Taşkıran
PDF İndir
EN TR

Çevreci Sivil Toplum Kuruluşlarının Dijital Aktivizm Faaliyetlerine Yönelik Bir Araştırma

Öz

Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ile beraber, vatandaşların taleplerini dile getirmesine olanak tanıyan ortamların sayısı önemli ölçüde artmıştır. Özellikle bu talepler, toplumsal bir değişim hedefiyle örgütlü ve stratejik eylemler sonucunda çevrimiçi ortamlarda gerçekleştiriliyorsa, dijital aktivizm olarak adlandırılmaktadır. Türkçe yazında ise dijital aktivizm kavramı ile ilgili olarak sınırlı sayıda çalışma yapılmış olup nitel veya nicel veri sağlayan araştırmaların yeterli düzeyde olmadığı dikkat çekmektedir. Bu bağlamda yapılan araştırmanın temel amacı, dijital aktivizm faaliyetlerinin kamuoyuna ve devlet organlarına ulaşmadaki etkilerinin belirlenmesidir. Araştırma kapsamında Türkiye’de çevrecilik alanında faaliyet gösteren ulusal boyutta on iki ve uluslararası boyutta iki olmak üzere toplamda on dört sivil toplum kuruluşunun dijital aktivizm faaliyetleri incelenmiştir. İlk olarak ön araştırmada sivil toplum kuruluşlarının web sitelerine ve sosyal medya hesaplarına yönelik içerik analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, uluslararası boyutta faaliyet gösteren iki çevreci sivil toplum kuruluşunun stratejik bir şekilde dijital aktivizm uyguladıkları belirlenerek, bu kuruluşların dijital medya uzmanlarıyla yüz yüze yarı yapılandırılmış mülakat gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda, dijital aktivizm faaliyetlerinde bulunan sivil toplum kuruluşlarının, kampanyalarında daha başarılı sonuçlar elde ettikleri belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen verilerin mevcut durum bağlamında değerlendirilmesinin yanı sıra, gelecekteki araştırmalar için önerileri de ayrıca tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Dijital Aktivizm, Aktivizm, Dijital Medya, Sivil Toplum Kuruluşu, Çevrecilik, Yeni Toplumsal Hareketler.

Kaynakça

  1. Allen, Felix, (2018). “What is WikiLeaks and What are Some of Its Biggest Leaks? From Chelsea Manning’s Cables to Macron’s Hacked Emails”, https://www.thesun.co.uk/ news/4171634/chelsea-manning-diplomatic-cables-macron-hacked-emails-wikileaksbiggest- leaks/, Erişim Tarihi: 02.10.2018.
  2. Aydın, Ali Fikret, (2016). “Sivil İtaatsizlik ve Dijital Aktivizm Bağlamında Gezi Parkı Olaylarına İlişkin Bir Değerlendirme”, Nuray Yılmaz Sert (ed.), Aktivizm Toplumsal Değişimin Yeni Yüzü, İstanbul: Değişim Yayınları.
  3. Babacan, Mehmet Emin, (2014). “Sosyal Medya Sonrası Yeni Toplumsal Hareketler”, Birey ve Toplum, 4(7), s. 135-160.
  4. Boztepe, Hatun, (2014). “Sivil Toplum Kuruluşlarında Halkla İlişkiler: Kurumsal Web Sayfalarının Bağışçı İlişkileri Açısından Fon Sağlama Aracı Olarak Kullanımı”, Erciyes İletişim Dergisi, 3(4), s.150-168.
  5. Brevini, B., Hintz, A. ve McCurdy, P., (2013). Beyond WikiLeaks, New York: Palgrave Macmillan.
  6. Castells, Manuel, (2013). İsyan ve Umut Ağları: İnternet Çağında Toplumsal Hareketler, Ebru Kılıç (çev). İstanbul: Koç Üniversitesi Yayınları.
  7. Curran, James, (2012). Misunderstanding the Internet, New York: Routledge.
  8. Çetinkaya, Y. Doğan, (2015). “Tarih ve Kuram Arasında Toplumsal Hareketler”, Y. Doğan Çetinkaya (ed.), Toplumsal Hareketler Tarih, Teori ve Deneyim, İstanbul: İletişim Yayınları.
  9. Deniz, A. Çağlar, (2015). “Kolektifin Rasyonalizasyonu: Toplumsal Hareketler”, A. Çağlar Deniz (ed.), Toplumsal Teorileri ve Ortadoğu İsyanları, Ankara: Orion Kitapevi.
  10. Devillart, S. ve Waniewski, B., (2010). “The Future of Advocacy in a Networked Age”, Mary Joyce (der.), Digital Activism Decoded, New York: Idebata Press, s.197-208.

Kaynak Göster

APA
Tani, E., & Boztepe Taşkıran, H. (2018). Çevreci Sivil Toplum Kuruluşlarının Dijital Aktivizm Faaliyetlerine Yönelik Bir Araştırma. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 2022(47), 524-546. https://izlik.org/JA72WA94WN
AMA
1.Tani E, Boztepe Taşkıran H. Çevreci Sivil Toplum Kuruluşlarının Dijital Aktivizm Faaliyetlerine Yönelik Bir Araştırma. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. 2018;2022(47):524-546. https://izlik.org/JA72WA94WN
Chicago
Tani, Esra, ve Hatun Boztepe Taşkıran. 2018. “Çevreci Sivil Toplum Kuruluşlarının Dijital Aktivizm Faaliyetlerine Yönelik Bir Araştırma”. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi 2022 (47): 524-46. https://izlik.org/JA72WA94WN.
EndNote
Tani E, Boztepe Taşkıran H (01 Aralık 2018) Çevreci Sivil Toplum Kuruluşlarının Dijital Aktivizm Faaliyetlerine Yönelik Bir Araştırma. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi 2022 47 524–546.
IEEE
[1]E. Tani ve H. Boztepe Taşkıran, “Çevreci Sivil Toplum Kuruluşlarının Dijital Aktivizm Faaliyetlerine Yönelik Bir Araştırma”, İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, c. 2022, sy 47, ss. 524–546, Ara. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72WA94WN
ISNAD
Tani, Esra - Boztepe Taşkıran, Hatun. “Çevreci Sivil Toplum Kuruluşlarının Dijital Aktivizm Faaliyetlerine Yönelik Bir Araştırma”. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi 2022/47 (01 Aralık 2018): 524-546. https://izlik.org/JA72WA94WN.
JAMA
1.Tani E, Boztepe Taşkıran H. Çevreci Sivil Toplum Kuruluşlarının Dijital Aktivizm Faaliyetlerine Yönelik Bir Araştırma. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. 2018;2022:524–546.
MLA
Tani, Esra, ve Hatun Boztepe Taşkıran. “Çevreci Sivil Toplum Kuruluşlarının Dijital Aktivizm Faaliyetlerine Yönelik Bir Araştırma”. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, c. 2022, sy 47, Aralık 2018, ss. 524-46, https://izlik.org/JA72WA94WN.
Vancouver
1.Esra Tani, Hatun Boztepe Taşkıran. Çevreci Sivil Toplum Kuruluşlarının Dijital Aktivizm Faaliyetlerine Yönelik Bir Araştırma. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2018;2022(47):524-46. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72WA94WN