BibTex RIS Kaynak Göster

Otoimmün Büllöz Hastalık Tanısı Almış Bireylerin Yaşam Kalitesinin İncelenmesi

Yıl 2016, Cilt: 1 Sayı: 2, 21 - 25, 31.05.2016

Öz

Genel Bilgi: Deri hastalıkları kişilerin toplumdan ve sosyal aktivitelerden soyutlanmasına yol açabilmektedir.

Amaç: Bu çalışmanın amacı; otoimmün büllöz hastalık tanısı almış bireylerin dermatoloji yaşam kalitesinin birey üzerindeki etkilerini belirlemektir.

Gereç ve Yöntem: Araştırma, tanımlayıcı bir çalışma olup, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Eylül 2014 - Ocak 2015 tarihleri arasında Dermatoloji Anabilim Dalı kliniğinde ve polikliniğinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini hastanenin Dermatoloji Anabilim Dalı kliniğinde yatan ve dermatoloji polikliniğinde takibi yapılan Otoimmün Büllöz Hastalık tanısı almış bireylerden aylık olarak başvuran ve çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 35 hasta oluşturmuştur. Veri toplama araçları olarak; Otoimmün Büllöz Hastalığı Olan Bireyleri Tanılama Formu ile Dermatolojik Yaşam Kalite İndeksi (DLQI): Dermatology Life Quality Index) veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı yüzde analizi ve cross match yöntemi kullanılmıştır.

Bulgular: Çalışmamıza katılan otoimmün büllöz hastalık tanısı almış  hastaların % 62,9’unun kadın, % 37,1’inin erkek olduğu ve bu bireylerde yaşam kalitesinin genel olarak etkilerine baktığımızda %45,7 nin  orta düzeyde etkilendiği saptanmıştır. Araştırma bulgularına göre otoimmün büllöz hastalık tanısı almış bireylerin tanımlayıcı özelliklerine göre yaşam kalitesi ortalama puanlarına baktığımızda en fazla yaşam kalitesi etkilenenlerin sırasıyla;  80 ve üzeri yaş grubundaki bireyler, erkek hastalar, evli olanlar, öğrenciler, üniversite mezunları ve  gelir durumu giderden fazla olan bireylerin olduğu belirlenmiştir.

Sonuç: Araştırma bulgularına göre otoimmün büllöz hastalık tanısı almış bireylerin yaşam kalitelerinin olumsuz yönde etkilendiğini saptanmıştır. Bu sonuca gore literatür bakımından kısıtlı olan bu alanda tüm sağlık çalışanlarının deri hastalıklarının yaşam kalitesi üzerine etkilerini bilmesi ve bu konuda hasta ve hasta yakınlarını desteklemesi önerilmektedir.

Yıl 2016, Cilt: 1 Sayı: 2, 21 - 25, 31.05.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Aydan Atıcı Bu kişi benim

Elif Ünsal Avdal

Yayımlanma Tarihi 31 Mayıs 2016
Gönderilme Tarihi 2 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Atıcı, A., & Ünsal Avdal, E. (2016). Otoimmün Büllöz Hastalık Tanısı Almış Bireylerin Yaşam Kalitesinin İncelenmesi. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 1(2), 21-25.
AMA Atıcı A, Ünsal Avdal E. Otoimmün Büllöz Hastalık Tanısı Almış Bireylerin Yaşam Kalitesinin İncelenmesi. İKÇÜSBFD. Mayıs 2016;1(2):21-25.
Chicago Atıcı, Aydan, ve Elif Ünsal Avdal. “Otoimmün Büllöz Hastalık Tanısı Almış Bireylerin Yaşam Kalitesinin İncelenmesi”. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 1, sy. 2 (Mayıs 2016): 21-25.
EndNote Atıcı A, Ünsal Avdal E (01 Mayıs 2016) Otoimmün Büllöz Hastalık Tanısı Almış Bireylerin Yaşam Kalitesinin İncelenmesi. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 1 2 21–25.
IEEE A. Atıcı ve E. Ünsal Avdal, “Otoimmün Büllöz Hastalık Tanısı Almış Bireylerin Yaşam Kalitesinin İncelenmesi”, İKÇÜSBFD, c. 1, sy. 2, ss. 21–25, 2016.
ISNAD Atıcı, Aydan - Ünsal Avdal, Elif. “Otoimmün Büllöz Hastalık Tanısı Almış Bireylerin Yaşam Kalitesinin İncelenmesi”. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 1/2 (Mayıs 2016), 21-25.
JAMA Atıcı A, Ünsal Avdal E. Otoimmün Büllöz Hastalık Tanısı Almış Bireylerin Yaşam Kalitesinin İncelenmesi. İKÇÜSBFD. 2016;1:21–25.
MLA Atıcı, Aydan ve Elif Ünsal Avdal. “Otoimmün Büllöz Hastalık Tanısı Almış Bireylerin Yaşam Kalitesinin İncelenmesi”. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, c. 1, sy. 2, 2016, ss. 21-25.
Vancouver Atıcı A, Ünsal Avdal E. Otoimmün Büllöz Hastalık Tanısı Almış Bireylerin Yaşam Kalitesinin İncelenmesi. İKÇÜSBFD. 2016;1(2):21-5.