Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Süper Organ Mikrobiyota ve Obezite

Yıl 2017, Cilt: 2 Sayı: 1, 45 - 49, 10.01.2017

Öz






Süper Organ Mikrobiyota ve Obezite

 

Özet (≤250 KELİME)

Vücudumuzdaki hücrelerin sayısının yaklaşık 10 katı kadar mikroorganizma mikrobiyotayı oluşturmaktadır. Mikrobiyota oluşumunda intrauterin dönemden itibaren pek çok faktör rol oynamaktadır. Bebeğin doğum şekli, anne sütü veya formula ile beslenmesi, gestasyon yaşı, bireyin beslenme alışkanlıkları ve antibiyotik-prebiyotik probiyotik tedavisi alıp almadığı mikrobiyotayı etkilemektedir. Mikrobiyotada çeşitli nedenlerle oluşan disbiyozis durumunda bireyin bazı hastalıklara yakalanma riskinin artmış olabileceği düşünülmektedir. Disbiyozis ile ilişkili olduğu düşünülen
bazı hastalıklar şunlardır: Gastrointestinal sistem hastalıkları (kısa barsak sendromu, helicobacter pylori enfeksiyonu, nekrotizan enterokolit, diyare, konstipasyon, irritabl barsak sendromu, inflamatuvar barsak hastalığı), bazı kanserler, allerjik hastalıklar, nonalkolik karaciğer yağlanması, kolelitiazis, bazı psikolojik hastalıklar (anksiyete,depresyon, otizm spektrum bozukluğu, alkol bağımlılığı, bilişsel işlev bozuklukları, şizofreni ve irritabl barsak sendromu), metabolik hastalıklar (obezite, tip 2 diyabet, metabolik sendrom). Bilinmeyenlerin cevaplanması ve soru işaretlerin yok edilmesi adına mikrobiyota oluşumu, mikrobiyotayı etkileyen etmenler ve mikrobiyotadaki değişimlerin sonuçlarıyla ilgili yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.


Anahtar
Kelimeler:
(3-5 Kelime): Mikroorganizma, mikrobiyota, metabolik hastalıklar.

 
















Super Organ Microbiota and Obesity

 

Abstract (≤250 WORDS)

Microbiota consists of microorganisms about 10 times of the number of cells in our body. In the formation of microbiota, a lot of factors have roles in from the intrauterine period. Delivery method of infant, feeding with breast milk or formula, age of gestation, food habits and using antibiotic-prebiotic-probiotic influence microbiota. It is thought that the risk of having diseases may increase in case of dysbiosis in microbiota stemming from various reasons. Some diseases thought to be related with dysbiosis are the following: Gastrointestinal disorders (short bowel syndrome, helicobacter pylori infection, necrotizing enterocolitis, diarrhea, constipation, irritable bowel syndrome, inflammatory bowel disease), some cancers, allergic diseases, non-alcoholic steatohepatitis, cholelithiasis, some psychological diseases (anxiety, depression, autism spectrum disorder, alcohol addiction, cognitive disorders, schizophrenia and irritable bowel syndrome), metabolic diseases (obesity, type 2 diabetes, metabolic syndrome). Future studies to be held related to formation of microbiota, the factors affecting microbiota and the results of alterations in microbiota are needed in order to find answers for things in the dark and to vanish the question marks

Keywords:
(3-5
Words): 
Microorganism, microbiota, metabolic diseases


Kaynakça

  • Alagözlü, H., & Karakan, T. (2012). Bağırsak mikrobiyota ve probiyotikler. Skop: Gastrointestinal Endoskopi Dünyası, 8, 43-48.
  • Al-Ghalith, G. A., Vangay, P., & Knights, D. (2015). The guts of obesity: progress and challenges in linking gut microbes to obesity. Discovery Medicine, 19(103), 81-8.
  • Barczynska, R., Bandurska, K., Slizewska, K., Litwin, M., Szaleckı, M., Lıbudzısz, Z., et al (2015). Intestinal microbiota, obesity and prebiotics. Polish Journal of Microbiology, 64(2), 93-100.
  • Barreto, F. M., Simão, A. N. C., Morimoto, H. K., Lozovoy M. A. B., Dichi, I., & Miglioranza L. H. S. (2014). Beneficial effects of Lactobacillus plantarum on glycemia and homocysteine levels in postmenopausal women with metabolic syndrome. Nutrition, 30(7-8), 939-942. doi:10.1016/j.nut.2013.12.004.
  • Başaran, Y. (2013). Obez, Diyabetik Ve Sağlıklı Bireylerin Bağırsak Mikrobiyotasının Karşılaştırılması. Yan Dal Uzmanlık Tezi, Genelkurmay Başkanlığı Gülhane Askeri Tıp Akademisi Askeri Tıp Fakültesi Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı. Ankara, Türkiye.
  • Cani, P. D., Lecourt, E., Dewulf, E. M., Sohet, F. M., Pachikian, B. D., Naslain, D., et al. (2009). Gut microbiota fermentation of prebiotics increases satietogenic and incretin gut peptide production with consequences for appetite sensation and glucose response after a meal. The American Journal of Clinical Nutrition, 90, 1236-43.
  • Conlon, M. A., & Bird A. R. (2015). The impact of diet and lifestyle on gut microbiota and human health. Nutrients, 7(1),17-44. doi:10.3390/ Nu7010017.
  • Çelebi, G., & Uygun, A. (2013). İntestinal mikrobiyota ve fekal transplantasyon. Güncel Gastroenteroloji, 17(2), 148-157.
  • Çetin, R., Güven, G. B., Tunçbilek, V., Develi, S., Aykutluğ, Ö., & Korkmaz, A. (2015). Mikroorganizmalar ve insan vücudu ile olan etkileşimleri. Taf Preventive Medicine Bulletin, 14(3), 272-278. doi: 10.5455/Pmb.1- 1422383762.
  • De Filippo, C., Cavalieri, D., Di Paola, M., Ramazzotti, M., Poullet, J.B., Massart, S., et al (2010). Impact of diet in shaping gut microbiota revealed by a comparative study in children from Europe and Rural Africa. Proc. Natl. Acad. Sci, 107, 14694–96.
  • Festi, D., Schiumerini, R., Eusebi, L. H., Marasco, G., Taddia, M., & Colecchia, A. (2014). Gut microbiota and metabolic syndrome. World Journal of Gastroenterology : WJG, 20(43), 16079–94. http:// doi.org/10.3748/wjg.v20.i43.16079.
  • Flint, H. J. (2012). The impact of nutrition on the human microbiome. Nutrition Reviews, 70(1), 10-3. doi: 10.1111/J.1753- 4887.2012.00499.X.
  • Gomes, A. C., Bueno, A. A., de Souza, R. G. M., & Mota, J. F. (2014). Gut microbiota, probiotics and diabetes. Nutrition Journal, 13, 60. http://doi.org/10.1186/1475-2891-13-60.
  • Han, J. L., & Lin, H. L. (2014). Intestinal microbiota and type 2 diabetes: from mechanism insights to therapeutic perspective. World Journal of Gastroenterology, 20(47), 17737-45. doi:10.3748/wjg.v20. i47.17737
  • Jumpertz, R., Le, D. S., Turnbaugh, P. J., Trinidad, C., Bogardus, C., Gordon, J. I., et al. (2011). Energy-balance studies reveal associations between gut microbes, caloric load, and nutrient absorption in humans. The American Journal of Clinical Nutrition, 94(1), 58–65. http://doi.org/10.3945/ajcn.110.010132.
  • Kadooka, Y., Sato, M., Imaizumi, K., Ogawa, A., Ikuyama, K., Akai, Y., et al. (2010). Regulation of abdominal adiposity by probiotics (Lactobacillus gasseri SBT2055) in adults with obese tendencies in a randomized controlled trial. Europe Journal Clinical Nutrition, 64(6), 636-643. doi:10.1038/ejcn.2010.19.
  • Kadooka, Y., Sato, M., Ogawa, A., Miyoshi, M., Uenishi, H., Ogawa, H., et al. (2013). Effect of Lactobacillus gasseri SBT2055 in fermented milk on abdominal adiposity in adults in a randomised controlled trial. British Journal of Nutrition, 110(9), 1696-703. doi:10.1017/ S0007114513001037.
  • Külekçi, G. (2013). Ağız sağlığının yeni tanımı: ağız mikrobiyomu. Antibiyotik ve Kemoterapi Derneği Dergisi, 27(3), 167-72. doi: 10.5222/Ankem.2013.167.
  • Nadal, I., Santacruz, A., Marcos, A., Garagorri, M., Moreno, L. A., MartinMatillaset, M., al. (2009). Shifts in clostridia, bacteroides and immunoglobulincoating fecal bacteria associated with weight loss in obese adolescents. International Journal of Obesity, 33, 758-67.
  • O’hara, A. M, & Shanahan, F. (2006). The gut flora as a forgotten organ. Embo Reports, 7(7), 688-693. doi:10.1038/Sj.Embor.7400731.
  • Parnell, J. A., & Reimer, R. A. Weight loss during oligofructose supplementation is associated with decreased ghrelin and increased peptide YY in overweight and obese adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 89, 1751-9.
  • Salman, T., Varol, U., Yıldız, İ., Küçükzeybek, Y., & Alacacıoğlu, A. (2015). Mikrobiyota ve kanser. Acta Oncologica Turcica, 48(2), 73-8. doi: 10.5505/Aot.2015.49368.
  • Schwiertz, A., Taras, D., Schafer, K., Beijer, S,, Bos, N. A., Donus, C., et al. (2010). Microbiota and SCFA in lean and overweight healthy subjects. Obesity, 18, 190-5.
  • Vajro, P., Paolella, G., & Fasano, A. (2013). Microbiota and gut-liver axis: A mini-review on their influences on obesity and obesity related liver disease. Journal Of Pediatric Gastroenterology And Nutrition, 56(5), 461-68. doi:10.1097/Mpg.0b013e318284abb5.
  • Yıldırım, A. E., & Altun, R. (2014). Obezite ve mikrobiyota. Güncel Gastroenteroloji, 18(1), 106-11.
  • Zhang, Y.-J., Li, S., Gan, R.-Y., Zhou, T., Xu, D.-P., & Li, H.-B. (2015). Impacts of gut bacteria on human health and diseases. International Journal of Molecular Sciences, 16(4), 7493–7519. http://doi.org/10.3390/ ijms16047493.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Rana Nagihan Taşkırmaz Bu kişi benim

Funda Pınar Çakıroğlu Bu kişi benim

Reci Meseri Bu kişi benim

Özge Küçükerdönmez Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Ocak 2017
Gönderilme Tarihi 27 Mayıs 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Taşkırmaz, R. N., Çakıroğlu, F. P., Meseri, R., Küçükerdönmez, Ö. (2017). Süper Organ Mikrobiyota ve Obezite. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 2(1), 45-49.
AMA Taşkırmaz RN, Çakıroğlu FP, Meseri R, Küçükerdönmez Ö. Süper Organ Mikrobiyota ve Obezite. İKÇÜSBFD. Ocak 2017;2(1):45-49.
Chicago Taşkırmaz, Rana Nagihan, Funda Pınar Çakıroğlu, Reci Meseri, ve Özge Küçükerdönmez. “Süper Organ Mikrobiyota Ve Obezite”. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 2, sy. 1 (Ocak 2017): 45-49.
EndNote Taşkırmaz RN, Çakıroğlu FP, Meseri R, Küçükerdönmez Ö (01 Ocak 2017) Süper Organ Mikrobiyota ve Obezite. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 2 1 45–49.
IEEE R. N. Taşkırmaz, F. P. Çakıroğlu, R. Meseri, ve Ö. Küçükerdönmez, “Süper Organ Mikrobiyota ve Obezite”, İKÇÜSBFD, c. 2, sy. 1, ss. 45–49, 2017.
ISNAD Taşkırmaz, Rana Nagihan vd. “Süper Organ Mikrobiyota Ve Obezite”. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 2/1 (Ocak 2017), 45-49.
JAMA Taşkırmaz RN, Çakıroğlu FP, Meseri R, Küçükerdönmez Ö. Süper Organ Mikrobiyota ve Obezite. İKÇÜSBFD. 2017;2:45–49.
MLA Taşkırmaz, Rana Nagihan vd. “Süper Organ Mikrobiyota Ve Obezite”. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, c. 2, sy. 1, 2017, ss. 45-49.
Vancouver Taşkırmaz RN, Çakıroğlu FP, Meseri R, Küçükerdönmez Ö. Süper Organ Mikrobiyota ve Obezite. İKÇÜSBFD. 2017;2(1):45-9.