Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Durumları, Posa Tüketimleri ve Bağırsak Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi

Yıl 2022, Cilt: 7 Sayı: 1, 33 - 40, 31.01.2022

Öz

Amaç: Bu araştırma; üniversite öğrencilerinin beslenme durumları, posa tüketimleri ve bağırsak alışkanlıklarını değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür.

Gereç ve Yöntem: Çalışma 349 lisans öğrencisi ile yürütülmüştür. Öğrencilerin demografik verileri, beslenme ve bağırsak alışkanlıkları sorulmuş; üç günlük besin tüketim kayıtları ve antropometrik ölçümleri alınmıştır. Ayrıca, aynı üç gün boyunca Bristol Görsel Dışkı Ölçeği’ni de doldurmaları istenmiştir. Fiziksel aktivite seviyelerinin belirlenmesinde 24 saatlik fiziksel aktivite kaydı kullanılmıştır. İstatistiksel analizler için TURCOSA istatistik yazılımı kullanılmıştır.

Bulgular: Öğrencilerin günlük ortalama posa tüketimi 13,26±6,38 g bulunmuştur. Öğrencilerin %77,9’unun düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının olmadığı ve %55,9’unun sedanter/hafif aktivite düzeyine sahip olduğu saptanmıştır. İdeal kolonik geçişe sahip olanların diyetle günlük ortalama doymuş yağ asiti ve çinko alım düzeylerinin yavaş kolonik geçişe sahip olanlardan daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,050). Buna ek olarak, haftalık dışkılama sıklığı 3’ten az olanların diyetle günlük ortalama çoklu doymamış yağ asitleri alım düzeyi daha düşük bulunmuştur (p<0,050). Ayrıca, öğrencilerin fiziksel aktivite düzeyleri, beden kütle indeksi ve bel çevresi ölçümleriyle anlamlı korelasyon göstermiştir.

Sonuç: Üniversite öğrencilerinin yeterli posa tüketimine ve posa tüketim bilincine sahip olmadığı belirlenmiştir. Öğrencilerin fiziksel akivite seviyelerinin oldukça düşük olduğu ve bel çevresi, beden kütle indeksi gibi obeziteyle ilişkili parametrelerle korelasyon gösterdiği için, fiziksel aktivite düzeyinin uygun vücut ağırlığının sürdürülmesiyle ilişkilendirilebileceği düşünülmektedir. Ayrıca bağırsak alışkanlıklarının şekillenmesinde antiinflamatuar besin öğelerinin (çinko ve çoklu doymamış yağ asitleri) de etkili olabileceği öne sürülmektedir.

Kaynakça

  • Zhou H, Yao M, Cheng G, Chen Y, Li D. Prevalence and associated factors of functional gastrointestinal disorders and bowel habits in Chinese adolescents: A school-based study. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2011;53(2):168–73.
  • Walter SA, Kjellström L, Nyhlin H, Talley NJ, Agréus L. Assessment of normal bowel habits in the general adult population: The Popcol study. Scand J Gastroenterol. 2010;45(5):556-66.
  • Brenner DM, Shah M. Chronic constipation. Gastroenterol Clin North Am. 2016;45(2):205–16.
  • Wald A. Irritable bowel syndrome-diarrhoea. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2012;26(5):573–80.
  • Rasmussen HE, Hamaker B, Rajan KB, Mutlu E, Green SJ, Brown M, et al. Starch-entrapped microsphere fibers improve bowel habit but do not exhibit prebiotic capacity in those with unsatisfactory bowel habits: A phase I, randomized, double-blind, controlled human trial. Nutr Res. 2017;44:27-37.
  • Martoni CJ, Evans M, Chow CT, Chan LS, Leyer G. Impact of a probiotic product on bowel habits and microbial profile in participants with functional constipation: A randomized controlled trial. J Dig Dis. 2019;20(9):435–46.
  • Lacy BE, Mearin F, Chang L, Chey WD, Lembo AJ, Simren M, et al. Bowel disorders. Gastroenterology. 2016;150:1393–407.
  • Sanjoaquin MA, Appleby PN, Spencer EA, Key TJ. Nutrition and lifestyle in relation to bowel movement frequency: A cross-sectional study of 20630 men and women in EPIC–Oxford. Public Health Nutr. 2004;7(1):77–83.
  • Ötles S, Özgöz S. Health effects of dietary fiber. Acta Sci Pol Technol Aliment. 2014;13(2):191-202.
  • Zhang L, Shao F, Li L. Association of copper and zinc intake with inflammatory bowel disease and fecal incontinence symptoms: Evidence from the National Health and Nutrition Examination Survey. Biol Trace Elem Res. 2021;199(7):2543-51.
  • Sezer Yeşil E, Özyurt Ö. Diyare ve beslenme. Güncel Gastroenteroloji. 2016;20:240-4.
  • Türkay Ö, Saka M. Konstipasyon ve diyet. Güncel Gastroenteroloji. 2016;20:234-9.
  • Ünal G, Uzdil Z, Kökdener M, Özenoğlu A. Breakfast habits and diet quality among university students and its effect on anthropometric measurements and academic success. Progr Nutr. 2017;19(2):154-62.
  • Özdoğan Y, Yardımcı H, Özçelik AÖ. Assessment of nutrition knowledge among university students in Ankara. Journal of Scientific Research and Reports. 2018;20(4):1-8.
  • Küçükerdönmez Ö, Rakıcıoğlu N. The effect of seasonal variations on food consumption, dietary habits, anthropometric measurements, and serum vitamin levels of university students. Progr Nutr. 2018;20(2):165- 75.
  • Beslenme Bilgi Sistemi-BeBiS, Versiyon 7; 2017, İstanbul.
  • Lewis SJ, Heaton KW. Stool form scale as a useful guide to intestinal transit time. Scand J Gastroenterol. 1997;32(9):920-4.
  • Pekcan G. Beslenme Durumunun Saptanması. İçinde: Diyet El Kitabı. 6.Baskı. Ankara: Hatiboğlu Yayınları; 2011. 67-138 s.
  • Turcosa Analytics (2021). TURCOSA [Cloud-based statistical software]. Retrieved from https://release.turcosa.com.tr/.
  • Navarro-Prado S, González-Jiménez E, Perona JS, Montero-Alonso MA, López-Bueno M, Schmidt-RioValle J. Need of improvement of diet and life habits among university student regardless of religion professed. Appetite. 2017;114:6-14.
  • Toptaş Bıyıklı E, Bıyıklı AE, Çelik B. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin enerji ve besin öğesi alımlarının değerlendirilmesi. Genel Tıp Derg. 2018;28(1):28-33.
  • McRorie JW, McKeown NM. Understanding the physics of functional fibers in the gastrointestinal tract: An evidence-based approach to resolving enduring misconceptions about insoluble and soluble fiber. J Acad Nutr Diet. 2017;117(2):251-64.
  • McRorie JW. The Physics of Fiber in the Gastrointestinal Tract: Laxation, Antidiarrheal, and irritable bowel syndrome. In: Watson RR, Preedy VR, editors. Dietary Interventions in Gastrointestinal Diseases: Foods, Nutrients, and Dietary Supplements. Academic Press; 2019. p. 19-32.
  • Slavin J, Jacobs DR. Dietary Fiber: All Fibers are not Alike. In: Wilson T, Bray GA, Temple NJ, Boyle Struble M, editors. Nutrition Guide for Physicians. Humana Press; 2010. p. 13-24.
  • Özcan BA, Saka M. Fonksiyonel konstipasyonu olan yetişkin bireylerin posa, sıvı ve vitamin mineral alımlarının değerlendirilmesi. Bes Diy Derg. 2018;46(3):220-9.
  • Yıldırım İ, Özşevik K, Özer S, Canyurt E, Tortop Y. Üniversite öğrencilerinde fiziksel aktivite ile depresyon ilişkisi. Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 2015;9:32-9.
  • Soyuer F, Ünalan D, Elmalı F. Normal ağırlıklı ve obez üniversite öğrencilerinde fiziksel aktivite. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi. 2010;7(2):862-72.
  • Şahbaz Pirinççi C, Cihan E, Ün Yıldırım N. Üniversite öğrencilerinde fiziksel aktivite düzeyinin yaşam kalitesi, kronik hastalık varlığı, sigara kullanımı ve akademik başarıyla olan ilişkisi. KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2020;1(1):15-23.
  • Ahmadipour S, Mohsenzadeh A, Alimadadi H, Salehnia M, Fallahi A. Treating viral diarrhea in children by probiotic and zinc supplements. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 2019;22(2):162-70.
  • Jennings A, Davies GJ, Costarelli V, Dettmar PW. Bowel habit, diet, and body weight in preadolescent children. J Hum Nutr Diet. 2010;23(5):511-9.
  • Radzikowska U, Rinaldi AO, Sözener Çelebi Z, Karaguzel D, Wojcik M, Cypryk K, et al. The influence of dietary fatty acids on immune responses. Nutrients 2019;11(12):2990.
  • Barbalhoa SM, Alvares Goulart R, Quesada K, Bechara MD, Carvalho ACA. Inflammatory bowel disease: Can omega-3 fatty acids really help? Ann Gastroenterol. 2016;29(1):37-43.
  • Müller M, Hermes GDA, Canfora EE, Smidt H, Masclee AAM, Zoetendal EG, et al. Distal colonic transit is linked to gut microbiota diversity and microbial fermentation in humans with slow colonic transit. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 2020;318(2):361-9.
  • Gargari G, Taverniti V, Gardana C, Cremon C, Canducci F, Pagano I, et al. Fecal Clostridiales distribution and short-chain fatty acidsreflect bowel habits in irritable bowel syndrome. Environ Microbiol. 2018;20(9):3201-13.
  • Taba Taba Vakili S, Nezami BG, Shetty A, Chetty VK, Srinivasan S. Association of high dietary saturated fat intake and uncontrolled diabetes with constipation: evidence from the National Health and Nutrition Examination Survey. Neurogastroenterol Motil. 2015;27(10):1389-97.

Evaluation of Nutritional Status, Fiber Consumption, and Intestinal Habits of University Students

Yıl 2022, Cilt: 7 Sayı: 1, 33 - 40, 31.01.2022

Öz

Objective: This study was conducted to evaluate university students’ nutritional status, fiber consumption, and intestinal habits.

Material and Method: The study was completed with 349 undergraduate students. Demographic information, nutritional status, and intestinal habits of students were asked; three-day food records and anthropometric measurements were taken. They were also asked to complete the Bristol Visual Stool Scale for the same three days. A 24-hour physical activity record was used to determine physical activity levels. TURCOSA statistical software was used for the statistical analysis.

Results: The mean fiber consumption of the students was 13.26±6.38 g/d. It was determined that 77.9% of the students did not have a regular physical activity habit, and 55.9% had a sedentary/mild activity level. It was found that those with an ideal colonic transition had a higher daily intake of dietary saturated fatty acids and zinc than those with a slow colonic transition (p<0.050). In addition, the daily mean intake of polyunsaturated fatty acids (PUFA) was found to be lower in those with a defecation frequency of fewer than three times per week (p<0.050). Also, students' physical activity levels showed a significant correlation with body mass index and waist circumference measurements.

Conclusion: It has been determined that university students do not have sufficient fiber consumption and awareness. Since the students' physical activity level is quite low and correlates with obesity-related parameters such as waist circumference and body mass index, it is thought that physical activity level can be associated with maintaining appropriate body weight. It is also suggested that anti-inflammatory nutrients (zinc and PUFA) may be effective in shaping intestinal habits.

Kaynakça

  • Zhou H, Yao M, Cheng G, Chen Y, Li D. Prevalence and associated factors of functional gastrointestinal disorders and bowel habits in Chinese adolescents: A school-based study. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2011;53(2):168–73.
  • Walter SA, Kjellström L, Nyhlin H, Talley NJ, Agréus L. Assessment of normal bowel habits in the general adult population: The Popcol study. Scand J Gastroenterol. 2010;45(5):556-66.
  • Brenner DM, Shah M. Chronic constipation. Gastroenterol Clin North Am. 2016;45(2):205–16.
  • Wald A. Irritable bowel syndrome-diarrhoea. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2012;26(5):573–80.
  • Rasmussen HE, Hamaker B, Rajan KB, Mutlu E, Green SJ, Brown M, et al. Starch-entrapped microsphere fibers improve bowel habit but do not exhibit prebiotic capacity in those with unsatisfactory bowel habits: A phase I, randomized, double-blind, controlled human trial. Nutr Res. 2017;44:27-37.
  • Martoni CJ, Evans M, Chow CT, Chan LS, Leyer G. Impact of a probiotic product on bowel habits and microbial profile in participants with functional constipation: A randomized controlled trial. J Dig Dis. 2019;20(9):435–46.
  • Lacy BE, Mearin F, Chang L, Chey WD, Lembo AJ, Simren M, et al. Bowel disorders. Gastroenterology. 2016;150:1393–407.
  • Sanjoaquin MA, Appleby PN, Spencer EA, Key TJ. Nutrition and lifestyle in relation to bowel movement frequency: A cross-sectional study of 20630 men and women in EPIC–Oxford. Public Health Nutr. 2004;7(1):77–83.
  • Ötles S, Özgöz S. Health effects of dietary fiber. Acta Sci Pol Technol Aliment. 2014;13(2):191-202.
  • Zhang L, Shao F, Li L. Association of copper and zinc intake with inflammatory bowel disease and fecal incontinence symptoms: Evidence from the National Health and Nutrition Examination Survey. Biol Trace Elem Res. 2021;199(7):2543-51.
  • Sezer Yeşil E, Özyurt Ö. Diyare ve beslenme. Güncel Gastroenteroloji. 2016;20:240-4.
  • Türkay Ö, Saka M. Konstipasyon ve diyet. Güncel Gastroenteroloji. 2016;20:234-9.
  • Ünal G, Uzdil Z, Kökdener M, Özenoğlu A. Breakfast habits and diet quality among university students and its effect on anthropometric measurements and academic success. Progr Nutr. 2017;19(2):154-62.
  • Özdoğan Y, Yardımcı H, Özçelik AÖ. Assessment of nutrition knowledge among university students in Ankara. Journal of Scientific Research and Reports. 2018;20(4):1-8.
  • Küçükerdönmez Ö, Rakıcıoğlu N. The effect of seasonal variations on food consumption, dietary habits, anthropometric measurements, and serum vitamin levels of university students. Progr Nutr. 2018;20(2):165- 75.
  • Beslenme Bilgi Sistemi-BeBiS, Versiyon 7; 2017, İstanbul.
  • Lewis SJ, Heaton KW. Stool form scale as a useful guide to intestinal transit time. Scand J Gastroenterol. 1997;32(9):920-4.
  • Pekcan G. Beslenme Durumunun Saptanması. İçinde: Diyet El Kitabı. 6.Baskı. Ankara: Hatiboğlu Yayınları; 2011. 67-138 s.
  • Turcosa Analytics (2021). TURCOSA [Cloud-based statistical software]. Retrieved from https://release.turcosa.com.tr/.
  • Navarro-Prado S, González-Jiménez E, Perona JS, Montero-Alonso MA, López-Bueno M, Schmidt-RioValle J. Need of improvement of diet and life habits among university student regardless of religion professed. Appetite. 2017;114:6-14.
  • Toptaş Bıyıklı E, Bıyıklı AE, Çelik B. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin enerji ve besin öğesi alımlarının değerlendirilmesi. Genel Tıp Derg. 2018;28(1):28-33.
  • McRorie JW, McKeown NM. Understanding the physics of functional fibers in the gastrointestinal tract: An evidence-based approach to resolving enduring misconceptions about insoluble and soluble fiber. J Acad Nutr Diet. 2017;117(2):251-64.
  • McRorie JW. The Physics of Fiber in the Gastrointestinal Tract: Laxation, Antidiarrheal, and irritable bowel syndrome. In: Watson RR, Preedy VR, editors. Dietary Interventions in Gastrointestinal Diseases: Foods, Nutrients, and Dietary Supplements. Academic Press; 2019. p. 19-32.
  • Slavin J, Jacobs DR. Dietary Fiber: All Fibers are not Alike. In: Wilson T, Bray GA, Temple NJ, Boyle Struble M, editors. Nutrition Guide for Physicians. Humana Press; 2010. p. 13-24.
  • Özcan BA, Saka M. Fonksiyonel konstipasyonu olan yetişkin bireylerin posa, sıvı ve vitamin mineral alımlarının değerlendirilmesi. Bes Diy Derg. 2018;46(3):220-9.
  • Yıldırım İ, Özşevik K, Özer S, Canyurt E, Tortop Y. Üniversite öğrencilerinde fiziksel aktivite ile depresyon ilişkisi. Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 2015;9:32-9.
  • Soyuer F, Ünalan D, Elmalı F. Normal ağırlıklı ve obez üniversite öğrencilerinde fiziksel aktivite. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi. 2010;7(2):862-72.
  • Şahbaz Pirinççi C, Cihan E, Ün Yıldırım N. Üniversite öğrencilerinde fiziksel aktivite düzeyinin yaşam kalitesi, kronik hastalık varlığı, sigara kullanımı ve akademik başarıyla olan ilişkisi. KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2020;1(1):15-23.
  • Ahmadipour S, Mohsenzadeh A, Alimadadi H, Salehnia M, Fallahi A. Treating viral diarrhea in children by probiotic and zinc supplements. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 2019;22(2):162-70.
  • Jennings A, Davies GJ, Costarelli V, Dettmar PW. Bowel habit, diet, and body weight in preadolescent children. J Hum Nutr Diet. 2010;23(5):511-9.
  • Radzikowska U, Rinaldi AO, Sözener Çelebi Z, Karaguzel D, Wojcik M, Cypryk K, et al. The influence of dietary fatty acids on immune responses. Nutrients 2019;11(12):2990.
  • Barbalhoa SM, Alvares Goulart R, Quesada K, Bechara MD, Carvalho ACA. Inflammatory bowel disease: Can omega-3 fatty acids really help? Ann Gastroenterol. 2016;29(1):37-43.
  • Müller M, Hermes GDA, Canfora EE, Smidt H, Masclee AAM, Zoetendal EG, et al. Distal colonic transit is linked to gut microbiota diversity and microbial fermentation in humans with slow colonic transit. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 2020;318(2):361-9.
  • Gargari G, Taverniti V, Gardana C, Cremon C, Canducci F, Pagano I, et al. Fecal Clostridiales distribution and short-chain fatty acidsreflect bowel habits in irritable bowel syndrome. Environ Microbiol. 2018;20(9):3201-13.
  • Taba Taba Vakili S, Nezami BG, Shetty A, Chetty VK, Srinivasan S. Association of high dietary saturated fat intake and uncontrolled diabetes with constipation: evidence from the National Health and Nutrition Examination Survey. Neurogastroenterol Motil. 2015;27(10):1389-97.
Toplam 35 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Buse Bakır 0000-0001-5884-5063

Sema Çalapkorur 0000-0002-2540-1957

Erken Görünüm Tarihi 30 Ocak 2022
Yayımlanma Tarihi 31 Ocak 2022
Gönderilme Tarihi 25 Ağustos 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bakır, B., & Çalapkorur, S. (2022). Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Durumları, Posa Tüketimleri ve Bağırsak Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 7(1), 33-40.
AMA Bakır B, Çalapkorur S. Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Durumları, Posa Tüketimleri ve Bağırsak Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. İKÇÜSBFD. Ocak 2022;7(1):33-40.
Chicago Bakır, Buse, ve Sema Çalapkorur. “Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Durumları, Posa Tüketimleri Ve Bağırsak Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi”. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 7, sy. 1 (Ocak 2022): 33-40.
EndNote Bakır B, Çalapkorur S (01 Ocak 2022) Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Durumları, Posa Tüketimleri ve Bağırsak Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 7 1 33–40.
IEEE B. Bakır ve S. Çalapkorur, “Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Durumları, Posa Tüketimleri ve Bağırsak Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi”, İKÇÜSBFD, c. 7, sy. 1, ss. 33–40, 2022.
ISNAD Bakır, Buse - Çalapkorur, Sema. “Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Durumları, Posa Tüketimleri Ve Bağırsak Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi”. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 7/1 (Ocak 2022), 33-40.
JAMA Bakır B, Çalapkorur S. Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Durumları, Posa Tüketimleri ve Bağırsak Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. İKÇÜSBFD. 2022;7:33–40.
MLA Bakır, Buse ve Sema Çalapkorur. “Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Durumları, Posa Tüketimleri Ve Bağırsak Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi”. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 1, 2022, ss. 33-40.
Vancouver Bakır B, Çalapkorur S. Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Durumları, Posa Tüketimleri ve Bağırsak Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. İKÇÜSBFD. 2022;7(1):33-40.