Amaç: Bu çalışmada, irritabl bağırsak sendromu olan bireylerin mevcut sağlık durumlarına yönelik beslenme ve yaşam kalitelerinin niteliksel olarak araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Araştırma, 13 Mayıs-16 Eylül 2019 tarihleri arasında 20 irritabl bağırsak sendromu olan birey ile yürütülmüştür. Bireyler ile yüz-yüze derinlemesine gerçekleştirilen görüşmelerde yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşmelerde bireylerin beslenme ve yaşam kalitelerine yönelik açık uçlu sorular sorulmuştur. Niteliksel verilerin analiz edilmesinde yorumlayıcı fenomenolojik analiz yöntemi kullanılmıştır.
Bulgular: Araştırmaya katılan bireylerin cevaplarından elde edilen veriler dört ana tema altında kategorize edilmiştir. Bu temalar sırasıyla 1. Tedavi alternatifleri ile ilgili düşünce ve deneyimler, 2. Beslenme alışkanlıkları ve iştah durumuna etkisi, 3. Verilen diyet ile ilgili duygu, düşünce ve deneyimler, 4. Hastalığın günlük yaşama etkisi başlıklarından oluşmuştur. Bireylerden bazıları doktor/diyetisyen önerileri dışında alternatif tedavi yöntemi arayışına girdiklerini belirtmişlerdir. Bireyler İBS semptomları nedeni ile beslenme alışkanlıklarında ve iştah durumlarında değişiklik olduğunu bildirmişlerdir.
Sonuç: İrritabl bağırsak sendromlu bireylerde tıbbi beslenme tedavisine yönelik farkındalığın artırılmasının bireylerin yaşam kalitelerinin artmasına katkı sağlayabileceği saptanmıştır. Hastalığın kramp, ağrı, şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık gibi günlük yaşamdaki olumsuz etkilerinin azaltılması, sağlık profesyonellerinin irritabl bağırsak sendromu tedavi eğitiminde hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlayabilir.
İrratabl bağırsak sendromu Beslenme tedavisi Niteliksel Araştırma Yaşam kalitesi
Bireylerin çalışmaya katılmalarındaki yardımlarından dolayı Diyetisyen TENEKECİ'ye teşekkür ederiz. Ayrıca, bu çalışmaya katıldıkları için İBS hastalarına teşekkür ederiz.
Objective: The aim of this study was to qualitatively investigate the nutrition and quality of life of individuals with irritable bowel syndrome towards their current health status.
Material and Method: This study was conducted with 20 individuals with irritable bowel syndrome between May 13th and September 16th in 2019. Semi-structured interview technique was used in face to face, in-depth interviews with individuals. In the interviews, open-ended questions were asked about nutrition and quality of life. The interpretive phenomenological analysis method was used in the analysis of qualitative data.
Results: The data obtained from the answers of the individuals participating in the research were categorized under four main themes. These themes were 1. Thoughts and experiences related to the treatment alternatives, 2. Nutritional habits and their effect on appetite, 3. Emotions, thoughts, and experiences related to the given diet, 4. The effect of the disease on daily life, respectively. Some of the individuals stated that they looked for alternative treatment methods besides the recommendations of the physician/dietitian. Individuals reported changes in their eating habits and appetite due to IBS symptoms.
Conclusion: It was determined that raising the awareness of medical nutrition therapy in individuals with irritable bowel syndrome may contribute to increasing the quality of life of individuals. Reducing the negative effects of the disease in daily life such as cramps, pain, bloating, gas, diarrhea or constipation may contribute to the achievement of health professionals' goals in irritable bowel syndrome treatment education.
Irritable bowel syndrome nutrition therapy qualitative study quality of life
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 13 Temmuz 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 21 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 11 Kasım 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 8 Sayı: 2 |
Licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.