Objective: Türkiye, which is located in the European Region of the World Health Organization (WHO) has been also affected by the Coronavirus Disease-2019 (COVID-19) pandemic. This study was conducted between January and April 2021, in which the number of daily COVID-19 cases increased from an average of 8,500 to 50,000. This cross-sectional online study aimed to compare the dietary habits of individuals with and without a COVID-19 diagnosis.
Material and Method: The study included a total of 1,448 individuals aged 18-64 years. Study data were collected through the Google platform using a questionnaire that included sociodemographic characteristics, COVID-19 status, anthropometric measurements, physical activity status, and nutritional characteristics.
Results: Those with COVID-19 had higher Body Mass Index (BMI) than those without COVID-19. The rates of those who had regular physical activity, considered nutrition important for protection from COVID-19, and ordered food online were lower among those participants with COVID-19 than those without COVID-19. The rates of those who lost appetite and weight, used nutritional supplements, increased their nutritional budget during the pandemic, and shopped for food from online marketplaces were higher too among those with COVID-19. Those with COVID-19 were found to consume red meat, fruit, and herbal tea more frequently and soft drinks less frequently than those without COVID-19.
Conclusion: In line with these results, it may be considered that those with COVID-19 try to comply with healthy nutrition recommendations. Our results can be used to prepare appropriate nutritional guidelines for pandemic and quarantine periods.
Amaç: Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Avrupa Bölgesi'nde yer alan Türkiye de Coronavirüs Hastalığı-2019 (COVID-19) pandemisinden etkilenmiştir. Bu çalışma, günlük COVID-19 vaka sayısının ortalama 8.500'den 50.000'e çıktığı Ocak ve Nisan 2021 arasında gerçekleştirildi. Bu kesitsel çevrimiçi çalışma, COVID-19 tanısı alan ve almayan bireylerin beslenme alışkanlıklarını karşılaştırmayı amaçladı.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-64 yaş arası toplam 1.448 kişi dahil edildi. Çalışma verileri, sosyodemografik özellikler, COVID-19 durumu, antropometrik ölçümler, fiziksel aktivite durumu ve beslenme özelliklerini içeren bir anket kullanılarak Google platformu aracılığıyla toplandı.
Bulgular: COVID-19 tanısı alanların Beden Kütle İndeksi (BKİ) tanı almayanlara göre daha yüksekti. Düzenli fiziksel aktivite yapan, beslenmeyi COVID-19'dan korunmak için önemli bulan ve internetten yemek siparişi verenlerin oranları COVID-19 tanısı alan katılımcılar arasında daha düşüktü. Pandemi sürecinde iştah ve ağırlığını kaybedenlerin, besin takviyesi kullananların, beslenmeye ayırdıkları bütçeyi artıranların, online marketlerden alışveriş yapanların oranları COVID-19 tanısı alanlar arasında daha yüksekti. COVID-19 tanısı alanların tanı almayanlara göre kırmızı et, meyve ve bitki çaylarını daha sık, alkolsüz içecekleri daha az tükettikleri tespit edildi.
Sonuç: Bu sonuçlar doğrultusunda COVID-19 hastalarının sağlıklı beslenme önerilerine uymaya çalıştıkları düşünülebilir. Sonuçlarımız pandemi ve karantina dönemleri için uygun beslenme kılavuzlarının hazırlanmasında kullanılabilir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 8 Ekim 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 8 Ekim 2023 |
Gönderilme Tarihi | 30 Ocak 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 8 Sayı: 3 |
Licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.