GÖÇ BAĞLAMINDA YABANCI DÜŞMANLIĞI VE TOPLUMSAL BÜTÜNLEŞME

Cilt: 4 Sayı: 8 1 Şubat 2018
PDF İndir
TR EN

GÖÇ BAĞLAMINDA YABANCI DÜŞMANLIĞI VE TOPLUMSAL BÜTÜNLEŞME

Öz

Son yıllarda uluslararası göçler ve küresel terör olaylarının artışı ile birlikte yabancı düşmanlığı da sıkça anılmaya başlamıştır. Yabancı düşmanlığı, topluluğa, topluma veya ulusal kimliğe yabancı olduğuna ilişkin algılamaya dayanarak, kişileri reddeden, dışlayan ve kötülemeye tabi tutan tutumlar, önyargılar ve davranışlar olarak tanımlanabilir. Yabancı düşmanlığı birçok kaynakta ırkçılık ve ayrımcılık ile bir arada ele alınmakta ve göç sonrası toplumsal bütünleşme açısından bir risk faktörü olarak görülmektedir. Göçmenler söz konusu olduğunda yabancı düşmanlığı, varlıklarının yarattığı "tehdit"i vurgulayarak ve toplumsal sorunlar için günah keçileri haline getirerek göçmen grupların bir kısmını veya tamamını etkin bir şekilde damgalayan ve kötüleyen dinamik bir kamu retoriği yoluyla sürdürülmektedir. Bu çalışmada da, göç bağlamında yabancı düşmanlığı ve toplumsal bütünleşme konuları üzerinde durmak amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında, yabancı düşmanlığının doğası ile ilgili bilgi verilmiş, toplumsal bütünleşmeye etkisine değinilmiş ve çokkültürcülük tartışmalarına yer verilmiştir. Sonuç olarak yabancı düşmanlığı yeni ortaya çıkan bir durum değildir ve medeniyetler çatışması vb. tezlerin de desteğini alarak her şeyin küreselleştiği dünyamızda ciddi bir tehdit haline gelmiştir. Toplumsal bütünleşmenin sağlanamadığı durumlar dikkate alınarak, herkesin, sorunun çözümüne katkıda bulunması gerektiği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akbaba, S. (2005). “Sosyal Bütünleşmenin Psiko-Sosyal Temelleri”, Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, 11: 19-25.
  2. Aydınlı, O.; Gül, A., Aslan, S. & Gül, A (2015), Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığı Mevcut Durum Analizi.
  3. Aygül, H.H. (2017). “Seküler ve Çokkültürlü Avrupa’da Müslümanlar: Birlikte Yaşamak Mümkün Mü?” Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(22): 55-76.
  4. Baggini, J. & Macaro, A. (2012). Psikolog ve Filozof: Bir yaşam Rehberi, (Çev.:Özgü Çelik), Pegasus Yayınları, İstanbul.
  5. Bajt, V. & Pajnik, M. (2010). “Current Challenges to Migration Integration: Xennophobia and Racism: The Case of Slovenia”, Prospects for Integration of Migrants from “Third Countries” and Their Labour Market Situations: Towards Policies and Action Project Brief 2.
  6. Bauman, Z. (2013). Kimlik, (Çev.:Mesut Hazır), Heretik Yayınları, Ankara.
  7. Bauman, Z. (2017). Sosyolojik Düşünmek, (Çev.:Abdullah Yılmaz), Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  8. Brander, P.; Gomes, R., Keen, E., Lemineur, M.L., Oliveira, B., Ondrackova, J., Surian, A. & Suslova, O. (2008). Pusula: Gençlerle İnsan Hakları Eğitimi Kılavuzu, (Çev.: Burcu Yeşiladalı), Bilgi İletişim Grubu Yayıncılık, İstanbul.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

1 Şubat 2018

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA
Kocakaya, R. (2018). GÖÇ BAĞLAMINDA YABANCI DÜŞMANLIĞI VE TOPLUMSAL BÜTÜNLEŞME. Journal of Institute of Economic Development and Social Researches, 4(8), 88-96. https://izlik.org/JA85HN64MF